Objavljeno u Nacionalu br. 490, 2005-04-05

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Scenariji NATO-a za ulazak Hrvatske: 2006. ili 2007.

U sjedištu NATO saveza razmišlja se o nekoliko scenarija sljedećeg proširenja koje bi se trebalo dogoditi 2007. Dobre vijesti za Republiku Hrvatsku nalaze se u sva tri predviđena modela, jer će se vrednovati isključivo njezino individualno postignuće na planu političkih i vojnih reformi bez obzira na pripadnost Hrvatske Jadranskoj povelji, doznao je Nacional iz izvora bliskih sjedištu Saveza.
Prema jednom od scenarija, Jadranska povelja, sporazum Hrvatske, Makedonije i Albanije potpisan pod pokroviteljstvom SAD-a 2. svibnja 2003. u Tirani kao zajednički okvir za približavanje triju država punopravnom članstvu NATO saveza, mogla bi nakon sljedećeg kruga proširenja 2007. ostati bez Hrvatske i Makedonije, dok će Albanija, ako nešto dramatično ne učine na polju političke stabilnosti, ekonomskog rasta, korupcije i organiziranog kriminala, ostati u čekaonici Sjevernoatlantskog saveza još neko vrijeme.
Albaniji će se prema istom scenariju u sličnoj asocijaciji kao kandidati pridružiti Srbija i Crna Gora te Bosna i Hercegovina, doznao je Nacional iz izvora bliskih sjedištu saveza. Hrvatska i Makedonija bile bi pozvane da istodobno otpočnu pristupne razgovore o punopravnom članstvu, kao što bi u isto vrijeme bile i primljene.
Drugi scenarij predviđa kako bi Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a ovlastilo glavnog tajnika tog saveza da sve tri zemlje članice Jadranske povelje obavijesti o odluci Vijeća o početku pristupnih razgovora, ali da s obzirom na različita individualna postignuća triju članica, u punopravno članstvo budu primljene Hrvatska i Makedonija, dok bi se Albaniji dalo kraće vrijeme da provede dodatne reforme potrebne za punopravno članstvo.
Takvo što bi se definiralo Protokolom o pristupanju punopravnom članstvu, u kojem bi se svakoj zemlji definiralo što još mora učiniti na reformskim zahvatima prije nego što postane punopravna članica i što može ostaviti za poslije. Pri tome Albanija kao najsporija zemlja u reformama neće moći kočiti punopravno članstvo Hrvatske i Makedonije, bez obzira na to što bi se prema tom drugom scenariju pozivnice uputile u isto vrijeme, što je zapravo i suština individualnog pristupa na kojem je inzistirala Hrvatska.
Treći scenarij malo je vjerojatan, tvrde naši sugovornici, jer bi prema njemu Hrvatska bila pozvana već 2006. da samostalno pristupi punopravnom članstvu, a ostala dva kandidata pričekala bi još dvije godine do ispunjenja svih potrebnih kriterija. Pri tome, slično Vilniuskoj skupini zemalja koje su se kandidirale za ulazak u NATO još 2002., osnovala bi se skupina koju bi, uz Makedoniju i Albaniju, činile Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina te poslije Ukrajina. Naravno, iz skupine bi u NATO prve ušle Makedonija i Albanija, kao što je iz Vilnius skupine u NATO pristupilo sedam zemalja, dok je trima zemljama, među kojima i Hrvatskoj, pristup tom savezu odgođen.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika