Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

VIPnet

Prihod u prvom polugodištu 131,5 milijuna eura, dobit 25,5 milijuna

...

U prvih šest mjeseci ove godine mobilni operater VIPNet ostvario je od prodaje 131,5 milijuna eura (oko 970 milijuna kuna), što je 34,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavljeno je na konferenciji za novinare Mobilkom Austria Grupe održanoj u Zagrebu.

Dobit prije oporezivanja u prvom polugodištu iznosila je 25,5 milijuna eura (gotovo 190 milijuna kuna). Tek usporedbe radi, VIPnet će, dakle, do kraja godine imati ukupni prihod od dvije milijarde kuna, što će ga svrstati u najveće hrvatske kompanije, triput veće od Leda, Našicecementa i sličnih, a u razini Vindije ili Grupe Lura, te učiniti vrlo bliskim TDR-u. No TDR je lani imao profit od 500 milijuna kuna, a ostale spomenute tvrtke tek nekoliko desetaka milijuna kuna. VIPnet bi na kraju godine mogao imati oko 350 milijuna kuna, što je za hrvatske prilike fantastična dobit. Inače, Mobilkom Austria Grupa, koju čine Mobilkom Austria, Mobilkom Liechtenstein, slovenski Si.mobil i hrvatski VIPNet, zaradila je 906,9 milijuna eura, 10,2 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, a od te brojke 18,6 posto prihoda dolazi od članica Grupe izvan Austrije.

Čelni ljudi Mobilkoma posebno su ponosni na činjenicu da su u drugom tromjesečju ove godine sve članice grupe poslovale pozitivno. Josef Vinatzer, predsjednik Uprave VIPNeta, izjavio je da je prije nekoliko dana VIPNet dostigao brojku od milijun korisnika te da je porast korisnika u ugovornom (postpaid) odnosu u kontinuiranom rastu. Zanimljiv je podatak da su hrvatski korisnici mobilne telefonije apsolutni šampioni u slanju SMS poruka. Od ukupno 620 milijuna SMS poruka poslanih unutar mreže Mobilkom Austria Grupe u prvom polugodištu, hrvatski korisnici poslali su ih čak 382 milijuna, što mjesečno prosječno iznosi 70, dok se taj prosjek u Europi vrti oko brojke 24. Vinatzer je dodao da su u VIPNetu vrlo zadovoljni vlastitom mrežom tijekom ljetnih mjeseci, kada je, u kolovozu, bilo dodatnih 400.000 roaming korisnika. VIPNet je i dalje zainteresiran za ulazak u poslove fiksne telefonije, ali najveću prepreku trenutačno čini “visoka cijena za korištenje fiksne telefonske mreže koju HT želi naplatiti” te je to i jedini mogući razlog zbog kojeg bi VIPNet odustao od ulaska u fiksnu telefoniju. “S ovako visokom cijenom ne bismo bili u mogućnosti ponuditi konkurentnu uslugu”, dodao je Vinatzer.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika