Objavljeno u Nacionalu br. 506, 2005-07-25

Autor: Stanko Borić

NOVA PRIVATIZACIJSKA AFERA

'Regeneracija je prodana po političkom diktatu'

Zdravko Valec, povratnik iz Švedske i vlasnik nekoliko tvrtki na području bivše Jugoslavije, za Nacional otkriva zašto Hrvatski fond za privatizaciju nije prihvatio njegovu ponudu za kupnju Regeneracije Zabok, unatoč činjenici da je bila najpoviljnija

Valec smatra da je sindikat Regeneracije u slučaju privatizacije igrao prljavo. "Umjesto da se bave pitanjima povišice, naknade za terenski rad, regresa, prijevoza i boljih uvjeta rada, sindikat se bavio time tko će biti vlasnik tvrtke i pisao pisma Fondu u kojima se iznose neistine o meni", kaže Valec te optužuje radnike za manipulaciju u korist sadašnjeg direktora Regeneracije Anđelka ŠvaljekaValec smatra da je sindikat Regeneracije u slučaju privatizacije igrao prljavo. "Umjesto da se bave pitanjima povišice, naknade za terenski rad, regresa, prijevoza i boljih uvjeta rada, sindikat se bavio time tko će biti vlasnik tvrtke i pisao pisma Fondu u kojima se iznose neistine o meni", kaže Valec te optužuje radnike za manipulaciju u korist sadašnjeg direktora Regeneracije Anđelka Švaljeka "Vjerovao sam da se Hrvatska ipak udaljila od privatizacijske utvare 1990-ih, ali odluka Hrvatskog fonda za privatizaciju da Regeneraciju iz Zaboka proda slabijem ponuđaču navela me da se upitam ima li smisla ulagati u Hrvatskoj", ogorčeno je u razgovoru za Nacional vlasnik tvrtke M-Profil i povratnik iz Švedske Zdravko Valec prokomentirao odluku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) da Regeneraciju iz Zaboka proda radnicima, te menadžmentu i njegovim strateškim partnerima, njemačkoj tvrtki Kirchner, unatoč činjenici da je njihova ponuda bila slabija od Valecove. HFP na čelu s Damirom Polančecom time je izazvao mnogo kontroverzi u tome kraju, pogotovo među onima koji podrobnije znaju kakva je tamošnja situacija. Tvrtka M-Profil inače se bavi građevinskim i poslovima s netkanim tekstilom koji ima vrlo široku primjenu kako u građevinarstvu tako i u autoindustriji te industriji namještaja i obuće, a bila je jedini protukandidat radnicima i menadžmentu na natječaju za 72 posto dionica zabočke Regeneracije.
  M-Profil je za Regeneraciju nudio 8,1 milijun kuna, no HFP na čelu s potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Damirom Polančecom odlučio je prihvatiti ponudu od 5,39 milijuna kuna. "Osim što smo ponudili više novca i zadržavanje svih zaposlenih, obvezali smo se da već u prvoj godini povisimo plaće za 12 posto te radnicima i menadžmentu ponudimo otkup 25 posto dionica po istim uvjetima po kojima bismo ih mi otkupili od Fonda", kazao je Valec iznoseći svoju ponudu. Upozorio je na bonitetno izvješće Hrvatske gospodarske komore o tvrtki Kirchner koja je strateški partner u ponudi menadžmenta i radnika Regeneracije. U izvješću HGK stoji kako je temeljni kapital tvrtke 55 tisuća eura, ima 15 zaposlenih, nema nekretnina, a maksimalni kredit koji može dobiti je 25 tisuća eura.
  To je još više ogorčilo Valeca koji se nakon godina uspješnog poslovanja u inozemstvu odlučio vratiti u domovinu. Valec, koji osim M-Profila trenutačno posjeduje dvije tvrtke u BiH, dvije u SiCG te tvrtku u Mađarskoj, bivši je zaposlenik Regeneracije koji je prije skoro 20 godina otišao raditi u Švedsku, a velika želja mu je bila kupiti tvrtku iz svoga rodnog kraja. "U Regeneraciji sam do 1988. radio kao radnik na stroju, a tada sam otišao u Švedsku", pripovijeda Valec koji je, priznaje, otišao radi novca iako je tražio politički azil. “Nedugo nakon dolaska u Švedsku otvorio sam malu građevinsku tvrtku Valle Murare koja je počela dobro poslovati, pa sam sa švedskim partnerom otvorio i M-Profil, kako se sada zove moja tvrtka u Hrvatskoj”, priča Valec. Na poziv hrvatske vlade 1995. odlučio se vratiti u Hrvatsku i ulagati u nju. "Te godine unajmio sam halu zagorskog Metalca gdje smo počeli raditi." Sve do 1997. Valec je poslovao i u Švedskoj i u Hrvatskoj, a potom se definitivno odlučio vratiti u domovinu.
  Sadašnja upravna zgrada M-Profila sagrađena je 2000. "Svake godine sagradili smo jednu do dvije nove hale. Uskoro smo počeli i s većim investicijama pa smo osnovali svoje poduzeće u Bosni, M-Steel", kaže Valec. Nedugo nakon toga Valec je osnovao tvrtku M-profil u Staroj Pazovi, te kupio tamošnja poduzeća Gramex i Intex. Upravo je tvrtka Intex usko povezana s Regeneracijom. Intex je nekadašnji Regeneracijin pogon u Srbiji, a sama Regeneracija duguje Intexu gotovo pet milijuna eura. Riječ je o dugu od dva milijuna eura od prije 15 godina, a koji je do danas s kamatama narastao do navedene svote. "U svojoj ponudi jasno smo naveli da će se Intex odreći svih potraživanja ako preuzmemo Regeneraciju", kaže Valec te napominje da nije želio prijetiti HFP-u mogućim stečajem Regeneracije. "Da smo preuzeli Regeneraciju, bilo bi smiješno da jedna tvrtka potražuje novac od one druge ako posluju u istoj grupi, ali sada se nećemo odreći naših potraživanja", odlučan je Valec koji do sada nije pokretao pitanje naplate duga jer, kaže, nije želio baciti Regeneraciju u stečaj i ostaviti ljude bez posla. "Planirali smo otkupiti i Regeneraciju koja se bavi istim segmentom netkanog tekstila kao i Intex", kaže Valec, uvjeren da ta industrija ima budućnost.
  Kada je preuzeo Intex, 144 tamošnja radnika čekala su 19 neisplaćenih plaća. "Samo godinu dana nakon naše kupnje Intexa radnicima ne dugujemo ni jednu plaću, a broj zaposlenih je 152", kaže Valec. Napominje da Intex radi u tri smjene te da nije točno kako ta tvrtka djeluje sa samo 10 posto kapaciteta. "Od osnivanja M-Profila tvrtka ima 30-40 posto godišnjeg rasta, zapošljavamo 200 radnika, a najveći dio poslova izvodimo upravo u Zagorju. Financijski smo stabilna tvrtka, što je lako dokazati uvidom u naše poslovanje, a imamo i viziju razvoja", tvrdi Valec.
  Valec smatra da je sindikat Regeneracije u slučaju privatizacije igrao prljavo. "Umjesto da se bave pitanjima povišice, naknade za terenski rad, regresa, prijevoza i boljih uvjeta rada, sindikat se bavio time tko će biti vlasnik tvrtke i pisao pisma Fondu u kojima se iznose neistine o meni", kaže Valec te optužuje radnike za manipulaciju u korist sadašnjeg direktora Regeneracije Anđelka Švaljeka. "Potpredsjednik Vlade Polančec u obrazloženju odluke Fonda kazao je kako su Regeneraciju dali radnicima i menadžmentu jer su radnici svu svoju imovinu založili i stavili pod hipoteku te to daje sigurnost da će tvrtka opstati, a i menadžment se navodno pokazao jako kvalitetnim te je izvukao Regeneraciju iz krize. Kako je menadžment Regeneracije poslovao pod Švaljekovim vodstvom vidljivo je iz poslovanja tvrtke od 2001., od kada je tu sadašnja postava menadžmenta. S iznimkom prošle, svaka godina u Regeneraciji od kada je Švaljek na čelu završena je s gubitkom. Prošla godina završena je s dobitkom nešto većim od milijun kuna, ali razlog tome nije izvrsno poslovanje Uprave, nego prodaja nekretnine za nešto više od sedam milijuna kuna. Tako dolazimo do činjenice da su i prošle godine imali gubitke, i to u iznosu od oko šest milijuna kuna. Prije četiri godine Regeneracija je zapošljavala 650 radnika, a sada ih je samo 350, što je još jedan pokazatelj stručnosti menadžmenta tvrtke. Prema posljednjim podacima Regeneracija je u četiri godine poslovala s gubitkom od 40 milijuna kuna", kaže Valec.
  Valec dodaje da su stručne službe HFP-a utvrdile kako je ponuda M-Profila kvalitetnija i bolja od druge ponude, a vjeruje kako Polančec i Upravni odbor Fonda nije imao nekih zlih namjera nego je bio zaveden lažima. "Što je bilo na sjednici Fonda na kojoj se donijela odluka ne znam niti mogu doći do toga što je utjecalo na takvu odluku", kaže Valec, koji je vrlo razočaran postupkom privatizacije u Hrvatskoj. "Kada smo kupovali tvrtke u Srbiji privatizacija je izvedena vrlo transparentno te sam vjerovao da će se odluke i u Hrvatskoj donijeti prema tome tko da bolje uvjete, bolji program, bolju dokapitalizaciju, a ne na način kako je odlučio Hrvatski fond za privatizaciju" ogorčen je Valec. M-Profil je nudio 10, 5 milijuna kuna ulaganja potpuno pokrivena sa bankovnom garancijom, dok su menadžment i Kirchner nudili 14 milijuna kuna uloga za koje nisu imali garancije banke već ih namjeravaju namaknuti prodajom nekretnina Regeneracije, što jasno stoji i u njihovoj ponudi. "Ponude tipa "Prodat ću pola firme kada je preuzmem, uložiti te novce u firmu i onda reći da je to ulog" su notorne gluposti i nezakonitosti koje kod nas nažalost još prolaze", tvrdiValec i najavljuje žalbu na odluku HFP-a te kaže kako su odvjetnici M-Profila već pokrenuli tužbu za povrat duga Regeneracije njegovoj tvrtci Impex. 


  "Notorna je Švaljekova laž da lokalna vlast daje podršku njemu i mendažmentu pri kupnji Regeneracije" žustro je reagirao SDP-ov gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Švaljek je inače donedavno bio član HSS-a, a ove godine učlanio se u HDZ. No, Hanžek kaže kako su sve lokalne stranke na strani Valeca i M-Profila, a ne Švaljeka i njegovog društva. "Lokalni HDZ-ovci kazali su nam da iza odluke o davanju Regeneracije stoji sam Ivo Sanader, ali se boje to potvrditi u javnosti" kazao je Hanžek koji kaže kako su mu lokalni članovi HDZ-a kazali da su išli na razgovor sa "zagorskim šefom" HDZ-a Ivanom Jarnjakom. Novi glavni tajnik HDZ-a kazao im je kako ne može pomoći pošto iza ove odluke stoje premijer Sanader odnosno njegova supruga. "Indikativno je i da se lokalni tajkun Stjepan Mihalić iz Krapine, inače dobro povezan  sa HDZ-om, povukao iz utrke za Regeneracijom iako je bio vrlo ozbiljno zainteresirana za tvrtku. Očito je dobio instrukcije da se makne iz posla" kaže Hanžek.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika