Objavljeno u Nacionalu br. 506, 2005-07-25
Kuharski kanconijer
Ikarovi listovi i lastavice
List i lastavica, kako ih zovu zbog njihova oblika, često iz Egeja, jedna po dnu, slijedeći drugu koja leprša uz površinu, zaplivaju prema Siciliji i grobu svog oca Dedala, pa skrenu u Hadrijski zaljev, današnji Jadran

Tek sada uistinu počinje naša priča. Kad su već stigli do otoka Parosa, mladić stade uzlaziti prema Suncu. Uzalud ga je njegov otac Dedal upozoravao, molio da se spusti bliže moru; ništa nije pomoglo. Ikar je uzletio sve do Eterova omotača u zabranjene i svete dijelove Neba i sunce mu rastopi vosak i sprži perje na krilima te se nesretnik sunovrati u more i mrtav odmah potone. Dedal se poslije nastanio na Siciliji i ma koliko je i dalje stvarao veličanstvena djela, nikada nije prežalio Ikara. A nesmotreni mladić zahvaljujući Afroditi i Tetidi, koje su se sažalile zbog njegove smionosti, pretvori se u dvije potpuno različite ribe. Budući da se drznuo dotaknuti Nebo, jedna je zauvijek osuđena da pliva i gmiže po samom morskom dnu, očiju izokrenutih prema svjetlu sa površine, a druga, krilata i pticolika, stalno pokušava uzletjeti s površine i vratiti se u visine koje su tako opčinile Ikara. Pa ipak, list i lastavica kako ih danas nazivaju, zbog njihove naravi i oblika tijela, često znaju iz Egeja, jedna po dnu, slijedeći onu koja leprša uz površinu, zaplivati prema Siciliji i grobu svog oca Dedala, a onda skrenuti u Hadrijski zaljev, današnje Jadransko more gdje ih sve češće love i uživaju u njihovom ukusnom mesu, želeći valjda na taj način osjetiti barem djelić Ikarova ushićenja.
RECEPTI KAO POTPISI POD FOTOGRAFIJE
1. JUHA OD LASTAVICE I POVRĆA Većoj lastavici od oko 2 kg odrežite glavu i stavite kuhati u 1 ½ l posoljene vode. Kad se skuha, izvadite iz juhe i odvojite meso od kostiju. Zatim u ribljem temeljcu skuhajte ½ kg tikvica, 5 režanja češnjaka, 1 papriku i 1 stručak petrusimula. Kad povrće omekša, procijedite ga i protisnite natrag u juhu, osim 2 tikvice i one paprike koje izrežite na kolutove i komadiće. Vratite meso od glave u juhu, podlijte s 1/2 dl maslinova ulja, dodajte 2 dag maslaca, na mletački način, još posolite i popaprite, pa služite vruće.
2. FRIGANE PATARAČE Očistite 1 kg većih patarača ili listova, potopite na sat u mlijeko, dobo osušite, posolite i popaprite, pa obrašnite u oštrom brašnu i pržite u vrelom ulju. Izvadite iz masnoće i ocijedite na upijajućem papiru. Služite sa 1 kg skuhanih ruža od kupusa, začinjenih, maslinovim uljem, solju i paprom. Ribu ukrasite tek izniklim selenom. Stari visokovrijedni recept.
3. PEČENA LASTAVICA Na s 5 dag maslaca premazan lim rasprostrite 1 ½ kg obarene blitve, pa na nju položite lastavicu od 2 kg kojoj ste odrezali glavu za juhu. Posolite, popaprite i sve zaspite komadićima od oko 5 dag maslaca. Pokrijte folijom i pustite da se peče dok riba ne bude gotova. Tada skinite foliju, podlijte s 1 dl maslinova ulja i zapecite da uhvati blagu koricu. Inačica talijanskog renesansnog recepta.
Komentari
Ovaj članak nema komentara.
Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.
Najnovije
-
05.07.2012. / 10:38
Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište
-
29.06.2012. / 16:26
Šokantna i provokativna modna predstava
-
29.06.2012. / 16:20
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
-
29.06.2012. / 16:09
Uživajte u sekundu dužem vikendu