Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Nacionalova redakcija

GUANTANAMO

Nakon 12 mjeseci Afganistanci pušteni iz vojne baze SAD-a

Američka baza Guantanamo na KubiAmerička baza Guantanamo na KubiU Afganistan su se vratila osamnaestorica Afganistanaca, koji su više od godinu dana proveli na ispitivanju u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, a sada su oslobođeni jer je utvrđeno da nisu krivi. Ogorčeni su što se procedura oduljila, ljuti su na afganistanske snage koje su ih zarobile i predale Amerikancima, a, začudo, nisu osobito ljuti na svoje američke stražare u Guantanamu, iako su ondje živjeli u kavezima veličine četiri četvorna metra. No, kažu, ondje ih barem nisu tukli, a i hrana je bila dobra.
Sva osamnaestorica obični su Afganistanci, koji nisu imali nikakvih veza s talibanima ni s Al Qaedom. Nekolicina ih je nakon uhićenja bila premlaćivana i izgladnjivana, a prijetilo im se i likvidacijom. Kad su došli u Guantanamo, bilo im je teško u prvom redu zbog toga što im američki istražitelji nisu vjerovali da nemaju veze s talibanima i Al Qaedom.
Svi su bili ispitivani više od 30 puta, a jedan od njih bio je na čak 60 ispitivanja. Među oslobođenima je bio i jedan potpuno gluh čovjek, koji je upravo zato što uopće nije odgovarao na istražiteljeva pitanja bio posebno sumnjiv.

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika