Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Nacionalova redakcija

VOJNI OBAVJEŠTAJCI

Sramotan ishod afere "Kameleon"

FRANJO TOT u Nacionalu je otkrio prljavu kampanju koju je vodio SIS
FRANJO TOT u Nacionalu je otkrio prljavu kampanju koju je vodio SIS Odlukom Vojnog stegovnog tužiteljstva skupina bivših SIS-ovaca, na čelu s tadašnjim načelnikom SIS-a pukovnikom Vladom Galićem, oslobođena je krivnje zbog tajnog i protuzakonitog djelovanja u operaciji “Kameleon”. Afera “Kameleon”, u kojoj je vojna protuobavještajna služba prije parlamentarnih izbora 2000. godine prisluškivala civilne udruge, provaljivala u urede HHO-a, OESS-a i Glasa 99 radi njihove destabilizacije, otkrivena je u ispovijedi bjelovarskog suradnika SIS-a Franje Tota tjedniku Nacional.
Obećanja nove vlasti
Načelnik SIS-a Vlado Galić, šef Operativnog sektora SIS-a Goran Kovačić, šef SIS-a Bjelovar pukovnik Josip Trogrlić i njegov prvi suradnik satnik Zdravko Heged, SIS-ov specijalist za informatičko djelovanje i glavni operativac natporučnik Ivica Markota, specijalist za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka satnik Mihael Jukić, prikupljali su i dostavljali obavještajne podatke tadašnjem HDZ-ovu sustavu vlasti te služili ponajprije krugu oko Markice Rebića i Ivića Pašalića.
Kad je koalicija došla na vlast, obećavala se oštra istraga i mjere protiv aktera afere “Kameleon”, jer su predsjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić, pomoćnik ministra obrane za Sektor M 5 Mladen Ružman i novi načelnik SIS-a Davor Bišćan javno ocijenili da je “Kameleon” zadirao u ustavna i ljudska prava, slobode i demokraciju.
Povratak špijuna
Ali novi načelnik SIS-a Bišćan sve se više koristio uslugama navedene skupine, koja je do kraja 2000. tajno pratila i uhodila pojedine novinare i novinske redakcije. Skupina SIS-ovih “specijalista” tako je dobila nove zaštitnike, a pojedini mediji, poput Nacionala, nanovo su bili prisluškivani. Upravo ovih dana takve su se informacije i potvrdile. Vojnostegovni postupak blokirao se i rastezao pa je ovih dana postupak pao u zastaru, a sve je proveo šef Vojno stegovnog tužiteljstva pukovnik Željko Ivanković.
Oslobođeni odgovornosti da su radili protuzakonito, nastavljaju djelovati unutar obavještajnog sustava. Tako se glavni operativac akcije “Kameleon”, natporučnik Ivica Markota, želi postaviti na odgovornu dužnost u Operativnoj upravi J 2, u Glavnom stožeru HV-a. Na čelu Obavještajne uprave J 2 je brigadir Marijan Biškić, koji se s pripadnicima Galićeve skupine upoznao tijekom njihovih operacija u Hercegovini. Osim Markote, Vlado Galić nastoji i ostale sudionike akcije “Kameleon” smjestiti u Obavještajnu upravu Glavnog stožera, jer je to idealna prilika da se upravo u predizborno vrijeme osiguraju pozicije za nastavak aktivnosti započetih 1999., u korist predizborne kampanje i izbornih stožera starih nalogodavaca.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika