Objavljeno u Nacionalu br. 359, 2002-10-02

Autor: Nacionalova redakcija

TRAG NOVCA

Vlada i statistika u raskoraku

Željko LovrinčevićŽeljko LovrinčevićZa sljedeću godinu Vlada planira gospodarski rast od 5 posto, a na osnovi te činjenice i proračun, odnosno koliko će se iz gospodarstva skupiti novca putem poreza. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, međutim, demantiraju spomenuti plan. Naime, već se ove godine uočava blago usporavanje. U drugom je tromjesečju, kako je upravo objavio DZS, gospodarski rast iznosio je četiri posto. To još nije konačan rezultat. Revizijom je utvrđeno da ni prijašnji gospodarski rast nije bio onolik koliko je isprva izračunato. Tako za 2000. godinu nije više 3,7 posto, koliko izjavljuju političari, nego 2,9 posto, za 2001. godinu nije 4,2 nego 3,8 posto, a u prvom tromjesečju ove godine nije 4,6 nego 4,3 posto.

To su još uvijek dobri brojevi, koji Hrvatsku izdvajaju među tranzicijskim zemljama kao vrlo propulzivnu. No u drugom su se tromjesečju – kad se zapaža usporavanje – vidljive neke slabosti, osobito u državnom sektoru. Investicije, dio gospodarskog rasta koji najviše obećava, u drugom su tromjesečju 8,7 posto, manje nego u prvom (9,5), premda se očekivalo da budu veće jer je proljeće pogodnije za građevinske radove. Drugi je problem to što su investicije zatajile uglavnom u državnom sektoru (osim gradnje autocesta), dok tvrtke značajno investiraju – kupuju opremu i grade pogone.

Prema riječima Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta u Zagrebu u najnovijem broju časopisa Banka, poglavito su zakazale investicije u zdravstvu i školstvu, krucijalne za dugoročni održivi rast. Kad se gospodarski rast pogleda s prihodne strane, proizvodnja je rasla po stopi od 4,2 posto, no i tu je država zakazala. Carine, porezi, trošarine rasli su ispod 2 posto nominalno. Carine su na 86,2 posto lanjskih, porezi ukupno na 99,2 posto.

Dio se priče može objasniti smanjenjem pristojbi, no dio i očitom utajom poreznih obveza. Tako, na primjer, trošarine za duhan od 1996. u proračun donose uvijek oko 2 milijarde kuna, koliko god se mijenjala stopa ili jačala proizvodnja, prodaja, profit.

Na kraju, izvoz roba i usluga u drugom je kvartalu, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, veći 7,9 posto, što je znatno povećanje. Pritom je izvoz usluga povećan čak 14 posto, dok je izvoz roba povećan “samo” 2,9 posto.
Uvoz nije bio toliko brz kao izvoz, povećan je 3,4 posto, dok je u prvom kvartalu taj broj bio 7,7 posto. Tako izvoz usluga čini već sad 53 posto cjelokupnog hrvatskog izvoza.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika