Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Nacionalova redakcija

POLITIKA

Kazneni postupak protiv Glavnog tajnika HDZ-a Branka Vukelića

IVO SANADER Vukelića ,je postavio za glavnog tajnika HDZ-a
IVO SANADER Vukelića ,je postavio za glavnog tajnika HDZ-a Kako doznaje Nacional Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu pokrenulo je , jednog od najbližih suradnika Ive Sanadera. Nekadašnji karlovački gradonačelnik Vukelić i njegov zamjenik Marko Marić optuženi su da su krivotvorili službene isprave i tako omogućili trećoj osobi nezakonito stjecanje imovine. Pojednostavljeno, dvojicu dužnosnika Državno odvjetništvo goni zbog sumnje da su primali mito, a za to kazneno djelo najviša kazna iznosi pet godina zatvora.
Izmišljena odluka
Sve je započelo krajem siječnja 2001. kada su Vukelić i Marić krivotvorili zaključak Gradskog poglavarstva kako bi se tvrtka Gemini Area d.o.o. koja je gradila veliki trgovački centar Kaufland, oslobodila plaćanja komunalnog doprinosa. Osim toga falsificirana je i odluka da se Kaufland oslobodi plaćanja priključnih pristojbi Toplani. Kada je prije dvije godine na vlast u Karlovcu došla koalicija predvođena SDP-om, obavljena je revizija HDZ-ovih poslova.
Ona je utvrdila kako prijašnje Poglavarstvo na čelu s Vukelićem nije nikada donijelo zaključke o oslobađanju plaćanja komunalnih naknada novog trgovačkog centra – gradonačelnik i njegov zamjenik izmislili su odluku vrijednu nekoliko stotina tisuća kuna.
Ubrzo zatim pokrenuta je istraga, ali je morala biti obustavljena zbog izmjena u Zakonu o kaznenom postupku. U međuvremenu je Branko Vukelić nakon čistke Pašalićevaca unutar HDZ-a postao glavni tajnik stranke i blizak suradnik Ive Sanadera. Mediji su ga predstavili kao uspješnog gradonačelnika, dok je kazneni postupak prešućen.
Inače tog bivšeg direktora lokalne ispostave Ine poznavatelji političkih prilika opisuju kao osrednjeg gradonačelnika koji je često mijenjao strane prilikom internih HDZ-ovih sukoba. Jedini je njegov obračun s nezakonitostima bila optužba karlovačkih grobara koji su na groblju sahranili kućnog ljubimca – mačku.
Bizarni životopisi
Vjerodostojni izvori potvrdili su Nacionalu i da je Vukelić prije nekoliko godina, putujući u rodno selo Cerovac, pregazio djevojku koja je ostala 100-postotni invalid. Iako je postojala osnovana sumnja da je bio pijan, analiza krvi napravljena je nekoliko dana nakon incidenta kada se to više nije moglo dokazati i skandal je zataškan.
Ništa manje živopisan nije niti drugoosumnjičeni Marko Marić koji je godinama kao električar popravljao televizore po kućama. Dolaskom HDZ-a na vlast skovano je njegovo prijateljstvo s Vukelićem koje je okrunjeno dogradonačelničkim funkcijom, ali i poslovnim uspjehom: Marić je postao vlasnik nekadašnjih Elektromaterijalovih poslovnih prostora koje sada iznajmljuje i ubire pristojnu rentu.
Da Državno odvjetništvo nije reaktiviralo istragu afere Kaufland, Vukelić i njegov bivši zamjenik nesmetano bi nastavili političko-poslovne karijere. Ovako će idućih mjeseci glavni tajnik HDZ-a morati dokazati da nije primao mito od robnog centra u Karlovcu. Kako se može saznati, već ovog tjedna ispitat će se svjedoci u vezi s HDZ-ovim političarima osumnjičenim za primanje mita.

Vezane vijesti

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Branko Vukelić, član Predsjedništva i politički tajnik HDZ-a održao je tiskovnu konferenciju s porukom da on i predsjednik gradskog HDZ-a i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika