28.01.2003. / 00:00

Autor: Mario Duspara

MEĐUNARODNA POLITIKA

RAT PROTIV IRAKA NA POMOLU


“Mirno rješenje iračke krize moguće je samo u slučaju da se Irak sam razoruža uz pomoć inspektora,” rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell. “Cilj međunarodne zajednice je bio i ostaje razoružanje Iraka”, zaključio je Powell. Amerikanci ustraju tvrdnjama da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje iako izviješće šefa UN-ovih inspektora Hansa Blixa nije potvrdilo američke sumnje. Blix je upozorio na činjenicu da je Irak ustvrdio kako je u ratu s Iranom potrošio 6.500 kemijskih bombi više nego u prijašnjim izvješćima, kao i to da sumnja kako nisu otkriveni svi podaci o razvoju bojnog otrova VX, za koji Iračani tvrde da je obustavljen u eksperimentalnoj fazi. U njegovom izvješću stoji i da Irak nije kvalitetno dokazao uništenje svih zaliha antraksa i oko 650 kilograma tvari za uzgoj bakterija.
Amerika je nedavno objavila da je spremna i samostalno napasti Irak, nakon što su francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kanceler Gerhard Schroeder usprotivili napadu. Vojnom rješenju trenutno se protive Rusija i Kina, a Velika Britanija podupire Amerikance.
Amerika za napad neće trebati novu rezoluciju Vijeća sigurnosti ako dokaže da Irak nije aktivno surađivao s inspektorima. Colin Powel iračko odbijanje suradnje potkrjepljuje tvrdnjama da Irak nije omogućio inspektorima razgovore nasamo s iračkim znanstvenicima koji su sudjelovali u programima razvoja oružja za masovno uništenje, kao i time što nije odobrio zračni nadzor američkim špijunskim zrakoplovima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika