Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Nacionalova redakcija

'2005. bit će godina dobrih prinosa na tržištu dionica'

Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog mirovinskog fonda

Prošlogodišnja eksplozija cijena dionica i porast trgovanja na hrvatskim burzama natjerali su Hagenu na razmatranje promjena restriktivnih pravila ulaganja obveznih mirovinskih fondova (OMF). S obzirom na to da OMF-ovi prema zakonu smiju ulagati samo u dionice iz prve kotacije, što ima samo nekoliko tvrtki, procjenjuje se da je lani propuštena milijunska zarada. Petar Vlaić, prvi čovjek Erste Plavog mirovinskog fonda, za Nacional komentira najavljene promjene ulagačkih pravila te predviđa kakva će biti ulagačka politika OMF-ova u 2005.

NACIONAL: Što očekujete od najavljenih izmjena Zakona o mirovinskim fondovima? – Prije svega liberalizaciju ulaganja mirovinskih fondova odnosno povećanje udjela imovine koji možemo ulagati u inozemstvo. Novi zakon trebao bi dopustiti fondovima ulaganje u dionice koje kotiraju u JDD kotaciji te donijeti redefiniciju povezanih pravnih osoba.

NACIONAL: S obzirom na to da po zakonu smijete ulagati samo u tri dionice u Hrvatskoj, koliku ste zaradu propustili u 2004., kada je zabilježen neviđen rast cijena i prometa na burzama? – Teško je govoriti o tome sada kada je vlak prošao. Međutim, činjenica je da je primjerice tržišna kapitalizacija Adrisa, u čiju dionicu ne smijemo ulagati, veća od tržišne kapitalizacije Plive ili pak tržišna kapitalizacija Ericsson Nikole Tesle veća od tržišne kapitalizacije Podravke. A kako mirovinski fondovi imaju značajne udjele i u Podravki i u Plivi, jasno je i da bi imali značajne udjele i u kvalitetnim dionicama iz JDD kotacije.

NACIONAL: Lani ste prvi put bili na drugom mjestu po visini prinosa. Na čemu ste ga ostvarili? – Prije svega vjerovali smo u kunu i ulagali iznad prosjeka u čisto kunske instrumente, a bez obzira na rekordno niske prinose obveznica na stranim tržištima nismo ih panično rasprodavali. Također vjerovali smo u sužavanje razlike zahtijevanih prinosa na domaće i referentne strane obveznice, a solidno smo ulagali i na tržištu dionica.

NACIONAL: Godina je počela dobro, u prvih mjeseci pol dana ostvarili ste najviši prinos među OMF-ovima. Mogu li se ove godine očekivati veća ulaganja OMF-ova u dionice? – Što se tiče domaćeg tržišta tu smo na žalost još uvijek praktično ograničeni na četiri dionice. Ako uzmemo u obzir i traženu likvidnost, ulaganja u dionice svode se na Plivu i Podravku. S obzirom na to veću ispostavljenost domaćim dionicama očekujemo tek u slučaju ako će nam biti dopušteno ulaganje u dionice iz JDD kotacije. Što se tiče inozemnog dijela ulaganja u dionice i ETF-ove, tu smo mišljenja da će ova godina biti godina solidnih prinosa na tržištu dionica.

NACIONAL: Koja je razlika između dva novoosnovana dobrovoljna mirovinska fonda Erste? – Erste Protect namijenjen je onima koji se ne žele izlagati riziku volatilnog tržišta, odnosno žele stabilan prinos ili pak onima koji su bliže mirovini i koji se ne bi smjeli izlagati rizicima. Erste Expert je namijenjen mlađima, do 40 godina starosti, koji će svoju ušteđevinu u dobrovoljnom mirovinskom fondu držati barem deset godina, gdje će eventualne loše godine na tržištu kapitala biti anulirane višim prinosima koji će se postizati agresivnijim ulaganjem u dionice i investicijske fondove. Svakako očekujemo da će prinos Erste Experta biti viši, ali uz nešto veći rizik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika