Objavljeno u Nacionalu br. 354, 2002-08-28

Autor: Nacionalova redakcija

BANKARSKI SUSTAV

Banke nastavljaju agresivno kreditiranje

Prema najnovijim podacima HNB-a

I prema najnovijim podacima HNB-a domaće . Trend rasta plasmana može se pratiti još od početka 2000. godine, uz kratkotrajni prekid u rujnu prošle godine. Prema podacima centralne banke, plasmani su dosegnuli rekordnih 84,9 milijardi kuna krajem lipnja, što je za više od milijardu kuna (odnosno 1,2 posto) više u odnosu na prethodni mjesec. No, u odnosu na lanjski lipanj porast je 25,7 posto. Na povećanje plasmana sve više utječe kreditiranje stanovništva. Naime, iako potraživanja od poduzeća čine dominantni udio (55,3 posto u ukupnim plasmanima), potraživanja od stanovništva u konstantnom su porastu te su krajem lipnja dosegnula udio od 42,3 posto. Time su potraživanja od stanovništva dosegnula 35,97 milijardi kuna krajem lipnja, dok su istovremeno potraživanja od poduzeća iznosila 46,94 milijarde kuna.

Istovremeno s rastom kredita u lipnju je međutim ponovo zabilježen pad štednje, odnosno depozita poslovnih banaka, nakon što je u svibnju bio zaustavljen pad štednih i oročenih depozita. Pritom nije riječ o padu štednje u kunama, nego u devizama. Prema podacima HNB-a, štedni i oročeni devizni depoziti poslovnih banaka već su pet mjeseci zaredom u opadanju te su smanjeni sa 68,70 milijardi kuna krajem svibnja na 67,16 milijardi kuna krajem lipnja. Smanjenje deviznih depozita u lipnju dijelom se može objasniti jačanjem kune, koja je tijekom lipnja ojačala za 0,74 posto prema euru te za osjetnih 7,17 posto prema dolaru.

Rastu međutim depoziti po viđenju a također i gotovina u optjecaju, što je utjecaj ekspanzije u toku turističke sezone.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika