Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

PBZ

EBRD odobrio 121 milijun eura za kupnju 22 posto dionica PBZ-a

...

Dok se očekivalo da je posao preuzimanja stopostotnog vlasništva, odnosno preostalih 25 posto vlasništva u Privrednoj banci Zagreb između Državne agencije za sanaciju banaka i većinskog vlasnika BCI već dogovoren, iznenada se pojavila vijest da je Odbor direktora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio projekt kojim je predviđeno odvajanje 121 milijuna eura za kupovinu paketa od 22 posto redovnih dionica PBZ-a. Vijest je zanimljiva i utoliko što je Marinko Filipović, direktor DAB-a, prije nekog vremena izjavio kako je postignut dogovor da se paket od 25 posto dionica PBZ-a koji se još nalazi u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu DAB-a, proda talijanskoj grupaciji Intesa BCI i to za cijenu od 139,5 milijuna eura odnosno 33,5 eura po dionici. Naime, spomenutih 121 milijun eura za 22 posto dionica čini nešto manje – 33 eura po dionici. Inače, Intesa BCI ima prema ugovoru pravo prvokupa, kad država odluči prodati svoj preostali udio.

Tajna je u ovome: zbog ograničenja Talijanske centralne banke o ulaganjima Intesa BCI se ne može izložiti u ovom slučaju toliko da kupi sama sav preostali udio u PBZ-u. Zato je sklopljen dogovor s EBRD-om, a EBRD će platiti nešto nižu cijenu zato što će izgubiti pravo na ovogodišnju dividendu, koja je bila ukalkulirana u prijašnju cijenu.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika