Objavljeno u Nacionalu br. 499, 2005-06-07

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Sve po devet

Čim sam pročitala kolumnu Williama Montgomeryja, otišla sam u market i kupila kinesku peglu na paru, šezdeset i devet kuna, garancija godina dana. Ovim činom želim pomoći Kinezima u budućem svjetskom ratu

 Ameri, Ameri, Ameri... Što mogu mali kad na njih krenu Ameri? Avionima, topovima, brodovima, otrovima, silovanjima, maltretiranjima u zatvorima, klanjima, kolumnama... Može li se ratovati i pisanjem kolumni? Što William Montgomery, bivši američki veleposlanik u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji, radi u Jutarnjem listu i srpskom Danasu? Otvara oči hrvatskim i srpskim slijepcima, iz njegovih usta izlazi Istina. Treba li Montgomeryja shvatiti ozbiljno? Obavezno! Amerikanci su pobili stotine tisuća ljudi koji nisu na vrijeme progledali. Tko bi nabrojio sve zemlje i zemljice u kojima su Ameri ognjem i mačem širili slobodu, pravdu i demokraciju? Čile, Panama, Vijetnam, Kuba, Afganistan, Angola, Nikaragva, Iran, Irak, Jugoslavija, Hrvatska, Srbija, Bosna, Kosovo, Palestina, Izrael, Koreja... I gospodin William je svoje najljepše godine potrošio bajunetom otvarajući slijepe vijetnamske oči. Samo Ameri znaju što je Pravda, Demokracija, Istina, tko je Neprijatelj. Tko je trenutačno svjetski Neprijatelj Broj Jedan? Iz Jutarnjeg saznali smo tko će doći glave "nama Hrvatima" koji smo zapravo "mi Amerikanci". Još niste čuli? Kinezi. Kako "nama", ma tko to "mi" bili, mogu nauditi Kinezi?

  Gospodin Montgomery svoj je tekst napisao za široke mase, da ga ceo svet i razumije i razume, citirao je stih Boba Dylana, "Ne moraš biti meteorolog da bi znao kamo vjetar puše". Prevedeno za hrvatske glupane veće od prosječnih hrvatskih glupana, ne moraš biti jako pametan da bi znao odakle opasnost prijeti. Gospodin Montgomery čita i sluša Dylana, ipak mu ne vjeruje jer odlično poznaje i Hrvate i Srbe. Oni ne bi znali odakle vjetar puše ni da su meteorolozi. Zato Veliki Meteorolog specijalno za nas analizira žuti orkan koji će izazvati još žući tsunami. Čujmo i počujmo! Kini je njenu zastrašujuću snagu omogućila "kombinacija goleme populacije koja će za 50 godina dosegnutii 1,3 milijarde, i novootkrivene sposobnosti da svoj ekonomski potencijal uskladi sa zahtjevima globalne ekonomije. Rezultat će biti ekonomska supersila koja će do 2020. premašiti svaku drugu državu na Zemlji osim SAD-a". Gospodin Montgomery piše kako je od toga ipak važnije "kako će se Kina odnositi prema toj novopronađenoj moći i kako će se sadašnja autokratska, autoritarna diktatura razvijati".

  Je li moguće da Montgomery Busha smatra demokratom? Ne moraš biti Amerikanac da bi znao koliko demokracije ima u Americi, dovoljno je vidjeti njihove vojnike u svojoj zemlji. Sjećam se Amera koji je u Rijeci pokušao silovati i ubiti mladu Riječanku. U njenu je sobu ušao preko krova, nepozvan, u riječku je luku uplovio na američkom ratnom brodu, navodno pozvan. Djevojci je život spasio susjed, u posljednji čas. Marinac je otplovio, njegov je brod bio "Amerika u Hrvatskoj". Sud ne može osuditi zločinca Amerikanca kad na Americi prijateljski uplovi u tvoju luku sve dok ne isplovi iz tvoje luke. "Moja" luka, "naša" luka... Ne postoje ni "moje" ni "naše" luke, sve su svjetske luke američke, svi su američki brodovi Amerika. Uostalom, svakoga dana na TV ekranima vidimo što se događa Iračanima koji misle da je Irak njihova zemlja. Kolumnist sve građane ovoga svijeta, u najboljoj američkoj maniri, smatra kretenima koji puše priču o tome da razaranje Iraka nije krađa nafte nego pomaganje divljacima u nevolji. Svi mi koji smo mislili da su se Ameri umorili, da će ovih dana još samo na brzinu razoriti Iran pa se primiriti, nama Montgomery otkriva, uskoro će i Kina postati zemlja demokratska jer... "Evropa i SAD suočavaju se s poplavom kvalitetnog tekstila koji se proizvodi u Kini i prodaje po cijenama mnogo nižim od onih koje si mogu priuštiti lokalni proizvođači, a to već ima velik utjecaj na zapošljavanje čak i u ovoj regiji... Kina je već postala velik izvoznik autodijelova, na primjer, a postoje i konkretni planovi da se za desetljeće ili čak prije pretvori u velikog izvoznika cijelih automobila."

  Čovjek ne treba biti ni meteorolog ni Dylan da bi znao kamo vjetar puše. Montgomery veze dalje: "Kina nikad nije oklijevala upotrijebiti vojnu silu protiv svojih susjeda. Išla je u rat u Koreji protiv snaga UN-ove koalicije predvođene SAD-om. Sudjelovala je u puškaranjima sa SSSR-om.... pokorila je Tibet... Bilo je okršaja s Vijetnamom nakon što je 'volonterima' dala milijarde dolara pomoći kako bi pomogla Vijetnamu u borbi protiv SAD-a". Gospodin Montgomery zamjera Kini što povremeno napadne svoje susjede?! Veliki trebaju razarati samo zemlje koje im nisu susjedi?! Jesu li stanovnici Latinske Amerike čuli za ovu teoriju? Najviše će frke ipak biti oko Tajvana. "Sada je njezina skupština prihvatila rezoluciju kojom se odobrava upotreba sile kako bi osvojila kontrolu nad Tajvanom. Oružje koje usavršava namijenjeno je napadima na brodove poput onih kakve su Sjedinjene Države tradicionalno upotrebljavale kako bi obeshrabrile kontinentalni dio Kine od pokušaja invazije na Tajvan." Opa! Ameri će opet svojom demokracijom nasrnuti na ljude koji im nisu susjedi! Ali ti susjedi nisu ni Irak ni Iran?! Prvi put otkako svijeta ima Ameri će krenuti na sebi ravne?!!

  Čim sam pročitala tekst, otišla sam u market i kupila kinesku peglu na paru, šezdeset i devet kuna, garancija godina dana. Ovim činom želim pomoći Kinezima u budućem svjetskom ratu. Nadam se da će do njega doći i da će svi Montgomeryji ovoga svijeta dobiti ono što po meni zaslužuju. Gledat će na Zemlju iz pakla. U međuvremenu bi bilo super kad bi nam u jednoj od svojih budućih kolumni gospodin William Montgomery Prosvjetitelj jasno odgovorio: zašto bi zagađenje svijeta Kinezima bilo gore od zagađenja svijeta Amerikancima?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika