Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Dragan Đurić

GAZETA

HDZ mora suspregnuti svoju bahatost

Sa zamjenicom šefa Zastupničkog kluba SDP-a Milankom Opačić razgovarali smo neposredno nakon završetka dramatično najavljivanog sastanka Predsjedništva Hrvatskog sabora. Predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i predvodnik oporbe Ivica Račan izašli su u javnost s pomirljivim izjavama. Objavili su da je postignut dogovor o stvaranju snošljive atmosfere u Hrvatskom saboru.

NACIONAL: Nakon oštrih tonova, ali i najave da će oporba napustiti Sabor, što bi izazvalo ozbiljnu političku krizu u zemlji, u petak je nakon višesatnog zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog sabora postignut sporazum između HDZ-a i oporbe. Je li postignuto primirje na dulje staze? – Žalosno je što smo uopće došli do točke kada se situacija u sabornici morala toliko zaoštriti da bi HDZ napokon shvatio da mora suspregnuti svoju bahatost, sjesti za stol i prihvatiti elementarna pravila ponašanja. Bila su dovedena u pitanje osnovna načela parlamentarizma. Prestali su se uvažavati čak i realni rezultati glasovanja. Primjerice, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prilikom glasanja o novim članovima Povjerenstva za sukob interesa u potreban kvorum ubrojio je i oporbene zastupnike koji su napuštali sjednicu jer, kako se čini, nisu uspjeli dovoljno brzo istrčati iz sabornice.
Tako nešto koalicijska većina u prošlom saborskom sazivu nikada nije priredila oporbenom HDZ-u. Nakon ovog sastanka očekuje se da će doći do promjena ponašanja u parlamentu. Dogovoreno je da se pristupi novom izboru Povjerenstva za sukob interesa. Postignut je i dogovor o usuglašavanju promjena u Poslovniku o radu Hrvatskog sabora. Poznavajući, međutim, HDZ, nisam sigurna da će se uspjeti disciplinirati i ponašati u skladu s dogovorom. Nemam nikakvih iluzija oko toga da ćemo zasigurno opet biti prisiljeni zatezati uže, jer ćemo morati braniti elementarnu razinu parlamentarizma.

NACIONAL: Kada je nedavno oporba blokadom predsjednika Hrvatskog sabora prekinula sjednicu, čule su se i primjedbe da se i oporba nedolično ponaša. – HDZ je opstruirao raspravu o dvije iznimno važne teme – potpisanom sporazumu s MMF-om i o vraćanju duga umirovljenicima. Ako nam se onemogućava govoriti o ključnim temama koje se tiču standarda i uvjeta života građana, onda se doista može postaviti pitanje zašto primamo plaću.
Ne isključujem mogućnost da je dio građana naš postupak doživio kao pretjerano politiziranje, ili nastojanje da izazovemo bezrazložni incident. Međutim, mi nismo imali izbora. Morali smo se izboriti za elementarno pravo govora. Uvjerena sam da će uskoro svi shvatiti o čemu je ovdje bila riječ.

NACIONAL: Ne mislite li da bi napuštanje Sabora, u trenutku kada je ustavni rok za usvajanje proračuna 15. prosinca ove godine, ipak bio najava rizičnog poteza? – Iako je to legitimno sredstvo politčke borbe, oporba ni u jednom trenutku nije razmišljala o napuštanju Hrvatskog sabora. Međutim, bahatost i političko nasilje HDZ-a, po ocjeni svih oporbenih stranaka, doseglo je bilo svoj vrhunac, pa smo razmišljali da na neki način zamrznemo svoje djelovanje u pojedinim saborskim tijelima. Svjesni smo da smo ovdje zbog onih koji su za nas glasali, pa već iz tih razloga ne smijemo napustiti parlament, jer bismo tako iznevjerili i njihova očekivanja.

NACIONAL: Protivite se aranžmanu koji je vlada premijera Sanadera sklopila s MMF-om. Ali i bivša koalicijska vlada sklapala je slične aranžmane, a sada aktualnoj vladi prigovara zbog toga. – Postoji velika razlika između sporazuma s MMF-om koje je potpisivala vlada premijera Ivice Račana i aktualna vlada premijera Ive Sanadera. Mi smo potpisali sporazum utemeljen na našim odlukama, svjesni da moramo krenuti u teške reforme, za što smo bili spremni preuzeti odgovornost.
Nigdje, međutim, u tom našem sporazumu nije pisalo da ništa nećemo učiniti bez prethodnog dogovora s MMF-om kao što je sada slučaj. A upravo je na takav način aktualna vlada preuzela obvezu da odluku o dodjeli dionica u Fond za umirovljenike, ali i o proračunu, ne može donijeti bez dogovora s MMF-om.
Radi se o nedopustivom podaničkom dokumentu. Za razliku od sadašnje vlade, mi smo odluke donosili ovdje, a u njima je često bilo i stvari koje se nisu sviđale MMF-u. Znali smo što su hrvatske potrebe i odlučili smo se na ulaganja u infrastrukturu: autoceste i hrvatsku željeznicu, čemu se MMF žestoko protivio.
Mi smo, međutim, tada odlučili učiniti i nešto što MMF u prvom trenutku nikako nije želio prihvatiti. Na taj smo način osigurali stope gospodarskog rasta veće od pet posto, što je u pozitivnom smjeru okrenulo sve trendove u hrvatskom gospodarstvu.
Pokazalo se da je ta naša odluka bila pokretač gospodarstva u Hrvatskoj, koje se zahvaljujući njoj počelo oporavljati. U HDZ-ovu aranžmanu s MMF-om svih tih mogućnosti nema, pa je logično da mi danas tvrdimo da taj aranžman ne daje nikakav poticaj hrvatskom gospodarstvu.

NACIONAL: Što je toliko problematično u ponašanju HDZ-a, a što se nije događalo u vrijeme kada je odnos snaga bio suprotnog predznaka? – Iskustvo upućuje da s HDZ-om uvijek valja biti oprezan. Kada su dobili izbore, počeli su nuditi sliku o sebi kao demokratskoj stranci, ali već je nakon dva mjeseca ponovo isplivao na površinu stari HDZ iz 90-ih. Premijer Sanader došao je u Hrvatski sabor i izvrijeđao zastupnike SDP-a onako kako to nije radio ni Franjo Tuđman, koji, kao što je poznato, nije bio posebno obazriv.
O divljanju Branimira Glavaša, koji je odlučio provesti politički sud o propasti brodogradilišta “Viktor Lenac”, da i ne govorim. Apsolutno ga ne zanimaju argumenti i činjenice, nego isključivo politički progon suparnika. Istodobno, on se osobno vratio starom privatizacijskom HDZ-ovom modelu iz 90-ih posredujući u privatizaciji PPK Valpova i Belja. Da se HDZ olako vraća starim načelima privatizacije, koji su ostavili teške posljedice u hrvatskom gospodarstvu, pokazao je i pokušaj da se Sunčani Hvar privatizira izravnom pogodbom.
Tek se nakon reakcije oporbe i hrvatske javnosti Vlada povukla i raspisala javni natječaj. Koliko taj posao vrijedi, ponajbolje govori podatak da se na natječaj već javilo osam tvrtki.

NACIONAL: U Odboru ste za ravnopravnost spolova. Ne mislite li da ste se našli u delikatnoj situaciji nakon što je HDZ za predsjedničkog kandidata imenovao Jadranku Kosor? Da biste u ime te solidarnosti i vaših zalaganja trebali poduprijeti njezinu kandidaturu umjesto kandidata oporbe – predsjednika Stjepana Mesića? – To su posve različite stvari. Ravnopravnost spolova je jedno pitanje, a predsjednička kampanja nešto sasvim drugo. U kampanji Jadranka Kosor prestaje biti ženom i postaje, ponajprije, predsjednički kandidat. Kako je riječ o osobi koja je pokazala da nije u stanju rješavati probleme ni u svome ministarstvu, ako rješavanje problema nije samo odazivanje na telefonske pozive, ona nikada od mene ne bi mogla dobiti glas za predsjednika države. Na žensku se solidarnost i navodnu potporu ženskih udruga pozvala neposredno nakon imenovanja da bi se pokazalo kako je i to bilo na staklenim nogama.

NACIONAL: Samohrana ste majka. Kako je, po vama, riješeno pitanje te osjetljive skupine u Hrvatskoj? – Moram naglasiti da je meni lakše nego većini žena koje se nalaze u mom položaju. Premda mi radni dan nerijetko traje i više od 12 sati, uspjela sam organizirati potporu koja i mom djetetu omogućuje normalnu skrb i brigu. Činjenica je, međutim, da su u Hrvatskoj samohrani roditelji nezaštićena kategorija o kojoj država ne vodi dovoljno računa. Djeca u jednoroditeljskim obiteljima najčešće žive u vrlo teškim uvjetima, a jedan dio i na granici siromaštva. Pokušali smo dati inicijativu za osnivanje alimentacijskoj fonda iz kojeg bi se djeci omogućila makar minimalna naknada u slučajevima kad ne primaju alimentaciju, ali na žalost u tome nismo uspjeli.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika