Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Marko Ćustić

Poduzetnik Margeta ide u Kairo

  U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija priprema se nova kadrovska rošada najatraktivnijih mjesta u diplomaciji, a jedno planirano imenovanje izazvalo je  posebno nezadovoljstvo među zaposlenicima na Zrinjevcu. Riječ je o imenovanju Dražena Margete za veleposlanika RH u Egiptu. Nacionalovi izvori u MVP-u potvrdili su da se za Margetom vuče rep iz njegovih prijašnjih diplomatskih angažmana. Obnašajući dužnost savjetnika u Pekingu, navodno je vodio privatni biznis, što je suprotno Bečkoj konvenciji, a u Indiji je bio stavljen pod službenu istragu i povučen u Zagreb za mandata ministra Tonina Picule.
  Sada je Margeta pomoćnik ministrice Kolinde Grabar-Kitarović, a Nacionalovi izvori tvrde da se još uvijek drži u MVP-u iz niza razloga. Osim dobrih odnosa s drugim pomoćnikom ministrice, Aleksandrom Heinom, uspio je uspostaviti i bliske odnose s HDZ-ovom garniturom iako je član HNS-a. Supruga mu je načelnica protokola u MVP-u.
  U inozemstvo odlazi i Heina, kao veleposlanik u Dansku. Norvešku je dobio glasnogovornik ministarstva Dobroslav Silobrčić. U Južnoafričku Republiku ide bivši konzul u Kanadi, HDZ-ov kadar Ivan Picukarić. Miomiru Žužulu bliska Mira Martinac ide u Argentinu. Državni tajnik Gordan Bakota postat će hrvatski veleposlanik u Ankari, glavnom gradu Turske.
  U MVP-u su mnogi nezadovoljni imenovanjem Tomislava Vidoševića za veleposlanika u Italiji. Nacionalovi izvori sumnjaju da on može uspjeti na tako važnom mjestu za Hrvatsku. Veseljka Mrđen postat će veleposlanica u Kanadi. Osim prijateljstva s Kolindom Grabar-Kitarović iz zajedničkih američkih dana, pri imenovanju će joj pomoći i prisni odnosi s bivšim SZUP-ovim ravnateljem Smiljanom Reljićem.
  Arhitekt Ivica Maričić, organizator hrvatskih nastupa na Expo izložbama, odlazi u Brazil. Mirjana Bohanec, unatoč tome što je na granici umirovljenja, odabrana je za generalnu konzulicu RH u Munchenu, a bivši zagrebački dogradonačelnik Vjekoslav Križanac obnašat će istu dužnost u Hamburgu. Konzulsko mjesto u Tuzli dobit će, na opće iznenađenje, Josip Juras. Naš izvor tvrdi da je to zaslužio nakon što je odnose s Ivom Sanaderom izgladio pokajničkim pismom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika