Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Nacionalova redakcija

Ina

Maja Brinar: Ukupni prihod Ine 7,7 mlrd. kuna

Za prvih šest mjeseci Ina Grupa imala je prihod iz osnovne djelatnosti 7,3 milijarde kuna, a ukupni prihod od 7,7 milijardi kuna

Maja BrinarMaja BrinarZa prvih šest mjeseci Ina Grupa imala je prihod iz osnovne djelatnosti 7,3 milijarde kuna, a ukupni prihod od 7,7 milijardi kuna. Neto dobit je 383 milijuna kuna, izjavila je Maja Brinar, članica Uprave Ine za privatizaciju, u intervjuu časopisu Banka. Podatke nije željela detaljnije komentirati: “Vrlo je osjetljivo kada imamo partnere u kući, raditi financijsku analizu ovih rezultata urbi et orbi, govoriti o nekim snagama ili slabostima koje se mogu i ne moraju iščitavati iz ovih brojeva.” Dodala je da je “ipak važno vidjeti da Ina iz crvenog područja prelazi u pozitivan trend.”

“Uspoređujući likvidnost, zaduženost, profitabilnost sa drugim internacionalnim i susjednim kompanijama, Ina značajno poboljšava svoju poziciju. Možda još nije konkurentna, mnogi su možda iznad nje, ali se kreće u ‘bolje društvo’. Jednim je dijelom to rezultat i intervencije države u smislu regulacije cijena naftnih derivata, ali i aktivnosti kompanije i rezanja troškova. Ina međutim mora tražiti strateškog partnera ne samo zbog modernizacije kapaciteta nego i zbog novih tržišta.”, kazala je Brinar.

Međutim, prije nego što Ina najavljeno objavi svoje cjelovite šestomjesečne rezultate, vjerujući Maji Brinar kad je riječ o rezanju troškova (što Uprava Ine često ističe), usporedbom lanjskih šestomjesečnih rezultata vidljivo je da njihov prihod od osnovne djelatnosti, kao i ukupan prihod, ostvaruju pad od gotovo milijardu kuna. Doduše, Brinar ističe da šestomjesečni rezultati nisu uvijek sasvim relevantni, jer spretan financijaš može prebacivati troškove i prihode po godini. Također je potvrdila da je Ina prodajom Plinacroa ostvarila 440 milijuna kuna izvanrednog prihoda, a ove godine još 410 milijuna kuna, budući da je tvrtka prodana državi za 850 milijuna kuna.

Brinar je komentirala i prodaju “Bijelih noći”, zatim privatizacijski proces, izbor konzultanata te utjecaj lobija i politike na privatizaciju Ine.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika