Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Nacionalova redakcija

RUSIJA

Zabrana piva na javnim mjestima

Ruska vlada najavila je da će u parlamentarnu proceduru dati zakon kojim će se zabraniti konzumiranje piva na javnim mjestima, u parkovima, na ulicama, na stadionima, u vozilima javnog prometa te drugim javnom prostorima pa će tako konzumiranje alkohRuska vlada najavila je da će u parlamentarnu proceduru dati zakon kojim će se zabraniti konzumiranje piva na javnim mjestima, u parkovima, na ulicama, na stadionima, u vozilima javnog prometa te drugim javnom prostorima pa će tako konzumiranje alkohRuska vlada najavila je da će u parlamentarnu proceduru dati zakon kojim će se zabraniti konzumiranje piva na javnim mjestima, u parkovima, na ulicama, na stadionima, u vozilima javnog prometa te drugim javnom prostorima pa će tako konzumiranje alkohola biti dopušteno samo u lokalima i kod kuće. Proizvođači piva ogorčeni su tom namjerom vlade, jer Rusi vole ispijati pivo na javnom mjestima, a skupine ljudi s pivom u rukama svakodnevno se mogu vidjeti po parkovima i trgovima kako razgovaraju i pijuckaju pivo. Mnogi zaposlenici počinju dan čašom piva, mnogi nose boce i konzerve piva u vozila javnog prijevoza, a prema nekim statistikama upravo se u ranim jutarnjim satima konzumira najviše piva.
Konzumiranje piva naglo je poraslo posljednjih godina otkako je vlada poduzela mjere da se smanji konzumiranje votke. Rusko je pivo prilično jako, sadržava dosta alkohola. Akcija je poduzeta upravo zato da se pokuša ograničiti alkoholizam, koji u Rusiji ima zabrinjavajuće razmjere. Vjeruje se da je svaki sedmi odrasli Rus alkoholičar, od alkohola godišnje umre oko 40.000 ljudi, a u Rusiji ima 22.000 registrirane djece koja su ili alkoholičari ili narkomani. Bit će zabranjeno i reklamiranje piva na televiziji, osim u noćnim satima, te na velikim plakatima na mjestima gdje se okupljaju djeca. Iz pivarske industrije, koja u Rusiji vrijedi 6 milijardi dolara, tvrde da će im zabrana donijeti gubitke veće od pola milijarde dolara.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika