Objavljeno u Nacionalu br. 417, 2003-11-12

Autor: Nacionalova redakcija

PLIVA

U prvih devet mjeseci prihod 765 mil. USD

"Kad je riječ o predviđanjima na razini cijele 2003.godine, očekujemo da će Plivini ukupni prihodi ostvariti rast od najmanje 25%. Također, zbog troškova restrukturiranja u četvrtom kvartalu, očekujemo da će dobit po dionici u 2003. biti nešto m"Kad je riječ o predviđanjima na razini cijele 2003.godine, očekujemo da će Plivini ukupni prihodi ostvariti rast od najmanje 25%. Također, zbog troškova restrukturiranja u četvrtom kvartalu, očekujemo da će dobit po dionici u 2003. biti nešto mPliva, jedna od najvećih srednjoeuropskih farmaceutskih kuća, ostvarila je u prvih devet mjeseci 765 milijuna dolara prihoda (5,2 milijardi kuna) što je porast od značajnih 38% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Operativna dobit (EBIT) iznosila je 151 milijun dolara (1,03 milijardi kuna), 13% više u odnosu na 133,8 milijuna dolara (1,07) ostvarenih lani.

U trećem ovogodišnjem kvartalu Pliva je ostvarila 244 milijuna dolara (1,63 milijardi kuna) prihoda i operativnu dobit od 48,3 milijuna dolara (322,3 milijuna kuna). Prihodi su, u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, zabilježili porast od 20%, dok je operativna dobit viša za 13,6%.

Rezultati trećeg kvartala su, nakon niza akvizicija i utjecaja konsolidacije, po prvi put usporedivi s prijašnjima, izjavio je predsjednik uprave Plive Željko Čović. Ostvarena prodaja jasno pokazuje da generička strategija već sada počinje davati rezultate u području organskog rasta, a osim toga, sve veća konkurentnost u matičnom farmaceutskom poslovanju, što se vidi i iz visoke stope bruto dobiti, dodatno jača Plivin položaj, dodaje on. Najveći dio ulaganja usmjeren je kako na brzorastuća generička tržišta Zapadne Europe tako i na kontinuirano istraživanje i razvoj novih generika, “specialty pharmaceuticals” i novih molekula.

Čović je također najavio i novu organizacijsku strukturu, tzv. “Novu Plivu”, koja će zaživjeti početkom sljedeće godine, a namjera da se poveća produktivnost u kompaniji rezultirat će smanjenjem broja zaposlenika za oko 10% ili 650 te nizom drugih poslovnih odluka koje se očekuju u četvrtom kvartalu.

“Kad je riječ o predviđanjima na razini cijele 2003.godine, očekujemo da će Plivini ukupni prihodi ostvariti rast od najmanje 25%. Također, zbog troškova restrukturiranja u četvrtom kvartalu, očekujemo da će dobit po dionici u 2003. biti nešto manja u odnosu na 2002.”, rekao je Čović.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika