Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Plamenko Cvitić

ŠARMANTNA PREVARANTICA U ZATVORU

Jet-set život financiran krađama i prijevarama

Prošlotjedno uhićenje bivše manekenke i bivše poduzetnice epilog je njezinih kriminalnih aktivnosti i dokaz povezanosti s visokim kriminalom

 Svoj dugo godina priželjkivani status bogate i slavne osobe Silvija Bakmaz stekla je potkraj 1998. postavši djevojka Mire Blaževića, sina Miroslava Ćire Blaževića. Kako su isticali njihovi zajednički prijatelji, tada 27-godišnji Miro Blažević i 26-godišnja Silvija Bakmaz upoznali su se u Švicarskoj, gdje je ona tijekom devedesetih povremeno živjela, a on je ondje često putovao jer mu u Švicarskoj žive majka i sestre Svoj dugo godina priželjkivani status bogate i slavne osobe Silvija Bakmaz stekla je potkraj 1998. postavši djevojka Mire Blaževića, sina Miroslava Ćire Blaževića. Kako su isticali njihovi zajednički prijatelji, tada 27-godišnji Miro Blažević i 26-godišnja Silvija Bakmaz upoznali su se u Švicarskoj, gdje je ona tijekom devedesetih povremeno živjela, a on je ondje često putovao jer mu u Švicarskoj žive majka i sestreKad je prošli tjedan u hrvatskim medijima objavljena vijest da je u Zagrebu uhićena 33-godišnja Silvija B., koja je dvjema obiteljima prodala dva tuđa stana, samo su rijetki znali da je riječ o osobi koja je dugi niz godina punila stupce domaćih magazina pojavljujući se u društvu nogometno-estradnih zvijezda. Šarmantna prevarantica, kako su atraktivnu crnku već prozvali domaći mediji, kontroverzna je Silvija Bakmaz, koja je u središte pozornosti dospjela prije četiri godine kao buduća supruga sina nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića, a ljubavna je romansa ubrzo završila pričom koja nalikuje na zaplet kakve meksičke sapunice: umjesto da se uda za sina Miroslava Ćire Blaževića, Silvija Bakmaz upustila se u tajnu vezu sa Stjepanom Pasarićem, mužem Blaževićeve kćeri Katarine.

Kad se sve ubrzo doznalo, Blaževićev sin Miroslav ostao je bez djevojke, kći Katarina razvela se od svojega nevjernoga supruga, a popularni trener javno je žalovao zbog drame koja je zadesila njegovu obitelj. Bio je to tek jedan od kontroverznih slučajeva koji se vezuju uz ime 33-godišnje Silvije Bakmaz čiji život, kako smatraju mnogi, iznova pokazuje tanku granicu između hrvatskog tobožnjeg visokog društva i kriminala najniže vrste.

Silvija Bakmaz odrasla je s djedom i bakom na Ravnicama, u kući u ulici Antuna Jakića 1, u neposrednoj blizini maksimirskog stadiona, jer su se njezini roditelji vrlo brzo nakon rođenja rastali i niti jedno od njih nije htjelo preuzeti brigu o njoj. Majka je otišla živjeti u Švicarsku, a otac se vrlo brzo ponovno oženio u Zagrebu.

Ubrzo nakon završene srednje škole, Silvija Bakmaz početkom devedesetih odlučila je otići iz Hrvatske te se kao mlada i šarmantna djevojka uz pomoć prijatelja 1991. pojavila u Švicarskoj, gdje je isprva radila kao konobarica. Već iz tog razdoblja datiraju navodi o njezinoj zloporabi droga zbog kojih je svojedobno, kako ističu Nacionalovi izvori, imala problema i sa švicarskom policijom. Budući da je zbog svojeg fizičkog izgleda oduvijek bila predmet muške pozornosti, počela je razmišljati o manekenskoj karijeri jer konobarski posao nije ispunjavao njezine želje za luksuzom i prisustvom u svijetu bogatih i slavnih.

Zbog toga se sredinom devedesetih odlučila vratiti u Zagreb gdje je počela obilaziti modne agencije. Na posljetku je postala manekenka u agenciji Suzy Josipović te je određeno vrijeme bila i službeni model te agencije. Usporedno sa svojom manekenskom karijerom koja je prema njezinu priznanju nije zadovoljavala, počela se družiti s brojnim osobama iz zagrebačkog društvenog života pa tih godina, prema pričanju njezinih prijatelja, nije bilo društvenog događaja kojem nije nazočila i Silvija Bakmaz, najčešće u društvu drugih manekenki, sportaša, pjevača i političara.

U to se vrijeme počela intenzivno družiti sa svojom kolegicom Sanjom Duggan, koja se nakon manekenske karijere posvetila radu u tvrtki svog prerano preminulog supruga, Amerikanca Demiana Duggana, koji se u Hrvatskoj obogatio osnivanjem Metropolos Medije, prve tvrtke koja se na našim prostorima počela baviti oglašavanjem na jumbo-plakatima. Budući da je nakon muževe smrti naslijedila njegov vlasnički udjel u Metropolis Mediji, Sanja Duggan ubrzo je u tvrtki zaposlila svoju prijateljicu Silviju Bakmaz te su njih dvije neko vrijeme zajedno i živjele.

Kako bi i sama ostvarila san koji je ostvarila njezina tada najbolja prijateljica Sanja Duggan - luksuzan život prepun večernjih izlazaka po prestižnim zagrebačkim klubovima, ručkova i večera u najskupljim restoranima i kupovina skupe dizajnerske odjeće i obuće zahtijevao je poprilične svote - Silvija Bakmaz je tijekom 1998. odlučila osnovati i vlastitu tvrtku. Otvorila je marketinšku agenciju Mega Visual u prizemlju kuće u kojoj je odrasla s djedom i bakom i započela posao koji je propao prije nego što je i započeo i za kojim se i danas vuku repovi kriminalnih aktivnosti Silvije Bakmaz.

Jedan od njezinih kontroverznih poslova bilo je i postavljanje velikih plakatnih mjesta po zagrebačkim tramvajima. Ubrzo nakon dogovorenog posla, potencijalni oglašivači uplaćivali su novac na račun agencije Mega Visual, no njihove reklame po zagrebačkim tramvajima nikad se nisu pojavile, a Silvija Bakmaz i danas nekolicini domaćih tvrtki duguje novac za oglašavanje.

Svoj dugo godina priželjkivani status bogate i slavne osobe Silvija Bakmaz stekla je potkraj 1998. postavši djevojka Mire Blaževića, sina Miroslava Ćire Blaževića. Kako su isticali njihovi zajednički prijatelji, tada 27-godišnji Miro Blažević i 26-godišnja Silvija Bakmaz upoznali su se u Švicarskoj, gdje je ona tijekom devedesetih povremeno živjela, a on je ondje često putovao jer mu u Švicarskoj žive majka i sestre. I premda se činilo da je njihov slučaj tipična ljubavna priča manekenke i sportskog djelatnika, Mirini roditelji bili su vrlo skeptični prema svojoj potencijalnoj snahi. No upravo joj je Miroslav Blažević zahvaljujući svojim vezama i poznanstvu s tadašnjim ZET-ovim direktorom omogućio poslovnu suradnju - oglašavanje u tramvajima.

U to je vrijeme veza između Mire Blaževića i Silvije Bakmaz zapala u krizu i ona se iz stana Miroslava Blaževića gdje su živjeli preselila u iznajmljeni stan na Ravnicama. Umjesto da novac kojim je raspolagala uloži u posao, Silvija Bakmaz sve je potrošila na skupu dizajnersku odjeću, kozmetičke tretmane, uređenje interijera, kožne fotelje, a posao bi zanemarila. Nakon godinu dana, u kasnu jesen 1999., pokazalo se da su roditelji Mire Blaževića bili u pravu. Premda je Silvija Bakmaz na sve načine pokušavala obnoviti svoju vezu s Mirom Blaževićem kako bi joj novčano pomogao i izbavio je iz dugova u koje je sve više upadala, u isto se vrijeme, proračunato, upustila u niz ljubavnih avantura s tada 34-godišnjim Draženom Pasarićem, mužem Mirine 32-godišnje sestre Katarine. Kći Miroslava Blaževića, Katarina, odmah je zatražila rastavu braka s Pasarićem, a Silvija Bakmaz patetično je izjavila Miri Blaževiću "da se to dogodilo jer je bila silno usamljena".

Pojedinosti o ljubavnom četverokutu nisu mogli dugo ostati tajna pa su već u siječnju 2000. domaći mediji počeli pisati o toj ljubavnoj aferi, nazivajući Silviju Bakmaz "otimačicom". Ubrzo se u priču ubacio i Miroslav Blažević, koji nije štedio riječi opisujući Silviju Bakmaz ženom koja je razorila sreću cijele njegove obitelji. Samo dva dana nakon Blaževićevih negativnih izjava o Silviji Bakmaz, nepoznati su kriminalci provalili u njegov stan na zagrebačkom Dobrom dolu i ukrali nekoliko vrlo vrijednih i skupih slika. Dijelom zbog tada već poznatih veza Silvije Bakmaz s pojedincima iz kriminalnog okružja, a dijelom i zbog moguće osvete, tih se dana po Zagrebu širila priča da je u krađu umjetnina kao mogući nalogodavac ili pomagač upletena njegova bivša snaha Silvija Bakmaz, ali za to nikad nije bilo čvrstih dokaza.

Ostavši bez vrlo bogate potpore Mire Blaževića, Silvija Bakmaz proteklih se godina našla u financijskim nevoljama: i dalje je htjela voditi luksuzan život, no nikako nije mogla naći legalne izvore prihoda. Nacionalovi policijski izvori navode da je u međuvremenu "zaradila" i kaznenu prijavu zbog zloporabe opojnih droga, a sudjelovala je i u nekoliko drugih kriminalnih djela, pa je u njezinu dosjeu u zagrebačkoj policiji već do prošlog tjedna bilo desetak kaznenih prijava: od prijevara, krađa i krivotvorenja isprava do djela povezanih s drogama.

Prošlotjedno uhićenje Silvije Bakmaz vrhunac je njezinih kriminalnih aktivnosti i dokaz povezanosti s ozbiljnim kriminalcima. Kako je i sama izjavila iznoseći svoju obranu na zagrebačkom sudu, u posao s lažnom prodajom stanova upustila se zbog duga od 6000 eura koji nije uspijevala vratiti, pa su je narasle lihvarske kamate nagnale na podmukao način zarade: dvjema obiteljima "prodala" je dva stana u središtu Zagreba oštetivši naivne kupce gotovo za milijun kuna.

Scenarij prijevare tekao je ovako: isprva bi Silvija Bakmaz s krivotvorenom osobnom iskaznicom iznajmila velik i lijep stan u središtu Zagreba. Ubrzo nakon toga u oglasnicima bi objavila prodaju stana, a zainteresiranim građanima predstavljala bi se kao kći vlasnika stana te pokazivala "čiste" izvatke iz zemljišnih knjiga. Kad bi kupac nasjeo, Silvija Bakmaz dovela bi i svog tobožnjeg oca, 59-godišnjeg Dragu Komarca, koji bi s naivnim kupcem i krivotvorenim ispravama otišao potpisati kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika. Čim bi potpisali ugovor kod javnog bilježnika, lažni otac i kćer tražili bi od naivnih kupaca da im isplate novac za stan, predali ključeve stana i - nestali. Naivni kupci doznali bi da su prevareni tek za koji mjesec, kad bi stvarni vlasnik stana došao po stanarinu od svoje podstanarke, šarmantne Silvije Bakmaz, i u stanu zatekao nepoznate ljude.

Epilog obaju slučajeva je poznat: 34-godišnja Silvija Bakmaz uhićena je i sprovedena u pritvor u zagrebačkom Remetincu u srijedu 6. srpnja, a samo dan poslije uhićen je i njezin lažni otac, 59-godišnji Drago Komarec. U obranama koje su zasebno iznosili pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda, međusobno su se optuživali za vodeću ulogu u prevarama nad naivnim građanima, a Nacionalovi izvori iz policijskih krugova ističu da su prema svemu sudeći Komarec i Bakmazova samo najniže karike kriminalnog lanca koji se bavi prevarama u prodajama nekretnina.

Da se Silvija Bakmaz doista povezala s najvišim kriminalnim moćnicima sugeriraju i dva detalja koja su procurila iz policijskih redova: prvo, Silvija Bakmaz u svojoj je obrani pred istražnim sucem izjavila da joj je lažnu prodaju stanova predložio nepoznati muškarac od kojeg je posuđivala veće svote. Prema njezinim riječima, on je pak navodno potplaćivao jednog policijskog djelatnika koji je zauzvrat nalogodavcima Silvije Bakmaz dostavljao podatke o stvarnim vlasnicima stanova i druge pojedinosti. Kako je Nacional doznao, Odjel za unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova već nekoliko dana istražuje mogućnost da je određeni policajac dio kriminalnog lanca prodavača lažnih stanova.

Drugi detalj koji nedvojbeno kazuje da Silvija Bakmaz nije glavni inicijator lažnih prodaja stanova te da je ušla u kriminalne poslove prema nalogu nekog puno moćnijeg i opasnijeg jest tvrdnja njezina lažnog oca Drage Komarca istražnom sucu da je Silvija Bakmaz po obavljenoj prijevari, koja se mjeri u stotinama tisuća kuna, dobivala tek petnaestak tisuća kuna.

U svakom slučaju, policijski izvori smatraju da će se u sljedećim danima policiji vjerojatno javiti i drugi prevareni građani, tako da bi se broj onih koji su nasjeli Silviji Bakmaz uskoro mogao i povećati. Također postoje ozbiljne indicije da su ti slučajevi povezani sa sličnim slučajevima lažnih prodaja stanova u Zagrebu za koje je optužen 26-godišnji Zagrepčanin B.P., koji je potkraj lipnja uhićen na paškoj plaži u društvu poznate hrvatske rukometašice. "Uzorak je sličan: sport, ljepotice i visoko društvo. A zapravo je sve premreženo kriminalom", komentirao je Nacionalov izvor iz policijskih krugova.

"Sve ti to na kraju, sine, dođe na svoje"


Tijekom proteklog vikenda Nacionalov novinar razgovarao je s Miroslavom Ćirom Blaževićem. Na sam spomen imena bivše djevojke njegova sina Mire reagirao je emotivno: "Nemoj me, sine, o njoj ništa pitati. Ja nju želim zaboraviti". Kad mu je objašnjeno da se Silvija Bakmaz trenutačno nalazi u pritvoru u zagrebačkom Remetincu zbog lažnih prodaja stanova, kratko je rekao: "Sve ti to na kraju, sine, dođe na svoje. Meni je oduvijek bilo jasno kakva je ona osoba, ali mi nitko nije vjerovao. Moja je obitelj i dalje njezina žrtva, dugo nam je trebalo da se oporavimo. Nisam se s njom želio potezati po sudovima iako je u našim životima napravila uragan. Ona je meni i slike ukrala, siguran sam", istaknuo je Blažević.

Vezane vijesti

Shvatili su da ne mogu jedno bez drugoga

Shvatili su da ne mogu jedno bez drugoga

Bivši supružnici Sanja Duggan i Frane Barbieri ponovo su zajedno. Kako smo prošlog tjedna objavili, Frane i 29-godišnja voditeljica Vanja Halilović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika