Objavljeno u Nacionalu br. 473, 2004-12-07

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Sve manje šanse za Jadranku Kosor

Najveći dio HDZ-ova vodstva svjestan je štete koju su u aferi Podbevšek pretrpjeli vladajuća stranka, vlada Ive Sanadera i Jadranka Kosor, doznaje Nacional. Posebno je na gubitku Jadranka Kosor čija predsjednička kampanja već deset dana stoji u mjestu zbog Podbevšeka i Sanaderova odbijanja da ga smijeni. Čak i unutar Predsjedništva HDZ-a procjenjuju kako je rejting njihova suparnika Stipe Mesića narastao za barem 5 posto, dok potpredsjednica Vlade nikako ne uspijeva preskočiti granicu od 20 posto podrške glasačkog tijela.

Nacionalov izvor blizak vrhu vladajuće stranke tvrdi da će HDZ predsjedničku utrku pokušati dobiti svojevrsnim Blitzkriegom i u četiri tjedna preokrenuti javnost na svoju stranu i tako barem izboriti drugi krug. Za početak, Jadranka Kosor potrošila je tri dana na snimanje TV spota, a uskoro počinje i snažna kampanja u kojoj će mediji biti prekriveni njezinom propagandnim porukama. Paralelno s tim unutar vodstva HDZ-a traje sukob dviju struja oko izborne strategije. Desnica koju predvode Andrija Hebrang i Branimir Glavaš zalaže se za intenziviranje napada na Mesića, čemu se protivi umjerena struja na čelu s Miomirom Žužulom. Glavni je argument šefa diplomacije da treba računati na Mesićevu pobjedu i kasniju potrebu kohabitacije s predsjednikom države. Usto, HDZ i Vlada sve adute stavljaju na 17. prosinca i odluku o dobivanju datuma početka pregovora s Europskom unijom, a u tim nastojanjima nije nevažna ni uloga koju treba odigrati Stipe Mesić.

Zasad u HDZ-u vide svega dvije male šanse da poprave status stranke. Prva je da pregovori s EU počnu 26. travnja 2005., a druga ako iz Haaga stigne u najgorem slučaju samo jedna nova optužnica.

Problem je u tome što su svi domaći političari na neki način taoci odnosa Hrvatske s Haaškim sudom, povezanih s potragom za odbjeglim generalom Antom Gotovinom, a posebno kad je riječ o suradnji Hrvatske s britanskom tajnom službom MI6. Tu je suradnju odobrio bivši premijer Ivica Račan nadajući se da će tako riješiti najveći hrvatski međunarodni problem kad je riječ o približavanju Uniji, a to je bio otpor koji je tome pružala Velika Britanija. On je tada oformio i posebnu skupinu, koju je vodio ondašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić, da surađuje s MI6 i obavlja autonomnu istragu o odbjeglom generalu Gotovini, sve zbog neutemeljenih tvrdnji da se on ipak nalazi negdje u Hrvatskoj pod zaštitom nekih hrvatskih obavještajnih ili parakriminalnih krugova.

Kad je POA 2003. ustanovila da u Hrvatskoj djeluje posebna skupina za traženje Gotovine, te što se događa s MI6 i Ostojićem, o tome je obaviješten predsjednik Mesić, ali on je odbio tu intervenirati i to razotkriti smatrajući kako bi time HDZ-u pomogao da pobijedi na izborima, što nije želio. Unatoč Mesićevu zataškavanju tog slučaja, HDZ je iz drugih razloga na izborima pobijedio. Nakon izbora uslijedila je poznata prezentacija, koju su vidjeli i Mesić i Sanader sa svojim ministrima, na kojoj je među ostalim pokazano kako su hrvatski mediji sistematski plasirali netočne informacije da je Gotovina u Hrvatskoj. Te su informacije plasirane i Carli del Ponte. Bilo je to u vrijeme kad je Sanader nakon preuzimanja vlasti pokrenuo žestoku ofenzivu defamacije prethodne vlade kako bi je gurnuo u defenzivu da ne bi pokušala iskoristiti njegovu slabu parlamentarnu većinu i vratila se na vlast. Bivša je vlada tada napadana da je prikrivala budžetski deficit, da su se njeni ministri financijski okoristili na raznim poslovima, u prvom redu kod gradnje autoceste. Premijer Sanader mogao je tada otvoriti i temu pokrenutu prezentacijom, koja bi bila draga njegovim biračima iz HDZ-a, i tako još žešće pritisnuti Račana, no on to nije učino. Osnovni razlog je što je za svoj glavni politički cilj u prvim mjesecima vladavine postavio dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU, a to se moglo samo uz privolu Velike Britanije. Zato je zanijekao da je uopće vidio prezentaciju, nije pokrenuo nikakvu ozbiljniju istragu o Ostojiću, te štedio Račana na tom pitanju. Štoviše, produljio je suradnju s MI6, koja je potrajala sve dok nije otkrivena u javnosti.

Kandidatura je dobivena, pa je Sanader postigao svoj cilj, a taj njegov uspjeh donio mu je veliku popularnost i učvrstio politički položaj. No onda je prvo izbila afera Bechtel, a potom jedna za drugom: Hebrangova Shimatzu, Žužulova s Imostrojem, Rončevićeva s Lorom, Šukerova s Velikom Goricom, Vesne Škare-Ožbolt s pripravnicima i prodajom saborskog mjesta itd. HDZ se blamirao u Saboru sa Šeksovim manipulacijama, Glavaš je povukao nekoliko nepopularnih poteza, a Bebić izgubio izbore u Metkoviću. Za predsjedničku kandidatkinju izabrana je nepopularna Jadranka Kosor. Za HDZ je sve krenulo nizbrdo. Samo zbog nesposobnosti vodstva oporbe još mu se nije počela raspadati većina u Saboru, i to stoga što oporba nije u stanju privući saborske zastupnike, umirovljenike ili HSLS.

Napokon, izbila je i afera Puljiz, za Sanadera najteža, budući da je otvorila pitanje same prirode vlasti HDZ-a. Ta je afera pokazala kako je HDZ počeo iskorištavati poluge vlasti kako bi zaštitio svoje parakriminalno ponašanje, slično onome iz prethodnog obnašanja vlasti. Dvije trećine hrvatskih građana u aferi Puljiz na strani su predsjednika Mesića i traže smjenu Joška Podbevšeka, iza kojeg je Sanader neoprezno stao, podcjenjujući javno mnijenje. I sada je u nezgodnoj situaciji.

Kao prvo, štiteći Podbevšeka riskira da potpuno ugrozi HDZ-ovu popularnost i upropasti izglede Jadranke Kosor na izborima. Ako ona doživi debakl, bit će to i njegov debakl. Ako popusti, bit će ugrožen njegov ego. Mediji su, s rijetkim iznimkama, redom protiv njega. U svemu tome na ruku mu ide jedino to što se oporba i ovdje drži traljavo, to što Račan ne želi Mesiću pružiti punu podršku jer bi time priznao da je Mesić bio u pravu u svojim procjenama oko tajnih službi kad su se njih dvojica oko toga sporili dok je Račan bio premijer.

Sanader ima još jedan problem, također vezan uz hrvatsko približavanje EU. Za Hrvatsku je novi ključni datum 17. prosinca, kad bi se na summitu EU trebala donijeti odluka o određivanju datuma početka pregovora s Hrvatskom. Ako Sanader sad pristane na smjenu Podbevšeka, to bi moglo ugroziti cijelu stvar, posebno ako se to u europskim krugovima protumači da se uklanja čovjek koji je s MI6 surađivao na traganju za Gotovinom, te da je to pobjeda Mesića kojeg neki domaći mediji optužuju da drži stranu krugovima koji Gotovinu skrivaju i koji mu pomažu.

Vezane vijesti

17 godina mojih značajnih rezultata

17 godina mojih značajnih rezultata

Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika