Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Nacionalova redakcija

SRBIJA

Slovenci žele sporne Inine crpke

Slovenski Petrol objavio je da će se nadmetati za kupovinu Beopetrola

Slovenski Petrol objavio je da će se nadmetati za kupovinu Beopetrola, koji u Srbiji ima 200 benzinskih stanica, uglavnim Ininih, o čemu se vodi sudski spor, a hrvatska je strana srpskoj poslala prosvjed zbog privatizacije te tvrtke. U Petrolu pak smatraju da imaju prednost pred drugim kupcima zbog poznavanja situacije te dovoljno iskustva sa tržišta BiH i Hrvatske. Član uprave Petrola Borut Meh izjavio je da će u slučaju kupovine većinskog dijela vlasništva u Beopetrolu, Petrol zahtijevati od Vlade Srbije garanciju o nespornom vlasništvu svog udjela. Petrol raspolaže podatkom da je vrijednost 80 posto dionica Beopetrola koje će biti ponuđene za prodaju, prema najumjerenijim procjenama beogradskih poslovnih krugova, oko 60 milijuna dolara, dok najekstremnije procjene dosežu čak 300 milijuna. U slučaju otkupa vlasništva Beopetrola, Petrol namjerava za svoje benzinske pumpe u Srbiji i široj regiji nabavljati naftne derivate u Pančevačkoj rafineriji.
Srpski ministar energetike i rudarstva Goran Novaković izjavio je da će natječaj biti raspisan sljedećeg mjeseca, a da bi privatizacija Beopetrola trebala biti okončana do kraja godine. On je istakao da bi, ako Hrvatska, inzistirajući na tome da je Beopetrol njeno vlasništvo, bude tužila Srbiju pred međunarodnim sudovima, vlasti u Beogradu mogle uzvratiti tužbom i zatražiti nadoknadu sredstava uloženih u izgradnju Jadranskog naftovoda. Novaković je za beogradski dnevnik Glas javnosti rekao da vlada Srbije neće do daljeg ukinuti uredbu koja regulira uvoz nafte u Srbiju, ali da će potencijalnim kupcima Beopetrola ponuditi u zakup domaće rafinerije.
Slovenski Petrol na području BiH i Hrvatske ima približno 30 benzinskih stanica, te na području Hrvatske planira 10-postotni tržišni udjel, dok se za BiH nada da će postići između 25 i 30 posto. U slučaju da Petrol uspije u namjeri preuzimanja Beopetrola, to bi mu dalo 20-postotni tržišni udio na području Srbije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika