Objavljeno u Nacionalu br. 479, 2005-01-18

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

HBOR nudi kredite za nabavu domaćih proizvoda u turizmu

U novom programu kamatne stope kredita kreću se od 2 do 6 posto

Hrvatska banka za obnovu i razvitak započela je 2005. godinu uvođenjem novog projekta financiranja obrtnika i poduzetnika pod nazivom “Program kreditiranja pripreme turističke sezone 2005.” Cilj programa je ulaganje u obrt za pripremu nadolazeće turističke sezone te financiranje nabave isključivo hrvatskih proizvoda od domaćih dobavljača. Novost je da će kamatna stopa kredita iznositi dva posto za izvoznike na području od posebne državne skrbi i na otocima. Kamatu od četiri posto plaćat će izvoznici u ostatku Hrvatske te poduzetnici koji posluju na području od posebne državne skrbi ili otocima, a pet posto svi ostali poduzetnici. Također, HBOR je u siječnju ove godine smanjio kamatne stope u kreditnim programima. Osim što se po novoodobrenim kreditima kamate kreću u rasponu od dva do šest posto na godišnjoj razini, smanjene su kamatne stope ranije odobrenim kreditima u rasponu od pet do sedam posto. Kako je priopćila Uprava HBOR-a, ovom odlukom žele domaćim poduzetnicima omogućiti da dio vlastitih sredstava ulože u razvoj poslovanja, modernizaciju, prilagodbu ili daljnje tržišno širenje.
Zbog novopotpisanog sporazuma s MIGA-om (Multilateral Investment Guarantee Agency), članicom grupe Svjetska banka, ulaganje hrvatskih tvrtki u inozemstvu bit će osigurano HBOR-ovom policom osiguranja te dodatnim reosiguranjem MIGA-e. Sporazum omogućuje i izdavanje garancija MIGA-e stranim ulagačima. Početkom siječnja ove godine HBOR je potpisao ugovor o suradnji s Oesterreische Kontrollbank AG vrijedan 47,2 milijuna eura. Njime je HBOR osigurao zaštitu hrvatskog proizvođača u slučaju otkaza ugovora.
HBOR je 2004. zaprimio 207 zahtjeva za kreditiranje od kojih je 159 odobreno. Lani je ukupno isplaćeno 226 milijuna, a do sada je za poduzetništvo odobreno 2,3 milijarde kuna. HBOR je do sada održao 207 radionica za poduzetnike u kojima je sudjelovalo više od 2000 polaznika. HBOR je 2004. osigurao izvozni promet vrijedan 551 milijun kuna, što je 166 posto više nego 2003. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika