Objavljeno u Nacionalu br. 480, 2005-01-25

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Demonstracije u Beslanu

Oko 500 rođaka žrtava napada čečenskih terorista na školu u gradiću Beslanu u ruskoj republici Južna Osetija, započeli su prije nekoliko dana demonstracije i tvrde da će ih nastaviti sve dok vlada ne osnuje nezavisnu istražnu komisiju koja će ustanoviti tko je kriv za ono što se dogodilo. U rujnu prošle godine, na prvi dan škole, grupa čečenskih terorista upala je u tamošnju školu i za taoce uzela 1100 osoba, mahom djece. U nespretnom pokušaju oslobađanja talaca ubijeno je najmanje 330 osoba, od kojih najmanje 186 djece. Iako je ruska vlada tada obznanila osnivanje parlamentarne komisije, ona do sada ništa konkretno nije napravila, pa ogorčeni rođaci ubijenih traže da se osnuje sasvim nezavisna komisija koja bi otkrila krivce.
Demonstranti tvrde da je do svega toga došlo zbog slabih mjera sigurnosti vlasti Sjeverne Osetije pa traže ostavku predsjednika Sjeverne Osetije Aleksandra Dzasohova. Za njega kažu da je najodgovorniji za nespretan način oslobađanja talaca, zbog kojeg je tako mnogo ljudi poginulo. Demonstranti se žale da im nakon tragedije vlada nije dala adekvatnu pomoć te opovrgavaju tvrdnje kako su sve žrtve identificirane, jer su neki od rođaka poginulih dobili posmrtne ostatke koji nisu pripadali njihovim najmilijima. Tvrde da su službe sigurnosti napravile propust i u hvatanju terorista, jer su ih ubili samo 15, dok su preostali po svemu sudeći uspjeli pobjeći. Demonstranti su blokirali glavnu cestu u Beslanu i postavili šatore, dajući do znanja da namjeravaju nastaviti s demonstracijama, osobito stoga što nepopularni predsjednik Dzasohov ne samo da ne namjerava dati ostavku, nego je i zaprijetio da će silom otjerati demonstrante i deblokirati prometnice.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika