21.01.2003. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZDRAVSTVO

NASTAVLJA SE ŠTRAJK LIJEČNIKA

NASTAVLJA SE ŠTRAJK LIJEČNIKA

Liječnici su u ponedjeljak obustavili prijem pacijenata koji nisu hitni slučajevi, te odgodili operacije koje nisu hitne, nastavivši tako štrajk u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata.
‘’Vlada će zaštititi građane i njihovo pravo na zdravstvenu zaštitu’’, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade Goran Granić. Sudjelovanje u štrajku dozvoljeno je po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru i Vlada ne može zabraniti štrajk. Zdravstvene ustanove ipak moraju osigurati cjelokupnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima, izjavio je ministar zdravstva Andro Vlahušić.
Štrajk liječnika počeo je 15. siječnja, a HLS traži povećanje plaća liječnika s položenim državnim ispitom na dvije prosječne hrvatske plaće ili 7.000 kuna, a za liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9.000 kuna.
Od stranaka u Vladi ipak se izdvojio HSS, koji je podržao zahtjev liječnika za povećanje plaća, ali ne i da ono bude između 28 i 45%, koliko zahtijeva sindikat.
U zemljama EU liječnici su plaćeni tri do pet puta više od
prosječne plaće.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika