Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Žagar blati HNS zbog dogovora s Bandićem?

Nacional posjeduje dokumente koji sugeriraju da je kadrovska hobotnica zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića omogućila prijatelju čelnika Hrvatskih narodnjaka Mislava Žagara nezakonitu pobjedu na natječaju za gotovo milijun eura vrijedNacional posjeduje dokumente koji sugeriraju da je kadrovska hobotnica zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića omogućila prijatelju čelnika Hrvatskih narodnjaka Mislava Žagara nezakonitu pobjedu na natječaju za gotovo milijun eura vrijedNacional posjeduje dokumente koji sugeriraju da je kadrovska hobotnica zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića omogućila prijatelju čelnika Hrvatskih narodnjaka Mislava Žagara nezakonitu pobjedu na natječaju za gotovo milijun eura vrijedan posao čišćenja lopoča na Jarunskom jezeru. Djelomice i zato u HNS-u sumnjaju da je time Mislav Žagar posredno potkupljen kako bi uoči lokalnih izbora svoje političke istupe usmjerio na javno blaćenje HNS-a, što je zadnji put učinio izjavivši da HNS stoji iza njegova brutalnog premlaćivanja početkom prošlog tjedna.
Dokumente koji su predani Nacionalu već neko vrijeme posjeduje i USKOK, koji bi ih, sudeći po njihovu sadržaju, morao pomno istražiti.
Na spornom natječaju za čišćenje lopoča u Jarunskom jezeru pobijedila je tvrtka RCI, kojoj je za radove isplaćeno 6.049.126 kuna s PDV-om. Po dokumentima u koje Nacional ima uvid može se zaključiti da je Bandić preko Ureda za gospodarstvo grada Zagreba, koji vodi Ladislav Prežigalo, dodijelio poduzeću Jarun 4,9 milijuna kuna potpore za čišćenje lopoča. Na natječaju posao je dobila tvrtka RCI za ponuđeni iznos od 4.958.300 kuna, odnosno s PDV-om 6.049.126 kuna.
Osoba koja je dostavila dokumente Nacionalu i ranije USKOK-u tvrdi da je velika slučajnost kako je vlasnik tvrtke RCI znao gotovo u kunu ponuditi cijenu za obavljanje posla na natječaju. Ista osoba tvrdi da je vlasnik i direktor tvrtke RCI Bojan Ilić dobar prijatelj Mislava Žagara, te dodaje da njih dvojica svake godine u Tisnom, gdje Žagar ima obiteljsku vikendicu, ljeti zajedno rone. Navodno je upravo Ilić Žagara učio roniti.
“Ne znam sad, ovako na prvu. Ne znam, ne”, izjavio je za Nacional Žagar suočen s pitanjem je li s Ilićem blizak prijatelj.
Krugovi bliski gradskoj vlasti za Nacional su potvrdili da je Aleksa Kocijan, direktor tvrtke Jarun, bio upozoren na mogućnost malverzacije u tom slučaju. Navodno je Kocijanu bilo rečeno kako bi bilo dobro da se na natječaj mogu javiti i ronilački klubovi radi veće konkurencije te da mu je savjetovano da se svim klubovima pošalju obavijesti da natječaj postoji i da je u tijeku. Kocijan je navedene prijedloge odbacio. U telefonskom razgovoru Kocijan je rekao da ne dopušta da mu se nešto nameće. “Mi moramo prihvatiti onog ponuđača koji ponudi najmanju cijenu,” rekao je Kocijan.
USKOK je upozoren na nekoliko nezakonitosti pri provedbi tog natječaja: da je Kocijan je bez imenovanog Povjerenstva za javnu nabavu 3. svibnja 2004. objavio natječaj u Narodnim novinama, da se Povjerenstvo prvi put sastalo tek na otvaraju ponuda 13. svibnja 2004., da je za predsjednika Povjerenstva izabran Tomislav Brčić koji uopće nije sazvao Povjerenstvo nego je to 13. svibnja učinio Kocijan…
USKOK je upozoren na još neke nezakonitosti koje bi trebale srušiti taj natječaj. Sporni natječaj nije jedini razlog zašto u HNS-u sumnjaju da je Bandić uslugama potkupio Žagara za javno blaćenje HNS-a. Oni tvrde da je sredinom ljeta baš Bandić nametnuo odluku o promjeni broja članova nadzornih odbora u gradskim poduzećima. Dotad ih je bilo pet, a Bandić je ustrajao da se u NO uključi i po jedan predstavnik radnika. Ta socijaldemokratska demagogija zapravo je poslužila za uvođenje i dodatnog sedmog člana NO-a, jer sastav mora imati neparan broj članova.
Prije 1. kolovoza u nadzornim odborima bile su zastupljene dvije stranke, HNS sa 30 i SDP sa 49 članova. Danas je omjer izmijenjen; SDP ima čak 61 člana, HNS 27, HSP osam te Hrvatski narodnjaci i SIN šest članova. U HNS-u tvrde da je Žagar dobio 6 mjesta u NO iako tada još nije ni formirao stranku.
“Naša stranka u Gradskoj skupštini ima tri zastupnika i zato bismo u njima trebali imati sedam članova, no trenutačno ih je šest. Nitko nam nije dao ništa što ne bismo trebali imati na temelju zastupljenosti u Gradskoj skupštini,” rekao je Žagar.
Nakon što je prošlog tjedna brutalno pretučen, Žagar je javno za napad optužio HNS, a Srećko Ferenčak, njegov kum i bivši stranački kolega, izjavio je da bi krivce za napad Žagar trebao tražiti u svom poslovnom okruženju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika