Objavljeno u Nacionalu br. 496, 2005-05-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Snjeguljica Bandić i patuljak Pospanko pobjednici

Sanader pobijedio u disciplini sakrijte facu Marine Matulović Dropulić

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Voditelj Z. Šprajc bezočno laže, pardon: zabunio se čovjek i urednik naš javni, kad kaže da od jučer u gruntovnicama više nema gužvi. Vlada je sve stavila na internet, pa izvolite, dižite svoje izvadke i uvjerenja. HDZ-ov Homer, tj. Simpson Šprajc, ovako je to opjevao: «Gužve u gruntovnici od jučer su zamijenile gužve na internetu». Malo prije ove Šprajcove ode, u vijestima na jednoj od dvije stupidne privatne tv postaje, objavljena je reportaža s gnjevnim građankama i građanima koji pljuju po vlasti, jer su i danas, baš na Simpsonov opjevani dan, proveli sate i sate čekajući svoje gruntovne izvadke. Taj skromni podatak nekako je izmakao pažnji Homerove novinarke Ružice Renić koja je slikana kako našem novinarskom bardu u pola osam navečer javlja rezultate svoje kompjuterske pismenosti: «Evo sada je osamnaest sati, nismo uspjeli ući, pokušat ćemo kasnije tijekom večeri.» Po našem satu je prošlo pola osam, ali gđa Ružica Internet nije nam se udostojila reći da su ti izvadci koje tako žarko želi vidjeti, pravno bezvrijedni. Portal «www.pravosudje.hr» koji je tako slavno otvorila ministrica koja se nikad ne bi trebala smijati daje samo informacije, a za prave potvrde i dalje treba stati u red i čekati satima i danima.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Stvar drži u svojoj ruci drugi voditelj, Danko Družijanić Buba, ali entuzijazam Galićeve ulizičke TV jednako je nezaustavljiv. HRT je lansirala kult presretača. To je ime od milja za deset neoznačenih policijskih vozila koja mogu juriti dvjesto na sat, prestići vas, zaustaviti i naplatiti vam kaznu zbog prebrze vožnje. To su presretači. Oduševljen kao Ružica internetom jučer, danas se reporter Dražen Stefanov opijao slikama potjere za građanima po auto-cesti i tipično krivom uporabom riječi «doslovce», čime vas ne ćemo zamarati. Ono čime vas hoćemo zamarati jest onaj auto-magazin u kojem piše da nas nezakonito zaustavlja. Pronađite ga. Na dragocjenom internetu, s kojega gđa Renić može javiti jedino koliko je sati, već je detaljno provaljeno svih tih deset brzih vozila u kojima sjede progonitelji. Nema veze, autori Družijanić i Šprajc, spremaju nastavak serije «Živjela narodna vlast».
 
BITANGE I PRINCEZE
Petak, HRT 2, 20.05
kaktus
Bilo je to onog prošlog petka, 6. svibnja. Glumcu Bitorajcu koji joj važno kaže da nešto vidi, odgovara gđa Mila Elegović Balić, jedino ugodno iznenađenje ove serije: «Vidim ja, ti jednostavno moraš srat', bila školjka slobodna ili ne». Ajde-de, konačno nešto smiješno. Naviknuti na američke i engleske proizvode u kojima svaka druga rečenica pokušava i najčešće uspijeva biti duhovita poanta, pohvaljujemo napore naše mlade hrvatske države, i u njoj serije, da se bar svakih trideset rečenica kaže nešto zabavno, što je puno bolji rezultat nego u prvim nastavcima «Bitanaga i princeza».
Još koju godinu i eto nas, imamo mi vremena, pa tek smo počeli. Englezi to imaju na radiju od 1926. godine, Ameri od 1934. godine, o tv da ne govorimo. Ali mi zato sve imamo od 1990. Jedino prvog hrvatskog predsjednika imamo od ranije. Suprotno uobičajenim shvaćanjima to nije bio Vladimir Nazor, nego neki Tomislav, kralj od 925. godine, tj. čovjek s Tukijevim ovlastima, ali puno mlađi i s puno više vojske i brodova. Za samo dvadeset godina, kad Goran Kulenović, scenarist i redatelj «Bitangi i princeza», slavno savlada osnove svojeg posla, nacija će jedne lijepe večeri imati i drugi razlog za slavlje: tisuću i stotu obljetnicu kraljevstva.

VEČERNJA ŠKOLA
Petak, HRT 2, 20.50
vijenac
Naš radni narod opravdano drži svoje umorne oči otvorene čak i u devet sati navečer, sve samo da bi gledao Pervana i đake. Večeras su imali Hamleta, tj. onaj dio s tatom koji sinu objašnjava da je ubijen i traži osvetu. Prigorac Blaž, koji inače živi sam s ocem, odmah tati obeća da će ubojicu likvidirati još danas. Ja ga fstrijelim kak' zajca, živahno će on. Praktičnom Aljoši sve to ide na jetra, više ga zanima bi li tatica mogao malo lebdjeti ponad mora i otkrivati mu gdje ima ribe. Kad mu Pervan (u magistralnoj ulozi duha Hamletova oca) treći put pokuša utuviti u glavu tu svoju osvetu, g. Zuhrić (u maestralnoj ulozi sina oca koji je postao duh) dobije histerični napad i svašta mu izgovori, otprilike ovo: «Osveti, pa osveti. Pedeset puta si mi to reka! Nemam sad vrimena (pokazuje na zapešće). Osvetit ću te kad bude trenutak, udrit ću stricu trisku i doviđenja.»
Da je riječ o najboljem izdanju «Večernje škole» dosad vidjelo se i po tome što je čak i odjavna špica bila iskorištena, da se ne baci, za «Hamleta», tj. za scenu u kojoj umire otrovani otac. Mnogim skromnim štovateljima golemog i značajnog opusa stvar je poznata po Pervanu koji je davno umirao rušeći sve oko sebe, kao sada Aljoša koji je u dugotrajnoj agoniji porušio cijeli razred. Improvizirajući na temu Hamleta, autori su naciji približili gradivo više nego emisije s ubogim moronima (npr. Dražen Ilinčić) koji su za to plaćeni, a ne umiju.

DRUGI FORMAT
Petak, HRT 1, 23.14
četiri kaktusa
Početak ovog dosadnog i pretencioznog smeća, pomaknut je u dobrom smjeru, ali premalo, za samo sat kasnije. Ako to blago pomicanje nije najava radosnog događaja (ukidanja emisije), nadamo se bar da će se pomicanje do u jedan rijedak čas i sat, u gluho doba noći, koji se zove pauza zbog održavanja uređaja (ili tako nekako). E tu (talijanski 'i ti') treba predvidjeti termin za ovaj tradicionalni kulturnjački jad i bijedu, bolesno bizaran već po uvodnim riječima hostese i urednice Kolarović. Ona nam se ovako otvorila: «Mnogi su nam rekli da nam je emisija duga.» Iako hostese uvijek stoje, dok se svi nadaju da će leći, za ovu se ne možemo nadati ni da će sjesti, sve u strahu da nas potpuno ne opčine njene duhovne čari. Jednako zrači i Dražen Ilinčić. Vidjelo se da je razgovor koji vodi s gostima bio čak i njemu dosadan, što je nov doprinos profesionalnoj etici.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 23.10
kaktus
Snjeguljica Bandić i njen patuljak Pospanko (Sleepy) pobjednici su ovih izbora za gradske i županijske vladare, iako g. Sanader misli suprotno. Možda on time misli da HDZ treba proglasiti pobjednikom u disciplini «sakrijte svojeg kandidata». To kako su oni sakrivali facu Mirjane Matulović-Dropulić zaslužuje najvišu ocjenu. Posebno to raduje kad dolazi od stranke poznate po bahatosti. Ovo je bilo prvi put da su pazili da ne uvrijede birače.
Sleepy se u kasnim noćnim vijestima, budan kao ćuk il' netopir, oborio na Sanaderovu tvrdnju da je HDZ pobjednik izbora i rekao nam: «Malo više skromnosti mu ne bi falilo». Kaže se da mu malo više skromnosti ne bi škodilo, a ne falilo, što je nevažno, jer je popraćeno pljeskom iz pozadine. SDP-ov stožer tako je nagradio fantastičnu brzinu reagiranja svojeg lidera koji će uskoro opet biti predsjednik vlade, čim se on malo odmori, a Tatjana Holjevac pusti brkove, kako bi, unatoč neslavnoj poslovnoj karijeri, politički što više podsjećala na svojega dragog pokojnog taticu. 

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika