Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

ZAJEDNIČKA INVESTICIJA INGRE I GRUPPO FININDA

Počinje raditi obnovljena staklana u Lipiku nad kojom je Dragan Marić bezuspješno pokušavao steći vlasništvo

...

Dragan Marić poznat je i po najvećem odobrenom državnom jamstvu jednom privatnom poduzećuDragan Marić poznat je i po najvećem odobrenom državnom jamstvu jednom privatnom poduzećuZbog političkih spletki trebalo je više od pet godina da se napokon obnovi propulzivna industrija stakla u Lipiku. Napokon, u utorak 10. rujna, vlasnici Lipik Glasa, talijanska tvrtka Gruppo Finind i zagrebačka INGRA puštaju u rad peći za proizvodnju livenih stakala i pogone različitih strojeva za obradu stakla. Investicija u obnovu kapaciteta staklane iznosi 5 milijuna eura, a na nju su se INGRA i Gruppo Finind obvezali pri kupovini dijela imovine Hrvatske industrije ravnog stakla Lipik d.d. u stečaju za 2,75 milijuna eura. Vlasnici tvrtke (INGRA drži 24% udjela Lipik Glasa, a njezini talijanski partneri 76 posto) također su se obvezali da će u drugoj fazi investirati 110 milijuna eura u izgradnju pogona float-stakla, a puni proizvodni kapaciteti (450 tona) trebali bi biti postignuti 2005. godine. Lipik Glas više od 80 posto proizvodnje plasira na inozemno tržište za potrebe u građevinarstvu, auto-industriji, brodogradnji, industriji bijele tehnike i namještaja.

Već nakon “Bljeska” za ulaganje u Lipiku bili su zainteresirani Francuzi, no dobar dio hrvatske staklarske industrije došao je pod kontrolu Dragana Marića, koji je široj hrvatskoj javnosti postao poznat tek sad, nakon što je prodao Ivicu Olića. Francuzi su se odlučili za ulaganje u Mađarskoj, a Marić je kontrolirao poduzeća Staklo iz Zagreba i Slavonskog Broda te Lipika, i nastojao preuzeti splitske pogone.

Od značajnijih staklarskih pogona njegovoj su kontroli izbjegli pulska industrija laboratorijskog stakla te Kristal iz Samobora, koji je nakon što je stjerao u stečaj Ilirija banku oživjela slovenska Rogaška. Marić, odnosno njegova staklarska poduzeća, nad kojima zbog protivljenja Komisije za vrijednosne papire nije uspio steći vlasništvo, postao je poznat i po najvećem odobrenom državnom jamstvu jednom privatnom poduzeću. Riječ je o ukupno sedamdesetak milijuna švicarskih franaka kredita koji je trebao dati BCI, današnji vlasnik Privredne banke. Na sreću, ta linija nikad nije realizirana, Marić više nema veze s Lipikom, pa su sa zakašnjenjem od pet godina perspektive ipak otvorene.
Za Marića je znao diskretno lobirati Damir Zorić, bivši šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika