Objavljeno u Nacionalu br. 493, 2005-04-25

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Požešku banku vodi nelegalno imenovana Uprava

Pozadina rata za banku u gubicima

Krugovi bliski Savjetu Hrvatske narodne banke Nacionalu su dostavili dokumentaciju koja pokazuje da HNB posve ignorira domaće pravosuđe kako bi se zadržala Uprava Požeške banke, koju su postavili tijekom 2004., nominalno kako bi konsolidirali banku i pripremili je za preprodaju, najvjerojatnije strancima. Đurđa Babić, dugogodišnja članica Uprave Požeške banke, poslala je tijekom tekuće godine više pisama Savjetu HNB, kojima ih je izvijestila da je nezakonito smijenjena te da nova Uprava pod čudnim okolnostima stvara preduvjete da banku preuzme Podravska banka, koja je također pod kontrolom talijanskih poslovnih krugova.

Požeška banka imala je tijekom godina ozbiljnih problema u poslovanju, pa su se u njoj izmijenile brojne uprave da bi se konsolidiralo njezino poslovanje i da je se spasi od propasti. Zadnje smjene dogodile su se tijekom prošle godine, kada je banku preuzela Davorka Jakir, a za članicu Uprave imenovana Andrea Zemljić-Modronja. Nova Uprava ubrzo se sukobila s Đurđom Babić oko načina vođenja banke, ona je uskoro dala ostavku na svoju dužnost pa ju je povukla, te joj je potom nova Uprava fizički zabranila ulaz u banku i posve je udaljila s dužnosti.

Međutim, 29. studenoga 2004. Visoki trgovački sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u sporu požeške tvrtke Presoflex protiv Požeške banke. Njome je odlučeno da su ništave odluke Glavne skupštine Požeške banke od 7. srpnja 2003, na kojoj su Đuro Šimić i Vlado Zec izabrani za dva od ukupno pet članova Nadzornog odbora Požeške banke. Sukladno toj odluci postale su ništave i sve odluke Nadzornog odbora Požeške banke koje nisu izglasala tri preostala člana Nadzornog odbora. Većinu odluka Nadzorni odbor donosio je u nepotpunom sastavu, a među njima su najčešće bila dva sporna člana. To se dogodilo i prilikom imenovanja nove Uprave banke, pa se naknadno pokazalo da su ništave i odluke Nadzornog odbora o imenovanju aktualne uprave. Đurđa Babić tvrdi da pravna situacija nakon navedene presude Visokog trgovačkog suda pokazuje da je ona zapravo jedini legitimni član uprave banke. Nacional je u više navrata razgovarao s Upravom Požeške banke koja tvrdi da Đurđa Babić manipulira činjenicama, da su imenovanje aktualne Uprave 2. siječnja predložila tri od pet članova NO banke, te da su među njima bili i Šimić i Zec. No kažu i da su tijekom ožujka promijenili sastav NO, te da je i novi sastav NO, čiji sastav nije sporan, predložio imenovanje aktualne uprave.

“HNB je pozvala NO u novom sastavu da se izjasni ostaje li kod podnesenog zahtjeva za izdavanja prethodne suglasnosti za Davorku Jakir. Svi članovi NO, Josip Medunić, Marina Žarković, Đuro Šimić, Branko Štulić i Karlo Gregurić potvrdili su 30 03 2004 u HNB-u da ostaju kod podnesenog zahtjeva za izdavanja prethodne suglasnosti za imenovanje Davorke Jakir za predsjednicu Uprave”, kažu u Upravi Požeške banke. Međutim, Uprava banke nije Nacionalu dostavila dokumente koji potvrđuju te navode. Nacional posjeduje rješenje Savjeta HNB koje pokazuje da Uprava banke ne govori istinu, te da je u konačnici nevažeća odluka o izboru aktualne Uprave banke.

HNB posve ignorira tu situaciju, iako su je na nju više puta upozoravali i Đurđa Babić i Karlo Gregurić, član NO Požeške banke. Gregurić je za Nacional izjavio da nova Uprava vodi banku u gubitke, da donosi štetne, često posve nezakonite odluke, te da će se to pogubno odraziti na poslovanje banke.

Aktualna Uprava tvrdi suprotno, da je konsolidirala poslovanje banke, te da je pripremila banku za strateško povezivanje i prodaju, što bi joj trebalo jamčiti bolju i sigurnu poslovnu budućnost. Međutim, Uprava je prije par tjedana prijavila i gubitak u poslovanju koji doseže gotovo 30 milijuna kuna, dok se prethodnih godina poslovalo pozitivno iako se pričalo o velikim problemima banke. Zanimljivo je da su se u međuvremenu pojavili kandidati za kupnju banke, koji za dionice banke plaćaju gotovo dvostruko više od nominalne cijene dionice banke. Dva vrhunska domaća bankarska eksperta Nacionalu su izjavila da je Davorka Jakir već ranije bila upravljački eksponent HNB-a u drugim domaćim bankama. Tvrde da je konsolidirala poslovanje tih banaka tako da je dramatično smanjila temeljni kapital tih banaka, koji je rezerviran za podmirenje navodno nenaplativih potraživanja. Potom bi stranci jeftino pokupovali te banke, a ubrzo bi potom poslovna izviješća bila prikazana u puno pozitivnijem svjetlu te bi se pokazalo da je sve to bila smišljena manipulacija koja je stranim financijskim lobijima omogućila enormne zarade.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika