Objavljeno u Nacionalu br. 388, 2003-04-22

Autor: Nacionalova redakcija

TRGOVINA ORUŽJEM

Tko prodaje izraelsko oružje Hrvatskoj?

Račanov potpis na autorizaciji Motiju HoduRačanov potpis na autorizaciji Motiju HoduNacionala raspolaže iznimno zanimljivim dokumentom – autorizacijom kojom je premijer Ivica Račan ovlastio umirovljenog pukovnika Motija Hoda kao posrednika u hrvatsko-izraelskim transakcijama oružja. Dokument s Račanovim potpisom nosi datum 15. listopada 2001. a zanimljiv je jer je njime bivšem izraelskom časniku Motiju Hodu omogućena provizija pri trgovini oružjem između dvije države, čak ako u poslu i ne sudjeluje kao posrednik. Neuobičajeno je da autorizaciju za kupoprodaju oružja potpisuje premijer, a ne ministar obrane ili čak i još niže rangirani načelnik Odjela za opremu i naoružanje unutar MORH-a.
Hod je od Račana ovlašten za posredničke poslove na godinu dana, uz dodatak da se autorizacija može automatski produljiti.
Životopis Motija Hoda vrlo je zanimljiv. Njegovi roditelji potječu iz bivše Jugoslavije a on je rođen u Izraelu. Prije odlaska u mirovinu radio je u zapovjedništvu topništva a potom otvorio privatni biznis koji je razgranao u Africi. Kao član Laburističke stranke gradski je vijećnik Netanyje, a Nacionalovi izvori tvrde da je posrednički posao dobio na temelju preporuke nekoliko članova hrvatskog parlamenta. Premda već godinu i pol radi taj posao, dosada nije posredovao ni u jednoj važnijoj kupoprodaji oružja između Hrvatske i Izraela.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika