Objavljeno u Nacionalu br. 490, 2005-04-05

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Hrvatski instruktori obučavat će iračke policije

Važnu odluku, koja može biti presudna i za određivanje datuma početka pregovora s Europskom unijom, uz, istodobno, znakovito poboljšanje odnosa s Washingtonom, hrvatska je vlada donijela u potpunoj diskreciji. Čeka se još samo na formalno potpisivanje sporazuma s Međunarodnim centrom policijske akademije u Jordanu, pa da trojica policijskih instruktora uskoro odu u Jordan gdje će obučavati iračke policajce.
Tako se i Hrvatska nakon dugog kolebanja počela uključivati u međunarodnu koaliciju koja pomaže da se sredi situacija u Iraku, trenutačno najopasnijoj kriznoj točki u svijetu, nakon što je intervenirala američka vojska, saznao je Nacional iz visokih Vladinih izvora. Poslije diskretnih i upornih poziva da se na neki način priključi misiji u Iraku, ali i velikih dvojbi oko toga kako da to učini, hrvatska se vlada odlučila za najmekšu varijantu – već najavljivanu obuku iračkih policajaca u Jordanu.
Donošenjem ove odluke, koja je imala pozitivan odjek u većini stranih diplomatskih predstavništava u Zagrebu, prema riječima jednog hrvatskog diplomata, uslijedilo je i vidno poboljšanje komunikacije s američkim veleposlanstvom, uključujući njegova prvog čovjeka, veleposlanika Ralpha Franka, koji je postao susretljiviji. U razgovorima hrvatskih predstavnika s američkim, ali uopće i s drugim stranim diplomatima atmosfera se bitno poboljšala.
U diplomatskoj razmjeni mišljenja u rukavicama sve je manje riječi o problemima oko odbjegloga generala Gotovine, koji se gotovo više i ne spominje, a sve se češće čuju pohvale na račun Hrvatske koja se svojom prisutnošću u međunarodnim mirovnim misijama počela dokazivati i kao vjerodostojan partner međunarodne zajednice.
Nasuprot pozitivnim tonovima, jedan diplomatski izvor upozorio je da je problem u tome što očekivanja Amerikanaca na ovom najvjerojatnije neće završiti, po svemu sudeći, oni će nastaviti upućivati nove zahtjeve. Dosadašnja iskustva iz suradnje s njima pokazuju da nije lako zadovoljiti te apetite, a očekivanjima je, u pravilu, teško nazrijeti kraj.
Kako stvari trenutačno stoje, osim što je već prisutna sa svojim vojnim specijalcima u Afganistanu u sklopu NATO-ove misije, ali i s dvojicom policajaca i jednim diplomatom u civilnoj misiji u sastavu njemačkog tima, te priprema za obuku iračke policajce u Jordanu, u sljedeća dva tjedna Hrvatska će se uključiti u još dvije misije. Dvojica hrvatskih policijskih instruktora odlazi na Cipar, a dvojica će se uključiti u rad UNMIK-a na Kosovu. Jedan hrvatski policijski stručnjak za nezakonite migracije, koji trenutačno djeluje u sklopu UN-ove misiji u Istočnom Timoru, uspio se izboriti i za status savjetnika za poslove migracija.
Zanimljivo je da u ovom diplomatskom otvaranju prema mirovnim misijama sve veću ulogu ima Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je istodobno suočeno s ozbiljnim problemima u obavljanju svog temeljnog posla. Tako je početkom 2005. novo mjesto pomoćnika ministra za europske integracije i mirovne misije dodijeljeno Filipu Dragoviću, a osnovan je i poseban odjel koji vodi Marko Kričančić, policijski inspektor koji se i sam prije pola godine vratio iz OESS-ove misije na Kosovu.
Objašnjavajući u razgovoru s Nacionalovim novinarom prednosti angažmana hrvatskih policajaca u mirovnim misijama, Kričančić je naglasio da su one idealne i zbog stjecanja nužnog iskustva potrebnog i za europske integracijske procese.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika