Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Umjesto aviona Mesić traži helikoptere

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zatražio je da se ruski klirinški dug ipak prebije nabavom 12 višenamjenskih helikoptera ruske proizvodnje. Najvjerojatnije je riječ o verziji Mi-8MTV odnosno Mi-17 koja se osim za borbene potrebe može koristiti za transport vojnika, potrage i spasilačke misije, medicinske intervencije i tome slično. Tako je otklonjena mogućnost da se klirinški dug Rusije prebije nabavom višenamjenskih zrakoplova Beriev Be-200 protiv kojih je bila cjelokupna struka unutar Ratnog zrakoplovstva i vatrogastva, zbog njihova skupog održavanja te upitne sposobnosti gašenja požara na konfiguraciji hrvatskog terena u priobalju. Uz to, Beriev Be-200 nikada nije gasio požare u Hrvatskoj, nikada njime nisu upravljali hrvatski piloti i ne koristi ga niti jedna zemlja osim Rusije, pa bi takva kupnja zapravo bila skupa i neizvjesna avantura.

Predsjednik je očito poslušao pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji imaju ljudske potencijale i iskustvo s upravljanjem helikopterima Mi-8. Helikopteri toga tipa mogu zadovoljiti i NATO-ove standarde jer je helikopterima Mi-8 kojima Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutačno raspolaže samo modificirana navigacijska i radio oprema. Dolaskom novih helikoptera u Hrvatsku, koji bi se dijelom mogli staviti u civilnu funkciju, poremećeni su planovi HIKO kompanije koja je namjeravala preuzeti monopol na sve medicinske i spasilačke letove te letove nadzora granice do kraja godine, a svoje bi usluge skupo naplaćivala hrvatskoj državi. Na ovaj način država je znatno uštedjela jer će za takve potrebe ponajviše koristiti vlastitu flotu helikoptera.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika