Objavljeno u Nacionalu br. 487, 2005-03-15

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Zagreb hoće utakmicu Hrvatska - Brazil oduzeti Splitu

Kada je predsjednik HNS-a Vlatko Marković sredinom veljače potvrdio da će se povijesni nogometni spektakl, utakmica između Hrvatske i Brazila odigrati 17. kolovoza 2005., nije bilo nikakvih dvojbi oko toga gdje će se on održati. “Nogometni događaj stoljeća odigrat će se na Poljudu”, rekao je Marković, svjestan da od gostovanja Ronaldinha, Roberta Carlosa, Ronalda, Kake, Dide i drugih u ozračju velikog brazilskog karnevala ne bi bilo ništa, da nije bilo nevjerojatnog entuzijazma i upornosti Splićanina Ivana Balinta, zaljubljenika u “balun” i vatrenog navijača Hajduka i hrvatske reprezentacije. Proteklih dana sve su glasnije najave da će se susret ipak odigrati u Zagrebu, što je već izazvalo napetosti na relaciji Split-Zagreb.
Veteran Torcide i hrvatski branitelj, poznati borac protiv rasizma i nasilja na tribinama Ivan Balint, rastrčao se na sve strane tražeći podršku ministarstava turizma, vanjskih poslova i kulture, Gospodarske komore, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice, sponzora, kako bi se uz veliku nogometnu feštu organizirao još veći turistički megaspektakl “Brazilski karneval u Splitu”. Na dvodnevnom karnevalu sredinom kolovoza u Splitu Balint očekuje 400.000 posjetitelja, 100 brazilskih plesačica, 50 plesača i 50 svirača, i jednog posebnog gosta – čuvenog Pelea. “Poziv i pismo namjere već sam poslao slavnom nogometašu u Rio de Janeiro, te su nakon službenog sporazuma dvaju nogometnih saveza oko odigravanja utakmice, veliki izgledi da se Pele, ambasador Unicefa, pojavi u Poljudu”, ističe Balint, koji je od naših diplomatskih predstavnika u Brazilu dobio informacije da su ovakvi spektakli na Poljudu i Rivi odličan povod za privrednu suradnju velikih brazilskih i hrvatskih tvrtki. Balintovu ideju podržao je i premijer Sanader. Turistička zajednica Splita već je izradila program organizacije, a mobilizirani su Hajdukovi veterani na čelu s Draženom Mužinićem i Ivicom Šurjakom te reprezentativcima bivše Jugoslavije, neponovljivim Juricom Jerkovićem, centarhalfom Draganom Holcerom i jednim od najboljih vratara Radomirom Vukčevićem. Njih trojica nastupila su 1972. na Peleovoj oproštajnoj utakmici na čuvenoj Marakani pred 180.000 gledatelja, kad su Brazil i Jugoslavija odigrali neriješeno, 2:2, i kada je Jerković “bombom” sa 30 metara postigao izjednačujući, rijetko viđen gol. Na toj utakmici Dragan Holcer dobio je na dar originalni Peleov dres brazilske reprezentacije, koji i danas čuva. I sve je, naizgled u redu, ali u Splitu već slute veliku prijevaru kojom se Brazilci žele oteti Splitu i odvesti u metropolu. Kao razlozi za to spominju se novac i odgovarajući smještaj za brojnu brazilsku reprezentaciju, pratitelje i novinare u hotelu s pet zvjezdica. “Nije tajna da Brazil košta 1,2 milijuna dolara”, rekao je Marković, “i da HNS sigurno računa na sponzorstvo Ine, Mola, Nikea. Split ima pravo prvokupa, pa se idućih dana očekuje dolazak Markovića i Srebrića kako bi se dogovorilo sudjelovanje Grada i Županije. Zagreb napeto čeka da prigrabi organizaciju dolaska peterostrukih prvaka svijeta, ako se Split spotakne na vlastitoj nesposobnosti.

Vezane vijesti

Nogometno logorovanje

Nogometno logorovanje

Šef HNS-a Vlatko Marković opet se ponašao kao mali ustaško. "Nećemo u Auschwitz, ali je gotovo 90 posto sigurno da ćemo posjetiti neki memorijalni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika