Objavljeno u Nacionalu br. 417, 2003-11-12

Autor: Nacionalova redakcija

NORMALIZACIJA ODNOSA

SAD od 1. prosinca ukidaju ekonomske sankcije Srbiji i Crnoj Gori

Nakon odluke SAD-a o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, poslovodstvu Zastava Oružja predstoji obnavljanje pregovora s američkim partnerima od kojih je najveći tvrtka KBI.Nakon odluke SAD-a o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, poslovodstvu Zastava Oružja predstoji obnavljanje pregovora s američkim partnerima od kojih je najveći tvrtka KBI.Sjedinjene Američke Države će 1. prosinca uspostaviti normalne ekonomske odnose sa Srbijom i Crnom Gorom (SiCG), objavio je State Department. Američka vlada je 1. studenog odlučila po ubrzanoj proceduri normalizirati trgovinske odnose sa SiCG-om, prekinute 1992. zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kršenja ljudskih prava u vrijeme režima Slobodana Miloševića.
Ova se odluka i u Washingtonu i u Beogradu tumači kao podrška demokratskim i ekonomskim reformama koje su započele u SiCG-u. Normalizacija trgovinskih odnosa sa SAD-om izvoznicima iz SiCG-a omogućit će plasman robe na američko tržište po povoljnijim uvjetima i znatno nižim carinskim stopama. Stručnjaci SiCG-a procjenjuju kako će u početku najviše koristi od ukidanja sankcija imati proizvođači oružja, lijekova i namještaja.
Tvornica Zastava Oružje iz Kragujevca spremna je nastaviti izvoz oružja u SAD, odakle očekuje godišnji prihod od pet do šest milijuna dolara. Kako je rečeno u tom poduzeću, prve isporuke oružja za Zastavino najveće tržište do 1992., mogu biti spremne za mjesec dana. Zastava Oružje je u prethodnih godinu-dvije s američkim partnerima zaključila preliminarne ugovore za izvoz lovačkog, sportskog i oružja za osobnu zaštitu, u vrijednosti od oko dva milijuna dolara u ovoj godini.
Nakon odluke SAD-a o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, poslovodstvu Zastava Oružja predstoji obnavljanje pregovora s američkim partnerima od kojih je najveći tvrtka KBI. Zastavino oružje će se od 1. prosinca u SAD-u moći izvoziti po carinskoj stopi od dva do tri posto, umjesto dosadašnjih 65 posto. Tvornica Zastava Oružje ima oko 3.600 zaposlenih i izvozi u tridesetak zemalja. Povratak na američko tržište očekuju i ostali proizvođači oružja iz Srbije.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika