Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Sanja Romić

EKSKLUZIVNO IZ BRUXELLESA

Solana se nudi za arbitra Slovenije i Hrvatske

Solana će u Zagrebu posebno istaknuti i pitanje suradnje hrvatskih vlasti s Haaškim tribunalom kao ključnu točku i preduvjet ulaska Hrvatske u EU, a sve upućuje na to da će od hrvatske strane očekivati i izvješće o slučaju Gotovina.Solana će u Zagrebu posebno istaknuti i pitanje suradnje hrvatskih vlasti s Haaškim tribunalom kao ključnu točku i preduvjet ulaska Hrvatske u EU, a sve upućuje na to da će od hrvatske strane očekivati i izvješće o slučaju Gotovina.U kabinetu Javiera Solane prije njegova odlaska u Zagreb 5. listopada, koji je ponovno potaknuo spekulacije o posredovanju Europske unije između Slovenije i Hrvatske zbog izgreda 22. rujna na slovensko-hrvatskoj granici, nije promijenjena odluka koja je u Bruxellesu precizirana prošlog tjedna: da internacionalizacije tog slovensko-hrvatskog spora neće biti. U Bruxellesu se, dakle, općeprihvaćeni stav spram onoga što je okarakterizirano kao jedna ružna slovenska-hrvatska epizoda u proteklih tjedan dana nije promijenio ni za jotu. O arbitraži kao takvoj u kontekstu EU uzaludno je, također, spekulirati. Naime, ono što je Bruxelles jasno demonstrirao svojim ponašanjem od incidenta u općini Piran 22. rujna jest da bi obratno djelovanje ujedno značilo i postupanje izvan prakse jer arbitraža nije nešto čime se EU inače bavi. Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javier Solana nije tu nikakva iznimka. A da je nada u postizanje dogovora između dviju strana velika, Nacionalu je potvrđeno iz Solanina kabineta neposredno prije njegova polaska u Zagreb.
“Poruke Javiera Solane Zagrebu s tim u vezi bit će jednake kao one izrečene slovenskoj strani prošlog tjedna u Ljubljani, drugim riječima, ići će se na dedramatizaciju incidenta. Gospodin Solana čvrsto vjeruje da je riječ o bilateralnom pitanju za koje su potrebni dobronamjerni dijalog i pregovori. On ne može biti arbitar jer s naše strane posrednika neće biti, pa tako ni arbitraže. Pomoć da, svakako, u smislu ostvarenja kvalitetnih kontakata dviju strana. Ali medijator ovdje nije potreban, rekla je za Nacional Christina Gallach, glasnogovornica Javiera Solane.
Ona je, međutim, ipak bila spremna potvrditi hipotezu o slovensko-hrvatskoj arbitraži kao jednome od mogućih rješenja u slučaju da politički demarš na kraju bude potreban. Ali, ponavljaju u Bruxellesu, te će se mjere provoditi isključivo izvan konteksta EU. Na pitanje bi li se u tom poslu mogao okušati Javier Solana iz njegova smo kabineta doznali da to za njega ne bi bilo ništa novo. “Kao što znate, gospodin Solana u prošlosti je već bio arbitar. On je i više nego spreman ponuditi svoje usluge. No arbitraže će biti samo ako za to bude potrebe. Prije svega smo za obostrani razgovor”, dodala je za Nacional glasnogovornica Gallach.
Potencijal za političku dramu maksimalno se smanjuje, a Bruxelles i dalje čini sve da bude tako. Ostaje puno prostora za pretpostavke. Stoga ni varijanta posredovanja nije isključena ne dođe li do spontanog približavanja strana. A zbog toga što mogućnost arbitraže ondje još naprosto nije bila razmotrena, u kabinetu Javiera Solane ne spominju se s tim u vezi konkretna imena.”Hoće li to biti Erhard Bussek, neki drugi austrijski diplomat ili pak netko treći, ne mogu potvrditi. Javier Solana je, medutim, ako zatreba spreman”, rekla je Gallach.
Javier Solana najvjerojatnije neće promijeniti mišljenje u Zagrebu, gdje kani razgovarati o odnosima Hrvatske s EU i pregovorima o članstvu. Nadalje, nedjeljni rezultati slovenskih izbora i trijumf desnice te mogući ulazak slovenskih pučana i Janeza Podobnika u slovensku vladu govore o tome to da sve opcije, pa tako i arbitražu, treba ostaviti otvorenima.
O sadržaju planiranih zagrebačkih razgovora nema previše detalja. Zna se da će posjet biti vrlo kratak, čemu u prilog ide i objava puta u zadnji čas iako Solana, navodno, već dulje želi posjetiti hrvatsku metropolu. Kao povod Solanina puta u Zagreb ističe se kako se nikako ne želi umanjiti prednost koju u pregovorima o članstvu s Hrvatskom ima Europska komisija koja će 6. listopada 2004. u Bruxellesu objaviti predpristupnu strategiju za Hrvatsku. Solana će u Zagrebu posebno istaknuti i pitanje suradnje hrvatskih vlasti s Haaškim tribunalom kao ključnu točku i preduvjet ulaska Hrvatske u EU, a sve upućuje na to da će od hrvatske strane očekivati i izvješće o slučaju Gotovina.

Vezane vijesti

Europa pozvana "pružiti ruku" arapskom svijetu

Europa pozvana "pružiti ruku" arapskom svijetu

Pod okriljem Vijeća Europe skupina istaknutih osoba pozvala je u srijedu u Istanbulu europske zemlje da narodima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika