Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Mislav Šimatović

Karijera i novac

Split uvodi novi Siemensov sustav beskontaktne naplate parkiranja

  Hrvatski Siemens predstavio je softver za sustav beskontaktne naplate parkinga, koji će se, uz klasičan način kontrole i naplate (Bar-Code), koristiti najnovijom tehnologijom Mifare smart karticama. Smart kartice vlasniku omogućavaju korištenje parkinga bez naplate na licu mjesta i pružaju mnogo veći stupanj zaštite od svih dosadašnjih. Cijeli sustav bit će isporučen splitskoj tvrtki Promet d.o.o. i u roku od tri tjedna bit će pušten u rad kao pilot-projekt na njihovu parkiralištu od 200 parkirnih mjesta na Kragićevoj poljani. Siemens će Prometu ustupiti na korištenje prvi sustav koji će se sastojati od ulazno/izlaznog terminala, dvije rampe, ručne blagajne i središnjeg sustava za upravljanje, obradu i pohranu podataka. Uz Mifare Smart Card tehnologiju, novi parkirni sustav za mrežnu komunikaciju koristi se Ethernetom, a glasovna komunikacija korisnika s operaterom (za pomoć ili dodatne informacije) osigurana je primjenom VoIP (voice over IP) tehnologije.
  U prvoj fazi pilot-projekta pretplatničku smart karticu korisnik će moći kupiti u jednoj od poslovnica Prometa d.o.o., a na čip kartice pohranit će se podaci o korisniku: njegovo ime i prezime, adresa, registarska oznaka i serijski broj. Za ulaz i izlaz na parkiralište korisnik je dužan samo prisloniti svoju smart karticu na predviđeno mjesto ulaznog/izlaznog terminala. U drugoj fazi sustav će biti povezan sa središnjim sustavom, što će omogućiti automatsku razmjenu podataka o pretplatnicima - VIP korisnicima. Korisnicima će ubuduće također biti omogućeno preuzimanje Mifare (smart) kartica sa svim važnim podacima na svakom parkiralištu Prometa d.o.o. koje se koristi spomenutom tehnologijom. Uvođenjem beskontaktne smart kartice, Siemensov partner Promet d.o.o. dobit će dugoročnu mogućnost da među prvima u Hrvatskoj uvede u uporabu Mifare smart kratice za javni gradski prijevoz.
  Siemens AG Austrija prihvatio je da se proizvod prodaje preko njihove centrale u regiji, a u cijelom svijetu prodavat će se preko prodajne mreže koncerna. Kao isporučitelj smart kartica u projektu sudjeluje tvrtka PrinC d.o.o. kao jedini certificirani proizvođač beskontaktnih Mifare čip kartica u Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika