Objavljeno u Nacionalu br. 484, 2005-02-22

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Strah od atentata na Sharona

Izraelska vojna tajna služba znatno je pojačala mjere sigurnosti oko izraelskog premijera Ariela Sharona nakon što je skupila uvjerljive informacije kako izraelski desničari namjeravaju na njega izvršiti atentat, odnosno nakon deset godina ponoviti dosad najteži teroristički čin uperen protiv nekog izraelskog političara, a to je bilo ubojstvo ondašnjeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina. Kao što su onda izraelski desničari bili ogorčeni miroljubivom politikom Rabina prema Palestincima, tako su i sada ogorčeni Sharonovom politikom. Tada nitko nije mogao ni zamisliti da bi neki Izraelac digao oružje na nekog izraelskog političara, ma koliko se s njegovom politikom nije slagao, ali se to ipak dogodilo. Danas više nitko ne sumnja da je moguća repriza, pa se Sharon nigdje ne kreće a da nije u potpunosti okružen tjelohraniteljima. No njegovi desničarski protivnici toliko su na njega ogorčeni da se možda neće libiti da ga pokušaju ubiti i unatoč tim mjerama sigurnosti.
Razlog njihova bijesa je njegova namjera da evakuira neka židovska naselja iz područja koja će nakon konačnog palestinsko-izraelskog dogovora pripasti Palestincima. Tu je u prvom redu riječ o izraelskim naseljima, sagrađenim unutar Gaze, gdje vrlo malen broj izraelskih naseljenika, njih oko 7000, živi potpuno okruženo s preko milijun Palestinaca. Sharon je ocijenio da Gazu treba u potpunosti prepustiti Palestincima te da nema nikakvog nacionalnog ili strateškog opravdanja održati ta židovska naselja, pa je dobio parlamentarnu i javnu podršku za njihovu evakuaciju. Upravo je u noći između srijede i četvrtka, nakon žestoke dvodnevne debate, izraelski parlament Knesset donio vrlo važnu odluku o evakuaciji i kompenzaciji za židovske naseljenike u Gazi. Ta bi evakuacija trebala početi početkom ljeta i završiti do rujna, a svaka evakuirana obitelj dobit će između 200.000 i 500.000 dolara za početak života na novom mjestu. Državu Izrael to će stajati 870 milijuna dolara. Za evakuirane naseljenike osigurat će se zamjenska zemlja u slabo naseljenom južnom dijelu Izraela, ali oni se neće sprječavati u namjeri da se nasele i na drugim mjestima, čak i u židovskim naseljima na Zapadnoj obali Jordana.
Ova odluka donesena je u parlamentu unatoč upornom, vrlo glasnom i žestokom otporu desnih stranaka. Čak je i 14 desnih poslanika iz Sharonove stranke Likud glasovalo protiv Sharona. Sharon je uspio progurati odluku u parlamentu samo zahvaljujući činjenici da je nedavno ušao u koaliciju s laburistima, najvećom strankom lijevog centra. Ovom je odlukom prebrođena posljednja pravna prepreka prije početka evakuacije iz Gaze. Budući da su iscrpili sve pravne i političke instrumente kojima su to mogli spriječiti, sada se sumnja da bi desničari to mogli pokušati spriječiti atentatom.
Izraelski politički analitičari podsjećaju da je atentat na Rabina, iako su ga svi osudili i iako se nakon atentata čulo opće zaklinjanje da će izraelska vlada nastaviti s Rabinovom politikom, imao dramatične posljedice po izraelsko-palestinske mirovne pregovore. Rabinovi nasljednici vrlo su brzo napustili ono što je Rabin započeo mirovnim Sporazumom iz Osla, a tijekom vremena došlo je do temeljitog zaokreta u izraelskom odnosu prema Palestincima, zbog čega je 2000. izbila palestinska pobuna intifada. Neposredni počinitelj atentata je uhapšen i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu, na udaru vlasti našli su se i neki njegovi pomagači, no ne i oni koji su neposredno prije tog događaja stvarali atmosferu mržnje protiv Rabina i tako pripremali teren za atentat. Izraelski desničari vjerojatno su bili vrlo zadovoljni događajima nakon atentata jer je, kako su poslije tvrdilo, “samo jedan metak promijenio cijeli tijek izraelske politike”.
Sada je mnoge strah da bi desnica mogla ponoviti ondašnji scenarij. Kao što je prije deset godina tadašnja izraelska politika bila uglavnom djelo samog Rabina, tako je i sadašnja izraelska politika uvelike djelo premijera Ariela Sharona. Veliki plan razdvajanja Izraela od Palestinaca gradnjom sigurnosnog zida, napuštanjem nekih židovskih naselja na području koja će biti prepuštena Palestincima, Sharonova je osobna zamisao. On je trenutačno, zbog svoje vojničke, ali i političke biografije, jedini čovjek u Izraelu s dovoljno stature i karizme da tako nešto smjelo sprovede. Sharon je uvijek bio čovjek smjelih zamisli, i na bojištu, i u politici. Uvjeren je da realizacijom svojeg sadašnjeg plana, uz dogovor s novim palestinskim vodstvom, bliskoistočno pitanje može u gotovo u potpunosti riješiti.
Izraelskoj desnici upravo to smeta i strah ju je da će se sada stvoriti nova situacija koja se neće moći vratiti na nekadašnje stanje. Otpast će i svaka mogućnost da se ostvari njihova želja da sva palestinska područja koja oni smatraju historijskim područjem Zemlje Izraela, budu pripojena današnjoj državi Izraelu. Izraelski desničari procjenjuju da se u ovom trenutku odlučuje sudbina Izraela, odnosno kakva će to država biti i na kojem teritoriju.
Izraelske službe sigurnosti tvrde da je povećan broj izravnih prijetnji smrću premijeru Sharonu. U nekim dijelovima Izraela pojavili su se plakati na kojima su fotografije ubijenog premijera Rabina i njegove preminule supruge Leah i natpis: “Čekamo da nam se pridruži i Sharon.” Prijetnje su dobili i neki Sharonovi suradnici, pa je tako ministar Meir Shetreet prošlog tjedna primio tri prijetnje smrću njegovoj djeci, a ministru financija, bivšem premijeru Benjaminu Netanyahuu netko je probušio gume na automobilu; okupili su se i demonstranti koji su vikali protiv njega i Sharona. Zato su članovi vlade dobili posebnu zaštitu.
Sharon se, međutim, ne da preplašiti, ni odvratiti od onoga što je naumio. Na pitanja stranih novinara o prijetnjama smrću Sharona odgovorio je: “Prijetnji se nikada nisam plašio, pa se ne plašim ni sada.”

Vezane vijesti

BUSH ĆE UGOSTITI SHARONA NA SVOME RANČU

Iz Bijele kuće u petak je stigla vijest kako će George W. Bush ugostiti izraelskog premijera Ariela Sharona na svome ranču u Teksasu. Izraelski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika