Objavljeno u Nacionalu br. 471, 2004-11-23

Autor: Nacionalova redakcija

ČASNICIMA RATNE MORNARICE KOJI SU SPASILI MESIĆA OD UTAPANJA PRIJETI NEČASNI OTPUST

Stipe Mesić otpušta časnike koji su ga željeli spasiti od utapanja?

Trojica časnika Hrvatske ratne mornarice – brigadir Joško Bonacin, satnik Albino Košutić i narednik Dražen Dajak – koji su ljetos otkrili da je brod kojim plovi Stipe Mesić u katastrofalnom stanju, uskoro bi mogli biti nečasno otpušteni iz vojske. Protiv njih se vodi proces na Stegovnom sudu Vojno-sigurnosne agencije, a kako bi agenti VSA otkrili tko je medije informirao o skandalu, provedena je široka akcija u kojoj su se koristile i nezakonite metode.

Podsjetimo, Nacional je 17. kolovoza objavio članak prema kojem je Stipe Mesić cijelo ljeto plovio Jadranom brodom HRM-a “Jadranka” koji je bio u tako derutnom stanju da je mogao i potonuti. Objavljeni su i dokumenti u kojima su agenti Vojno-sigurnosne agencije upozorili kontraadmirala Zdravka Karduma na opasnosti kojima je izložen Mesić, no on o tome nije obavijestio predsjednika Republike. Mesić je podržao Karduma, a onda je VSA krenula u potragu za ljudima koji su obavijestili javnost.

Bez obrazloženja, u Zagreb su pozvani Bonacin, Košutić i Dajak te poslani na poligraf. Poslije trosatnog ispitivanja, Bonacin je priznao da je dokumente, koji nisu klasificirani kao tajni, dao Anti Barišiću, profesoru Fakulteta političkih znanosti. Joško Bonacin je načelnik Obavještajnog odjela HRM, a u prošlosti je obavljao niz važnih zadaća; primjerice, tijekom Oluje je bio načelnik obavještajnog odjela u zbornom području kojim je zapovijedao Ante Gotovina.

Zatim je Barišić dokumente dostavio redakciji Nacionala kako bi javnost doznala što se događa. Premda je Ante Barišić civil, pozvan je, uz upozorenje da može biti i prisilno priveden, da 3. prosinca kao svjedok dođe u Stegovni sud VSA, na proces protiv trojice časnika. Kako saznaje Nacional, Bonacin, Košutić i Dajak su uvjereni da je postupak protiv njih proveden protuzakonito i uskoro će se za zaštitu svojih prava obratiti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. U svakom slučaju, još jedan skandal unutar obavještajne zajednice.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika