Objavljeno u Nacionalu br. 364, 2002-11-06

Autor: Gazeta

RAČAN I GRANIĆ VS. CARLA DEL PONTE

O sudbini Janka Bobetka odlučivalo se na večeri kod španjolskog ambasadora

GORAN GRANIĆ u svibnju je doznao za optužnicuGORAN GRANIĆ u svibnju je doznao za optužnicuGlavna tužiteljica Haaškog tribunala Carle Del Ponte i potpredsjednik Vlade Goran Granić već se tjednima međusobno sumnjiče da ne govore punu istinu oko toga je li hrvatska Vlada bila unaprijed obaviještena o optužnici protiv generala Janka Bobetka. Dok Carla Del Ponte pred Vijećem tvrdi da je još u svibnju najavila optužnicu, iz Vlade su stizale optužbe da ih je ona obmanula te da su zbog toga bili tako zatečeni kada je stigao zahtjev za Bobetkovo uhićenje.
Što se zapravo dogodilo? Glavna haaška tužiteljica za posjeta Hrvatskoj u svibnju ove godine bila je na večeri kod španjolskog ambasadora Antonia Pedauye y Gonzalesa, kojoj su nazočili i talijanski veleposlanik u Zagrebu Fabio Pigliapoco te premijer Račan i potpredsjednik Goran Granić. Na večeri Carla Del Ponte zaista je upitala Račana i Granića kada im odgovara da javno obznani optužnicu protiv generala Bobetka.
l Obavijesni razgovor
Kako je razgovor vođen u opuštenoj atmosferi, Račan i Granić su sasvim neobavezno odgovorili da im najviše odgovara nakon završetka turističke sezone, objasnivši da bi uručivanje optužnice moglo izazvati tenzije u društvu te ugroziti miran boravak turista u Hrvatskoj. Većina tih detalja već je objavljena u hrvatskim medijima, međutim do sada je ostalo nepoznato je li Goran Granić nakon toga razgovarao s Carlom Del Ponte i je li je upitao zašto prije objavljivanja optužnice ne obavi obavijesni razgovor s Bobetkom, ustvrdivši da bi bilo pošteno da general Bobetko ima isti status kao i generali Petar Stipetić i Mladen Markač, pa i mnogi drugi, poput zamjenika ministra unutarnjih poslova Željka Sačića ili generala Ivana Čermaka koji je sam zatražio razgovor s glavnom tužiteljicom.
l Granićeve obmane
Carla Del Ponte, tvrdi Nacionalov izvor u Vladi, prihvatila je Granićevu sugestiju i obećala da će prije uručivanja optužnice obaviti razgovor s Bobetkom, i čak je precizirala da će to učiniti najkasnije do početka ljetnih odmora, dakle do 15. kolovoza. Kako to nije učinila u najavljeno vrijeme, Račan i Granić bili su uvjereni da će Carla Del Ponte poslati istražitelje u Zagreb u rujnu ili listopadu, te nisu očekivali optužnicu i taj ih je zahtjev potpuno zatekao: bili su, naime, uvjereni da on neće biti obznanjen prije obavijesnog razgovora s optuženikom. Premijer Račan i potpredsjednik Vlade Goran Granić do sada nisu obznanili detalje razgovora s Carlom Del Ponte kod španjolskog veleposlanika jer bi oni ipak potvrdili da su znali da se priprema optužnica protiv Bobetka. Sva je prilika da su pogriješili jer su time ozbiljno naštetili vlastitoj vjerodostojnosti: proizlazi, naime, da su mjesecima obmanjivali javnost. No nakon što se saznala prava istina, pokazuje se da je Carla Del Ponte ipak, u značajnoj mjeri, prevarila njih dvojicu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika