Objavljeno u Nacionalu br. 364, 2002-11-06

Autor: Gazeta

MEDAČKI DŽEP

Dio Gospićana priprema oružanu obranu osumnjičenih za ratne zločine

Opsežna istraga na otkrivanju počinitelja ratnih zločina nad Srbima i njihovom imovinom 1993. u Medačkom džepu nedavno je konačno rekonstruirala tijek operacije i formirala listu osumnjičenika za ratne zločine na kojoj se nalazi skupina pripadnika izvidničkoĐdiverzantske satnije i manji broj pripadnika prve bojne 9. gardijske brigade.

Ti neslužbeni rezultati istrage već su dospjeli i do dijela stanovnika Gospića, koji su Nacionalu proteklog tjedna najavili da spremaju oružanu obranu osumnjičenih: “Zbog odlaska generala Janka Bobetka u Haag nemamo namjeru dizati ustanak, ali ako se takne u izviđače 9. gardijske brigade koji se sumnjiče da su 1993. za vrijeme operacije Medački džep počinili zločine, a imamo takvih spoznaja, dirnut će se u osinje gnijezdo. Zgrada na adresi Kaniška 31 u Gospiću u kojoj danas stanuje većina ratnika iz ove postrojbe postat će utvrda koja će se braniti oružjem”. Rezultati istrage gotovo posve se podudaraju sa osam godina starim svjedočanstvom zamjenika zapovjednika izvidničke satnije 9. gardijske brigade HVĐa i nizozemskog dragovoljca Johannesa Tildera, objavljenog u prošlim brojevima Nacionala.

Najveći se broj ubojstava nad civilima i zarobljenim pripadnicima tzv. krajinske vojske dogodio tijekom prva tri dana operacije na području sela Rogić, Čitluk i Divoselo. U spomenuta sela prvi su ulazili pripadnici izvidničkoĐdiverzantske satnije i prve bojne 9. gardijske brigade. Ne postoje dokazi koji bi sumnjičili domobranske postrojbe za ubojstva civila i ratnih zarobljenika, saznaje Nacional iz vojno-policijskih krugova.

Nestali osobni podaci

Nacional posjeduje dio personalne dokumentacije pripadnika 9. gardijske brigade koje službena istraga sumnjiči za činjenje ratnih zločina, ali podaci za Miroslava Pettija, Borisa Dmitrovića, Luku Barišića i Mladena Vrginčeka uopće ne postoje u službenoj evidenciji MORH-a. Dokumentacija pokazuje da su narednik Ivica Jurković, natporučnik Antonio Stilinović, razvodnik Niko Poplašen, narednik Željko Đenanović zvani Brico i Isen Sadiku još uvijek zaposleni u 9. gardijskoj brigadi. Josip Krmpotić i Ivan Šokec umirovljeni su nakon Oluje. Porijeklom iz Like samo su Krmpotić, Stilinović i Jurković dok su ostali iz drugih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ivan Šokec je iz Kalinovca pored Virovitice, Željko Đenanović rodom je iz Siska, a Niko Poplašen iz Jajca u Bosni i Hercegovini. Isen Sadiku po narodnosti je Albanac i živi u Rijeci. Svi oni zadnja promaknuća, odlikovanja i medalje dobili su još 1995. Većina njih nije napredovala, a neki su i nazadovali tijekom karijere.

Vezane vijesti

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Nakon saslušanja petorice jučer uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika