Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Nacionalova redakcija

Reakcije na nova pravila obračuna kredita

Hypo Alpe-Adria-Bank zbog mjera HNB-a najavljuje restrikcije kredita

...

Predsjednik uprave HAAB-a Heinz TruskallerPredsjednik uprave HAAB-a Heinz TruskallerNakon što je HNB uveo nova pravila obračunavanja kreditnog agregata, tj. količine ukupno plasiranih kredita, reagirala je uprava Hypo Alpe-Adria-Bank. “Nakon ovih mjera, u svakom slučaju ćemo puno projekata, koji su u pripremi ili za kojima će biti potražnja, morati odbiti, odnosno financirati ih s većom kamatom. Žalimo zbog mnogih ‘pravnih’ osoba ali ne možemo financirati projekte ako nas s druge strane za to kažnjavaju. Zbog toga ćemo ukupne planove za Hrvatsku za 2003. godinu zasigurno revidirati i smanjiti, što bi značilo da ukupan rast neće iznositi 35 posto kako je planirano, nego 16 posto kako je propisano”, kaže predsjednik uprave HAAB-a Heinz Truskaller. “Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. koncentrirat će se na poslovanje s građanstvom i manje poslove vezane uz fizičke osobe, posebno na različite proizvode štednje i ostala Retail područja”, nastavlja on dodajući da će banka biti prisiljena zaposliti manje novih djelatnika nego je planirano, manje investirati, otvoriti manje novih podružnica, a kao konačan rezultat ostvariti i manji profit, a time platiti i manji porez u Republici Hrvatskoj. “U 2002. godini Hypo Alpe-Adria-Bank platila je Hrvatskoj više od 30 milijuna kuna poreza na dobit izuzev PDV-a”, podsjeća Truskaller, kao i to da je HAAB pretežno nudio dugoročne kredite i to za projekte infrastrukture u gradovima, općinama i županijama te za obnovu turizma i slično.

Hypo Alpe-Adria-Bank sa svojom grupom zadnjih je godina u Hrvatskoj investirala nekoliko milijardi eura, a u vezi s time Truskaller naglašava da aktualne mjere tumači “i u tom smjeru da takvo što nije nužno poželjno”, upozoravajući da ove mjere dugoročno neće biti održive. “Hrvatska želi u Europu, ali u niti jednoj državi članici Europske unije nisu uvedene mjere kao što su ove u Hrvatskoj”, dodaje on.

“Za odluku koja je donesena retroaktivno i poslana u srijedu, a glede načina obračuna rasta, ne postoji logično pojašnjenje”, pojasnio je prvi čovjek HAAB-a. “Kao da ste, recimo, prošli tjedan propisno vozili autocestom prema Karlovcu 130km/h, i da danas dobijete kaznu, zato što je jučer odlučeno da od 1. siječnja 2003. godine ne vrijedi ograničenje od 130 nego 100 km/h.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika