Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Nacionalova redakcija

PRORAČUN ZA 2003.

Sa zahtjevima pretjerala ministarstva poljoprivrede, gospodarstva, prometa i veza, javnih radova...

...

Planovi ministarstava za proračunsku 2003. veći su za devet posto nego u tekućem proračunu što, za razliku od ranijih godina, kada je traženo po 30 ili 40 posto više, ukazuje na to da je velik broj proračunskih korisnika shvatio što Vlada radi, smatra Damir Kuštrak, zamjenik ministra financija. U intervjuu magazinu Banka Kuštrak govori o ministarstvima čiji su zahtjevi nerealno visoki.

“Prvo moramo razgovarati s Ministarstvom poljoprivrede koje je za dohodovne subvencije zatražilo 580 milijuna kuna. S obzirom na visinu subvencije od 600 kuna, Ministarstvo traži iznos dovoljan za 80 tisuća ljudi, a ukupno je mirovinskom fondu prijavljeno 75 tisuća poljoprivrednika. Problem je što nema registra poljoprivrednih gospodarstava i s Ministarstvom treba vidjeti kojom se dinamikom on može prirediti jer želimo spriječiti dupliranje subvencija – da, recimo, roditelji dobivaju dohodovnu, a djeca komercijalnu subvenciju”, kaže Kuštrak.

“Drugo je Ministarstvo javnih radova, gdje je riječ o velikim projektima – društveno poticanoj stanogradnji, obnovi i povratu kuća u kojima sada ne žive vlasnici. Sve je to vrlo skupo i sve traži vrijeme, ali u jednom trenutku moramo povući crtu, vidjeti dokle se došlo i kakva je dinamika. Dalje, tu je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, gdje su subvencije za sve vrste prijevoza posebna tema. I Ministarstvo gospodarstva ima velike planove, od osnivanja agencija za poticanje ulaganja i izvoza do brodogradnje. Na kraju ostaju Ministarstvo turizma i Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništva. Znači, fokusiramo se na gospodarski segment, jer smatramo da je drugi dio, koji se odnosi na socijalu, vojsku i MUP, manje-više sređen reformama provedenim u protekle dvije godine”, ističe Kuštrak.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika