Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Nacionalova redakcija

HNB

Tečaj kune počeo slabiti

...

S dolaskom jeseni kuna je počela slabiti, iako ni tijekom ljeta nije bila prejaka. Kako je priljev turističkih deviza usporen, probijena je granica od 7,4 kune za euro. Smanjenje tečaja ponešto su usporile prošlotjedne intervencije HNB-a na novčanom tržištu.

Nakon aukcija trezorskih i blagajničkih zapisa, u bankama je ostalo pola milijarde kuna manje.

Dok je ukupan iznos pristiglih ponuda za upis trezorskih zapisa, kojima se kratkoročno zadužuje proračun, bio 595 milijuna kuna, na aukciji blagajničkih zapisa HNB-a pojavilo se čak 847 milijuna kuna slobodnih sredstava. Sve to na blagajničke zapise od 35 dana s kamatnom stopom od 1,9 do 2,1 posto. Na kraju je HNB prihvatio slobodan novac po vaganoj kamatnoj stopi od 1,97 posto. Za usporedbu, kamata na izdanje Ministarstva financija od 42 dana je niža – 1,9 posto.

Ukupan upis blagajničkih zapisa povećao se za pola milijarde kuna, na 5,338 milijardi. Banke i druge financijske institucije imaju još u trezorskim zapisima kratkoročno plasiranih nešto više od pet milijardi kuna. Likvidnih sredstava kao što se vidi, ima sasvim dovoljno (još i mirovinski fondovi raspolažu s velikim gotovinskim svotama), a sjetimo se da su upravo ti plasmani spasili Riječku banku kad je izbila kriza.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika