Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

MI6 na udaru Parlamenta nakon pisanja Nacionala

Ugledni britanski tjednik Sunday Times objavio je u nedjelju članak o udarima na MI6 na Balkanu i konačno potvrdio ekskluzivno ljetno otkriće Nacionala o njihovu prisluškivanju u Hrvatskoj koje je prekinuto nakon što im je zapaljen jedan od tri BedfoUgledni britanski tjednik Sunday Times objavio je u nedjelju članak o udarima na MI6 na Balkanu i konačno potvrdio ekskluzivno ljetno otkriće Nacionala o njihovu prisluškivanju u Hrvatskoj koje je prekinuto nakon što im je zapaljen jedan od tri BedfoUgledni britanski tjednik Sunday Times objavio je u nedjelju članak o udarima na MI6 na Balkanu i konačno potvrdio ekskluzivno ljetno otkriće Nacionala o njihovu prisluškivanju u Hrvatskoj koje je prekinuto nakon što im je zapaljen jedan od tri Bedford kombija sa skupocjenom prislušnom opremom. Sunday Times treći je ugledni britanski tjednik koji je prenio, a time i potvrdio pisanje Nacionala. Koncem lipnja to je učinio Guardian, a nekoliko tjedana poslije i konzervativni Daily Telegraph. Potvrdu Nacionalova otkrića o britanskom udaru na hrvatski državni suverenitet, Sunday Times je neslužbeno dobio od izvora u MI6. To je posebno neugodno za Miomira Žužula, hrvatskog ministra vanjskih poslova, koji je nedavno u emisiji Otvoreno na Hrvatskoj televiziji ta Nacionalova otkrića nazvao čistim izmišljotinama, a isto je učinio i glasnogovornik Vlade, Ratko Maček, prije njega. Žužul nije htio komentirati ostaje li i dalje kod svojih neistinitih komentara vezanih uz spomenuta Nacionalova otkrića. Tek kad bi ta otkrića, kao utemeljena, prenijeli vodeći britanski mediji, uključivali su se i drugi domaći mediji, iako ih taj skandal prethodno nije zanimao, već su nekritički objavljivali lažne demantije dužnosnika Vlade. Sunday Times u tekstu citira britanske parlamentarne zastupnike i bivše obavještajne dužnosnike koji tvrde da MI6 treba bitno poboljšati rad te ubuduće biti odgovoran parlamentu, a ne premijeru Blairu. Nacionalova otkrića iskoristili su kao posljednji u nizu povoda za pozivanje MI6 na odgovornost jer tvrde da je opterećen birokracijom i unutarnjim razmiricama, što ga je, kao i u slučaju iračke krize, dovelo do velikih profesionalnih promašaja.
Nakon što je u požaru, za koji sumnja da je podmetnut, izgubio obavještajne spise i tajnu elektroničku opremu vrijednu desetke tisuća funti, MI6 je bio prisiljen obustaviti špijunsku operaciju. Incident je uslijedio nakon propasti suradnje između britanske i hrvatske sigurnosne službe, što je treći po redu takav slučaj s kojim se britanska prekomorska sigurnosna služba posljednjih godina suočila. Vozilo za nadzor opremljeno uređajima za prisluškivanje, znatno je oštećeno nakon što je planulo na parkiralištu u, navodno, sigurnoj zoni blizu hotela u predgrađu Zagreba. MI6 za to krivi razvlaštene članove POA-e, hrvatske protuobavještajne agencije. Da stvari budu još gore, detalji dotad tajne akcije prisluškivanja koju je MI6 provodio, dostavljeni su hrvatskom časopisu.
MI6 je već prije bio prisiljen povući službenike iz Praga i Beograda jer su ljuti lokalni dužnosnici otkrili njihova imena i tajne operativne podatke na televizijskim postajama i u novinama. Incident je još jedan udarac za MI6 koji je prošli tjedan morao službeno priznati da je izvor “45-minutnog upozorenja” u dosjeu o iračkoj obavještajnoj službi bio nepouzdan. Neki članovi parlamenta i bivši visoki obavještajni dužnosnik pozivaju na dalekosežne reforme. Kažu da se MI6 pogubio i da treba odgovarati parlamentu, a ne premijeru. Norman Baker, parlamentarni zastupnik Liberalne stranke iz Lewesa u Istočnom Sussexu, posebno se zanima za obavještajnu problematiku. On kaže da je MI6 postao sklon incidentima, što vlada treba analizirati. David Bickford, bivši pravni direktor MI5 i MI6, kaže da birokracija i međusobne svađe opterećuju i ometaju obje organizacije te da zato ne obavljaju zadovoljavajuće svoj posao. “Previše je tajnovitosti. Službe se bave organiziranim kriminalom i terorizmom, a ne subverzijama komunizma, pa je vrijeme da djeluju više javno i odgovaraju parlamentu”, kaže Bickford.
MI6 se uvukao u razmirice s hrvatskim sigurnosnim dužnosnikom kad je ovog ljeta poslao službenike i opremu za prisluškivanje na Jankomir da prate Antu Gotovinu, trećeg najtraženijeg osumnjičenika za ratne zločine na Balkanu. Haaški tribunal optužio je Gotovinu te za njim raspisao tjeralicu s nagradom od 5 milijuna dolara. Diplomati su špekulirali da je pravi interes MI6 za umirovljenog generala više uvjetovan njegovim vezama s pošiljkama oružja prokrijumčarenim Pravoj IRA-i. Uređaj za lansiranje granata iz jedne pošiljke korišten je u napadu na sjedište MI6 u Londonu, u Vauxhall Crossu, prije četiri godine. “S pozicija MI6, to je bio osobni obračun”, kaže visoki britanski izvor.
Vozilo je bilo napadnuto u blizini Holiday Inna u Jankomiru, gdje je oprema za prisluškivanje bila smještena u tri vozila marke Bedford. Britanski dužnosnici nadali su se suradnji s lokalnim partnerima u nadziranju poziva mobitelom upućenih Gotovini. Vjeruje se da je bivši šef POA-e Franjo Turek ove godine odstupio ranije u znak protesta zbog onoga što je on nazivao britanskim uplitanjem u područje hrvatske suverenosti.
Incident je uslijedio poslije debakla u Srbiji gdje je Anthony Monckton, stariji dužnosnik MI6-a, opozvan nakon što je u veljači razotkriven u knjizi Zorana Mijatovića, bivšeg zamjenika srbijanske obavještajne službe. Beogradski je časopis potom objavio Moncktonovu fotografiju, telefonski broj, te e-mail adresu, što ga je prisililo na povratak u Britaniju. Moncktonova zamjena također je vraćena u London kad mu je ime objavljeno u tjedniku Nacional, beogradskim novinama i knjizi Zorana Mijatovića. Njegovo se ime već prije pojavilo na internetu.
Ivo Pukanić, urednik tjednika NACIONAL koji je otkrio imena četiri glavna agenta MI6, rekao je da su mu britanske vlasti potom uskratile dopuštenje za posjet Londonu. “Sto posto sam siguran da su razlog tomu članci u kojima je Nacional objavio saznanja o prljavim poslovima MI6 u Hrvatskoj”, kaže Pukanić.
1999. je Christopher Hurran, šef MI6 u Pragu, na Češkoj televiziji javno prozvan kao homoseksualac i špijun. Objavljeno je da je Hurran pisao Jaroslavu Basti, ministru za tajne službe, žaleći se na slabu kvalitetu rada češke protuobavještajne službe. Čelnik te službe je smijenjen i Hurranovo ime je uskoro iscurilo je u medije. MI6 odbija odgovoriti na kritike koje su mu upućene.

Vezane vijesti

David Cameron: "Istražujemo povezanost MI6-a i Gadafijeve obavještane službe"

David Cameron: "Istražujemo povezanost MI6-a i Gadafijeve obavještane službe"

U sjedištu Libijske obavještajne službe u Tripoliju otkriveni su dokumenti koji dokazuju čvrstu povezanost bivšeg režima s britanskim i američkim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika