Objavljeno u Nacionalu br. 506, 2005-07-25

Autor: Plamenko Cvitić

ŽIVOTNA PRIČA MINISTRA POLICIJE

'Upoznavši suprugu doživio sam deja vu'

Novi ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin (35) odmah po stupanju na dužnost našao se na udaru javnosti zbog upitnika odaslanog svim policajcima o mjestu skrivanja Ante Gotovine: Nacional otkriva kako se Kirin munjevito uspeo u karijeri i kakav je njegov privatan život

Nakon završene više a potom i visoke geodetske škole u Varaždinu, Kirin se 1995. vratio u rodnu Viroviticu gdje je nastavio raditi kao redar u lokalnom diskoklubu Vanadisu.Nakon završene više a potom i visoke geodetske škole u Varaždinu, Kirin se 1995. vratio u rodnu Viroviticu gdje je nastavio raditi kao redar u lokalnom diskoklubu Vanadisu.Prvih tjedan dana 35-godišnjeg Virovitičanina Ivice Kirina na čelu ministarstva unutarnjih poslova proteklo je bez mirnog uhodavanja. Samo koji dan nakon što ga je Hrvatski sabor imenovao nasljednikom Marijana Mlinarića, novi se ministar uvjerio da mu na novom radnom mjestu neće biti nimalo lako: mediji su toga dana objavili da je svim policajcima u Hrvatskoj poslan upitnik u kojem se od njih traži da navedu imaju li saznanja o mjestu skrivanja odbjegloga generala Ante Gotovine. Dotad gotovo potpuno nepoznat javnosti, dotadašnji virovitički gradonačelnik postao je predmet pozornosti javnosti, s čime se još nije posve pomirio.

Životopis novog ministra policije ničim ne pokazuje da je svjesno planirao političku karijeru. Ivica Kirin rodio se 14. lipnja 1970. u Virovitici. S roditeljima koji su sagradili kuću u virovitičkom selu Požarima i živjeli od poljoprivrede Kirin je živio do 1991., kad je upisao višu geotehničku školu u Varaždinu, premda je u planu imao nešto sasvim drugo: "Htio sam upisati informatiku, ali sam zaspao i zakasnio na prijemni ispit pa sam se mogao upisati samo tamo gdje je bilo mjesta. S vremenom sam jako zavolio geotehniku, a to mi se pokazalo i jako korisno u svim drugim poslovima, pogotovo na gradonačelničkoj dužnosti koja je dosta povezana s građevinskim i komunalnim radovima", reći će danas ministar Kirin.

Od srednjoškolskih dana bavio se karateom i drugim borilačkim vještinama, a kad je došao na studij u Varaždin, gdje je živio u studentskom domu, ondje mu je jedan od trenera bio i njegov ministarski prethodnik Marijan Mlinarić. Budući da je bio dijete siromašnih roditelja, tijekom studija u Varaždinu morao se sam izdržavati pa je počeo noću raditi kao redar u varaždinskim diskoklubovima. U prosincu 1991. upoznao je i svoju današnju suprugu, Varaždinku Sanju, koja je studirala tekstil.
"Prvi smo se put vidjeli na mojoj brucošijadi, na koju je on došao kao gost. Stajao je onako sa strane i prekriženih ruku smrknuto promatrao. U to vrijeme nije bilo uobičajeno da cura napravi prvi korak pa sam čekala da on nešto učini. Na kraju ga je moja prijateljica trknula i rekla mu neka me pozove na ples. Otplesali smo tada taj ples i evo plešemo zajedno kroz život već trinaest godina", prisjeća se ministrova supruga Sanja. "Već sam htio otići s te brucošijade, imao sam čak i dogovoren spoj s jednom curom, ali nešto me natjeralo da ostanem. Krenuo sam prema izlazu iz sale i na samim vratima osjetio sam deja vu. Nešto me natjeralo da se vratim, nije me puštalo van", prisjeća se istog događaja Ivica Kirin.

Nakon završene više a potom i visoke geodetske škole u Varaždinu, Kirin se 1995. vratio u rodnu Viroviticu gdje je nastavio raditi kao redar u lokalnom diskoklubu Vanadisu. Kratko vrijeme te godine radio je i u Zagrebu na osiguranju u kockarnici hotela Internationala. Premda je želio naći posao u Varaždinu, gdje je živjela Sanja, Ivica Kirin je u svibnju 1995. najzad dobio prvi stalni posao i to u privatnoj virovitičkoj geodetskoj tvrtki. Iste godine on i Sanja su se vjenčali, a ona se preselila u obiteljsku kuću Kirinovih roditelja u Požarima, manjem selu udaljenom tri kilometra od Virovitice, gdje supružnici i danas žive sa sinovima, desetogodišnjim Antonijem i petogodišnjim Domagojem.

Godine 1997. Kirin se na nagovor prijatelja iz sela učlanio u mladež HDZ-a, premda će virovitički zlobnici rado spomenuti da je Kirin puno duže vezan uz politiku: bio je član partije. Na sam spomen te informacije, Kirin danas spremno odgovara: "Je, istina je da sam bio član partije. Naime, upisali su me u partiju bez mog znanja 1987. jer sam bio najbolji učenik u razredu. Tada sam još bio maloljetan pa i ne znam kako su me mogli upisati, ali prije nekoliko godina, uoči izbora, netko je našao moju nekakvu pristupnicu, fotokopirao je i razdijelio po gradu. To me je kao trebalo kompromitirati", objašnjava Kirin.
Godine 1998. Ivica Kirin postao je i predsjednik virovitičke Mladeži HDZ-a, a nekoliko mjeseci poslije dobio je i posao u gradskoj službi: postao je upravni savjetnik za zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije. Unatoč svojoj mladosti, u lokalnom ogranku HDZ-a dobro je kotirao pa je već 2001. postao HDZ-ov vijećnik u Gradskoj skupštini, a dvije godine poslije izabran je i za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Virovitice.
Na prijevremenim lokalnim izborima Kirin je u ožujku 2003. bio nositelj HDZ-ove liste koja je pobijedila u gradu, pa je tako sa 33 godine postao najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Na redovitim lokalnim izborima u svibnju ove godine, Kirin je osvojio i drugi gradonačelnički mandat, no nakon imenovanja za člana Vlade Ive Sanadera, svoju je dužnost prepustio svom stranačkom kolegi Zvonku Kožnjaku.

Prošli petak Nacionalovi reporteri posjetili su rodni grad novog ministra policije kako bi neposredno doznali kakvo mišljenje o Ivici Kirinu imaju njegovi sugrađani, ali i politički suparnici koji zbog Kirinove premoćne pobjede na lokalnim izborima drugi put u nekoliko godina nisu osvojili vlast u gradu.
U Virovitici, gradu na razmeđi Podravine i Slavonije, udaljenoj tek desetak kilometara od granice s Mađarskom, danas žive 22 tisuće stanovnika. Budući da je grad oduvijek bio važno prometno sjecište, i danas kroz samo središte – to je zapravo velik park u kojem je smješten dvorac Pejačević i gradski bazen - danonoćno prolaze brojni kamioni i tegljači.
Premda je od Kirinova imenovanja proteklo već desetak dana, Virovitičani na ulicama i kafićima još pričaju o tome kako je njihov gradonačelnik postao ministar. Priznaju da se malo tko tomu nadao, pogotovo s obzirom na mladost novog ministra, koji je sa svojih 35 godina bio i jedan od mlađih gradonačelnika. Drugi je razlog njihovoj iznenađenosti osjećaj da je Virovitica godinama zaboravljen grad, o kojem se u ostatku Hrvatske jako malo zna i koji je prepušten da se sam bori s problemima koji muče njegove stanovnike, od kojih je najveći nezaposlenost.

Na pitanje o Ivici Kirinu svi odgovaraju više-manje jednako: Kiro - tako ga nazivaju i sami sugrađani - uspješan je, mlad i energičan političar. Osim zbog mnoštva projekata koji su upravo tijekom njegova mandata uspješno završeni, poput izgradnje cesta, uređenja i popločavanja gradskog središta, uređenja Gradske knjižnice i čitaonice, Kirinovi sugrađani cijene ga zbog neposrednosti i jednostavnosti kojom je pristupao svakom problemu u gradu.
Uz poneku kritiku, i njegovi donedavni lokalni politički suparnici za svog sada već bivšeg gradonačelnika ističu riječi pohvale: "Kirinova tajna je u tome što je on snimio kako rade uspješni gradonačelnici u drugim gradovima i počeo i sam tako postupati. Ipak, građani Virovitice na neki su način prevareni jer su na izborima glasovali za njega kao osobu a ne za HDZ.
"Siguran sam da su se Ivo Sanader i Ivica Kirin unaprijed, još prije izbora, dogovorili da će Kirin biti imenovan za ministra, tako da je sad smiješno da je gradonačelničku dužnost prepustio čovjeku koji je bio među zadnjima na HDZ-ovoj listi, točnije šesnaesti. Kirinov nasljednik Zvonko Kožnjak nije kvalificiran za to mjesto, kao što je Kirin i za direktora komunalnog poduzeća postavio čovjeka bez radnog iskustva", rekao je SDP-ovac Mato Vukušić.

Predsjednik virovitičkog SDP-a Dražen Kurečić misli slično: "Kirin je kao osoba u redu, ali kao gradonačelnik nije bio ni posebno dobar ni posebno loš. Bio je sveprisutan i trudio se, ali njegovi rezultati nisu baš onakvi kakvima se prikazuju".
"Nitko ne može osporiti da je ta mlađa generacija ovdašnjih HDZ-ovih političara drukčija od onih koje su danas već zaboravljene. Ivica Kirin je dosta mlad a tako je naglo uzletio. Ipak, svi projekti koje je Kirin završio zapravo su naši, mi smo ih započeli. On je izvanredan demagog, koji će prvo uvjeriti sebe da je ono što govori tako, a onda i sve druge. Njegov uspjeh je splet sretnih okolnosti jer zapravo nema političkog iskustva i mislim da je premlad za ministra policije. Premijer ga je imenovao zato što mu je trebao netko anoniman tko će morati riješiti neke probleme, poput slučaja Gotovina, a onda će Kirin izgorjeti. On dosta visoko kotira u HDZ-u zato što je uspjeh virovitičkog HDZ-a na izborima najbolji u Hrvatskoj na lokalnim izborima. Ipak, ne može se poreći da je uporan, bez mrlje i da radi puno. On ruši sve pred sobom", kaže HSS-ovac Josip Novogradec.

U petak 22. srpnja ujutro novi ministar policije nazočio je Vladinoj sjednici. Nakon sastanka u Banskim dvorima, planirao je provesti još nekoliko sati u Zagrebu koji mu je odnedavno postao i mjesto stanovanja, no vikende i dalje planira provoditi u Virovitici, sa suprugom i sinovima. Premda je namjeravao kući doći u poslijepodnevnim satima, sastanci u Zagrebu odužili su se pa je nazvao obitelj i ispričao se zbog kašnjenja. U pratnji svog tjelesnog čuvara stigao je u središte Virovitice tek iza 19 sati. Na prvi pogled djelovao je iscrpljeno i umorno, ali odmah je objasnio da ga nova ministarska funkcija veoma raduje.
"Kad riješi sve probleme, čovjek se osjeća zadovoljno. Novi mladi tip političara mora imati puno energije, mora imati znanja, a najviše mora imati svoju viziju. Nitko me ne može uhvatiti nespremnog, uvijek imam rješenje i prije nego što mi netko dođe s problemom. Nema nerješivih problema, tako sam radio i kao gradonačelnik: vrlo brzo sam donosio odluke, logika mi je radila na određenom nivou, čak i stvarima u koje sam bio manje upućen, vodeći se jedino mišlju da ne napravim nikakvu štetu ili bilo koga ugrozim", kazao je u jednom dahu Ivica Kirin.

Premda će reći da se ne boji ministarske dužnosti, novog su ministra u prvih tjedan dana iznenadili - novinari. "Već prvi dan, kad još nisam ni sjeo u ministarsku fotelju, pojedini su mediji počeli pisati o meni najružnije stvari. Interpretirali su stvari koje uopće nisam učinio, odmah su počeli optuživati čovjeka koga uopće i ne poznaju. Mislim da je to krajnje nekorektno. Ja tim ljudima želim sve najbolje, ali u mojim očima neki od njih više nemaju nikakav rejting", požalio se ministar Kirin.
Otkako je postao ministar unutarnjih poslova, život njegove obitelji u cijelosti se promijenio: njegova supruga i sinovi nisu sretni što muža i oca vide samo vikendom, s obzirom na to da preko tjedna ministar živi u Zagrebu gdje je dobio na korištenje stan u središtu Zagreba, a mlađem sinu, petogodišnjem Domagoju, još nije jasno kako to tata može biti ministar policije kad ne nosi policijsku kapu, uniformu i nema pištolj.
Samom ministru i danas je nevjerojatno da je baš on odabran da postane ministar, premda je bilo i drugih kandidata: "Mene je osobno premijer nazvao i pozvao u Zagreb na razgovor. Izložio mi je svoju namjeru, točno je rekao što želi od mene. On je čovjek koji ne naklapa, on ima svoju viziju i cilj. Slični smo po tome. To je bilo tjedan-dva prije imenovanja. S jedne strane me iznenadilo to povjerenje jer mi je namijenio najvruću stolicu. Rekao sam mu da sam mlad, da možda još nije moje vrijeme, da trebam još malo da ispečem zanat, ali iznenadilo me koliko je on imao saznanja o mom radu u gradu. Znao je i detalje, nevjerojatno je koliko je on pratio ljude za koje je vjerovao da im treba pružiti šansu. Sve one aktivnosti koje sam ja provodio, počevši od vraćanja onog partizanskog spomenika, to je odjeknulo u svim novinama kao 'došao HDZ-ovac i vraća partizanski spomenik, a SDP-ovci dok su šest godina vladali, on je ležao u smeću'. Ja sam i onda bio javno rekao da sam premlad da bih se bavio prošlošću, da su branitelji moja jedina prošlost, a ovo drugo me ne zanima".
Proteklih se dana za Ivicu Kirina čulo i to da je on zapravo izbor HDZ-ove potpredsjednice Jadranke Kosor, koja je uvjerila Ivu Sanadera da je upravo Kirin najbolji izbor za nasljednika Marijana Mlinarića. Na tvrdnje da je "Jadrankin čovjek" Ivica Kirin odgovara: "Ja sam prvo čovjek HDZ-a, i to modernog HDZ-a koji danas vodi dr. Ivo Sanader. On je pokazao da ima snage napraviti korake za koje su svi mislili da nema snage. Ta njegova čvrstina i odlučnost dosta su nešto čime se i ja vodim u svom poslu. Svi kažu da sam Jadrankin čovjek. Ona mi je draga osoba iz politike, jer kad god je u Virovitici trebalo nešto, ona je uvijek izašla u susret bez obzira na brojne obveze koje je imala. Uvijek je imala sluha i pomagala nam. Često je bila i naša gošća."

Novi ministar pred kojim su velike zadaće, pogotovo ispunjavanje akcijskog plana hvatanja odbjegloga generala Ante Gotovine, ipak vjeruje da će biti uspješan ministar. "Zamjeraju mi da nemam nikakve veze s policijom, da nisam policajac. Pa normalno je u svim europskim zemljama da su ministri policije civilne osobe. Na kraju krajeva, zar bi za gradonačelničku dužnost kandidat morao biti građevinar premda je svaki grad zapravo jedno veliko građevinsko i komunalno poduzeće? Kao ministar policije već sam počeo donositi odluke: prva je bila kako želim da izgleda moj svakodnevni jutarnji kolegij i tko na njemu mora biti. Želim da se hrvatski građani za mog ministarskog mandata osjećaju potpuno sigurno, što znači da će svi policajci u Hrvatskoj uskoro imati pune ruke posla", zaključio je ministar Ivica Kirin.

Vezane vijesti

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Šimonović i Milinović obećali: 'Nećemo vratiti malu Jagodu ocu silovatelju'

Slučaj devetogodišnje djevojčice Jagode, koja bi trebala biti vraćena ocu silovatelju, nakon što ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, zgrozio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika