Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

Dobici i gubici najvećih informatičkih tvrtki

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softwarea, objavio je rast profita u tromjesečju koje završava s ožujkom

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softwarea, objavio je rast profita u tromjesečju koje završava s ožujkom, što je potaknuto prodajom Windowsa XP. Neto profit u tromjesečju je dostigao 2,74 milijarde dolara a prodaja je rasla do 7,25 milijardi. S druge strane, Sun Microsystems je imao gubitak u kvartalu jer je prodaja pala 24 posto, četvrti put zaredom. Gubitak je 37 milijuna dolara, dok je godinu prije Sun imao dobit od 136 milijuna. Prodaja u prvom kvartalu godine pala je na 3,1 milijardu dolara. Sun inače daje Internet usluge za kompanije.
Nortel, drugi najveći američki proizvođač telekomunikacijske opreme objavio je pad prodaje u istom razdoblju od 49 posto ali i smanjivanje gubitka te otpuštanje još tri tisuće ljudi (sad ih ima zaposlenih 47 tisuća). Obje kompanije, Sun i Nortel, očekuju obavezan oporavak tržišta, ali još ne mogu ustanoviti kad. U to je ime American Express kupio dionice Suna za 250 milijuna dolara. Nortel je inače smanjio gubitak sa 2,8 milijardi na 826 milijuna dolara po kvartalu, dok je prodaja pala na 2,8 ilijardi sa 5,7 milijardi dolara.
Napokon, i Compaq je objavio pad prodaje u prvom kvartalu od 16 posto. Neto profit je bio 44 milijuna dolara, dok je prodaja pala sa 8,18 milijardi na 7,7 milijardi dolara.
IBM, najveći trgovac kompjuterskim servisima i hardverom, objavio je pad profita u prvom kvartalu za 32 posto. To je u skladu s predviđanjima analitičara, s obzirom da je dosta kupaca odgodilo narudžbe. Neto prihod pao je na 1,19 milijardi američkih dolara, dok je godinu ranije iznosio 1,75 milijardi američkih dolara, objavila je kompanija. Jedna od posljedica pada profita je i stvaranje joint venturea s japanskim Hitachijem u kojem bi se trebalo pronaći način da biznis s hard disk driveovima postane profitabilan nakon što je u isključivo IBM-ovoj ingerenciji prošle godine bio jedan od generatora gubitka.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika