Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Nacionalova redakcija

HEP

Prijenos struje kupljene u inozemstvu 7 lipa po kilovatsatu

Ivo Čović

Ivo ČovićIvo ČovićKad je riječ o HEP-u javnost je fokusirana na nove cijene struje za kućanstva, a gotovo je zaboravljeno da je zakon obvezao HEP da još od početka ove godine pripremi tehničku i administrativnu infrastrukturu koja će omogućiti velikim gospodarskim potrošačima električne energije da je kupuju na svjetskom tržištu. Ivo Čović, predsjednik Uprave HEP-a, izjavio je da će HEP najvjerojatnije definirati privremenu cijenu upotrebe mreže (najavljuje sedam lipa po kilovatsatu), dok ne bude napravljena metodologija izračuna mrežarina. “Cijena električne energije za visoki napon određuje se tako da se na proizvodnu cijenu doda cijena prijenosa. Naši kupci na visokom naponu plaćaju nerealno nisku cijenu. Lani je ona u prosijeku ona iznosila 24 lipe po kilovatsatu, a nakon sadašnjeg poskupljenja ona će iznositi 25 lipa. Ako prijenosna cijena bude sedam lipa, morat će pronaći opskrbljivača koji će im isporučivati električnu energiju po nabavnoj cijeni od 18 lipa”, odgovorio je Čović na pitanje o konkurenciji, i dodao da će se kada prvi veliki potrošač sklopi ugovor s nekim drugim opskrbljivačem, vidjeti da je realna cijena oko 30 lipa. Još nije stigao ni jedan zahtjev novih opskrbljivača i velikih potrošača. Čović tvrdi da su tehničke mogućnosti mreže dobre, ali da je problem, osim u izračunu mrežarine, i u složenosti tehnike, koja u Hrvatskoj još ne postoji (npr. on-line odašiljanje signala od brojila).

“Izradom metodolgije izračuna mrežarine koordinira Ministarstvo gospodarstva, a u radu, osim HEP-a i Energetskog instituta ‘Hrvoje Požar’, sudjeluje i nekoliko inozemnih konzultanata jer je riječ o kompliciranoj metodologiji u kojoj se mora voditi računa o snazi, energiji, upotrebnom vremenu mreže. HEP će najvjerojatnije odrediti privremenu cijenu od sedam lipa po kilovatsatu jer ne želi biti uzrokom kašnjenja liberalizacije u opskrbi električnom energijom”, kaže Čović.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika