Objavljeno u Nacionalu br. 496, 2005-05-17

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Posejdon i sirova riba

Poznati su sirovi inćuni iz Venecije, kamenice i školjke iz Malog Stona, francuske salate od sirovih orada, škampi i rakovi iz grčkog arhipelaga. No podjednako su glasovite ribe i rakovi iz Atlantskog i Tihog oceana

Barbieri VeljkoBarbieri VeljkoKad su zbacili svog oca Krona, jednog od Titana, osnivača svijeta, Zeus, Posejdon i Had odlučili su kockom presuditi tko će vladati Nebom, tko Morem, a tko Podzemljem, dok bi vlast nad Zemljom dijelili zajedno. Zeusu tako pripadne Nebo, Hadu Podzemlje, a Posejdonu More. Posejdon je po moći i snazi bio ravan Zeusu, no ovaj je ipak imao vrhovnu vlast. Stoga je Posejdon postao svađalica i goropadnik koji se često ljutio i bjesnio radi sitnica. Ipak, odmah nakon što mu je pripalo More, dade se on na posao i počne graditi veliku podvodnu palaču pred Egejom na Eubeji. I stade se tada hvaliti kako je on stvorio ribe i sva morska stvorenja, što nikako nije bila istina budući da ih je već odavno stvorila Eurinoma, boginja svih stvari, kad se gola izdigla iz prvotne pučine. Posejdonu nikako nije bilo po volji, štoviše, silno je bjesnio što u tu istinu vjeruju podjednako i bogovi i ljudi. Zeus i Had stalno su ga podbadali i smijuljili se iz prikrajka kad god bi njihov braco stao prepričavati kako je stvorio ribe i morske stvorove. Kad su već prevršili svaku mjeru, odluči se Posejdnom osvetiti i dokazati braći istinitost svojih tvrdnji. Pozove ih tako na večeru u svoju podmorsku palaču kod Egeje i pripremi im niz jela od sirove ribe, misleći da će im se ona ogaditi te da će njemu, koji se hranio uglavnom sirovom ribom, morati priznati stvaranje svih morskih stvorova, pa tako i riba. Pošalje dakle po braću zlatne kočije u koje je upregnuo svoje bijele konje sa zlatnim grivama i brončanim kopitima i koji su hitajući po moru smirivali vjetrove, a morska se čudovišta dizala na površinu u pjenušavoj brazdi za nezamislivo hitrim dvokolicama. Zeus i Had uskočiše u kočiju na vrhu Eubeje i ubrzo su se našli u Posejdonovim podmorskim dvorima. Tek što su sjeli pa nazdravili, morske nimfe Nereide pred njih iznesoše golem pladanj pun sirovih školjaka, kamenica, prstaca, crnih mušula, lepeza iz kojih se jednom u morskoj pjeni rodila Afrodita, zatim puževa i Tritonovih trublji i oni na silno Posejdonovo iznenađenje odmah navale na hranu i u čas pojedoše sve školjke. Još se više iznenadio kada su smazali rakove, jastoge, hlapove, velike kozice i škampe, koje su gutali onako sirove podlivene, slatkim i oštrim umacima, čupajući im meso iz oklopa. Ipak, tek na kraju ostao je doista preneražen. Kad su na red došla jela od sirovih riba, Zeus i Had stali su se otimati za filete od malih inćuna i velikih palamida, brancine i orade začinjene gustim sokom od lovora, triljice, zubatce, pice i šarge i tko bi nabrojio svu raskoš tog mitskog ribljeg jelovnika. Kad su sve proždrali, braća naručiše vina i pili su sve do jutra draškajući Nereide, tako da se more na površini uzburkalo i umalo potopilo Eubeju. Duboko pogođen i uvrijeđen, Posejdon ipak podigne strašan val i poplavi Triazijansku dolinu u kojoj se još i danas nalazi grad Atena i tako se umjesto braći osveti svojoj omraženoj suparnici Paladi. I nikada se više nije hvalio da je stvorio ribe i sva morska stvorenja, ali je počeo tvrditi da je stvorio konje, što je također bila laž. Istina je međutim da je ustanovio konjske trke, pa da ga utješi njegov mu brat Zeus podari vlast nad konjima. Priča o onoj presudnoj ribljoj večeri proširila se među ljudima i oni su ubrzo također počeli uživati u sirovoj morskoj ribi, kao što je to slučaj još i danas. Poznati su sirovi inćuni iz Venecije, kamenice i školjke iz Malog Stona, francuske salate od sirovih orada ili škampi i rakovi iz grčkog arhipelaga. No podjednako su glasovite ribe i rakovi iz Atlantskog i Tihog oceana, posebno kad su pripremljene u japanskim sushijima ili sashimijima u kojima danas uživa cijeli Eurinomin svijet. Sve, kažu, zbog osvetoljubivog i prgavog Posejdona, koji nakon takvih ribljih banketa zna na te otoke navaliti silne orkane i oluje, pa se čini da će i oni potonuti, kao što je jednom davno, nakon one slavne večere, umalo potonula Eubeja.

BRANCINI U BALZAMIČKOJ KVASINI
  Očistite dva friška brancina pa ih uzdužno filetirajte te uklonite sve kosti i utrobu iz trbušne šupljine. Zalijte sirovu ribu s 1 dl balzamičke kvasine te 1 dl maslinova ulja i ostavite je da tako stoji nekoliko sati. Posolite i popaprite pa služite sa suhim pomidorima, rajčicama i pečenim maslinama. Recept koji je krenuo po svijetu, zajedno sa slavnom balzamičkom kvasinom iz Modene.

ŠKAMPI U LJUTOJ ŠALŠI
  Kilogram većih sirovih škampa u oklopu potopite preko noći u litri guste šalše od rajčica, u koju ste ubacili tri ljuta paveruna ili feferona i desetak slatkih višanja iz rakije. Služite ih podlivene istom šalšom i tek malo posoljene. Jelo slijedi izvorni južnotalijanski način all'arrabiata, za pripremanje kuhane i sirove ribe.

PALAMIDE S GLJIVAMA
  Filetirajte uzdužno jednu palamidu pa joj uklonite sve kosti i nečist iz trbušne šupljine. Potopite je preko noći u mješavinu od po jedne čaše vinske kvasine i crnog vina. Prije služenja malo isperite ribu, a onda je pospite  sjeckanim petrusimulom ili peršinom. Posolite, dobro popaprite pa podlijte čašom maslinova ulja te  žlicom kvasine. Služite s desetak sirovih šampinjona izrezanih na ploške, koje prethodno ipak malo ostavite da stoje u šugu od riblje marinade. Moj osobni recept.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika