Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

MORH demantirao predsjednika Mesića

Autor pokušaja da se MORH-ov ugovor o nabavi vojnih vozila za potrebe oružanih snaga proglasi protuzakonitim i da se na taj način kompromitira ministar obrane Berislav Rončević jest načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Josip Lucić, koji je, očito nezadovoljan odabirom vojnih vozila IVECO umjesto Unimog Mercedesa, pokušao cijeli slučaj skandalizirati i na taj ga način prezentirati vrhovnom zapovjedniku i predsjedniku države Stjepanu Mesiću. Mesić je, oslanjajući se isključivo na Lucićeva tumačenja, pomalo ishitreno i bez stvarnih razloga oštro prozvao ministra obrane Berislava Rončevića.
Lucić je osobno povrijeđen provedenim natječajem jer je favorizirao drugog proizvođača vojnih kamiona, a učinio je i niz drugih pogrešaka. Premda je uloga Glavnog stožera bila da u zahtjevu za nabavom kamiona upućenom MORH-u iznese isključivo tehničke i taktičke karakteristike vozila koja su potrebna Hrvatskoj vojsci, Lucić je u svojim dopisima MORH-u svaki put dopisivao i imena poželjnih tvrtki, na što prema Zakonu o javnoj nabavi nije imao pravo. Pored toga, zahtjev za nabavom vojnih vozila započeo je još u siječnju 2004., a samo zbog kašnjenja Glavnog stožera u usuglašavanju taktičko-tehničkih karakteristika vozila, odluka je morala biti donesena koncem 2004., jer bi se, da takve odluke nije bilo, 35 milijuna kuna nepovratno izgubilo s obzirom na to da ispunjenje državnog proračuna ne predviđa nikakvo prebacivanje sredstava u iduću godinu. Od svega je možda najvažnija činjenica da je nakon poništenja natječaja u listopadu, upravo Glavni stožer, a ne MORH, inzistirao na izravnoj pogodbi za nabavu vozila s više ponuditelja.
Raspisivanje nadmetanja po pozivu krenulo je 30. rujna 2004. Javno nadmetanje nije moglo biti provedivo jer se radi o ograničenom broju stručnih i sposobnih ponuditelja, za što je zakonski predviđeno pozivno nadmetanje. Poziv je bio podijeljen u pet skupina i to za terenska vozila, kamionska, poluprikolice, kombi vozila sa sjedalima i autobus.
Otvaranje ponuda održano je 21. listopada 2004. i sve su ponude zbog cijene prelazile ukupno planirana sredstva za nabavu od 35 milijuna kuna, pa je nadmetanje po zakonu bilo poništeno. U okolnostima kada je bilo vidljivo da nije moguće realizirati predviđenu nabavu, 12. studenoga 2004., Uprava za materijalne resurse dostavila je zahtjev MORH-u da se ide u izravnu pogodbu.
Rončević je na inzistiranje Glavnog stožera 23. prosinca donio odluku o imenovanju novog povjerenstva i provedbe postupka nabave neborbenih motornih vozila u smanjenom obimu. Novoimenovano povjerenstvo je nakon provedenih analiza i pregovora predložilo ministru obrane sklapanje ugovora s tvrtkom Eurokamion, ovlaštenim zastupnikom tvrtke IVECO.

Vezane vijesti

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen...

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen još jedan bivši HDZ-ov ministar?

Nakon više od deset mjeseci suđenja zagrebački Županijski sud sutra će odlučiti o krivnji bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika