Objavljeno u Nacionalu br. 506, 2005-07-25

Autor: Nacionalova redakcija

  Stipe Breko, višestruki slavodobitnik Sinjske alke i prvi tenor klape Sinj, neće na Alki nastupiti ni ovoga ljeta, kao ni isključeni Ognjen Preost, najuspješniji alkar svih vremena, ni Ivica Perić, slavodobitnik koji je 2001. primio darove predsjednika Stipe Mesića. Breko govori o stanju u Viteškom alkarskom društvu uoči ovogodišnje Alke.

  NACIONAL: Što se događa s Alkom? Predsjednik Mesić je prije nekoliko dana izjavio da neće doći u Sinj.
  - Oko dolaska predsjednika Mesića vodile su se zakulisne igre. On je postavio dva uvjeta – doći će na Alku nakon javne isprike odgovornih ljudi u VAD-u za ono što se dogodilo 2001. te ako u Alku vrate nas trojicu isključenih alkara, koji se nismo slagali s takvom politizacijom Alke. Predsjednik VAD-a Mate Jukić pretvara se na Radio Sinju da zagovara Mesićev dolazak, a odgovornost za nemile događaje 2001. svaljuje na alajčauša Ivana Zoricu i harambašu Boška Ramljaka. Ali Jukić se ne želi ispričati Mesiću. Ako hoće doći, neka dođe, rekao je. Zorica je izjavio da će, ako Mesić vrati 12 generala, oni vratiti nas trojicu. U takvim okolnostima predsjednik doista kao pokrovitelj ne može doći na Alku.

  NACIONAL: Je li točno da se Mesiću u Sinju opet pripremao vruć doček i da je Ured predsjednika to doznao na vrijeme?
  - To je točno. Iako je Jukić pokušao spriječiti da te informacije dođu do predsjednika Mesića, skupina unutar VAD-a javno je negodovala i obećavala da će organizirati velike prosvjede. Ta je skupina alkara i momaka okupljena oko harambaše Boška Ramljaka, šefa marketinga Alke i predsjednika Mladeži HDZ-a Arbanasa i oko fra Mirka Marića, sive eminencije Alke. I dok se Jukić zalagao da predsjednik Republike dođe na Alku, kako bi u Skupštini VAD-a pridobio sve normalne članove, Ramljak je na Upravnom odboru otvoreno zaprijetio ostavkom ako se Mesić pojavi u Sinju. Ramljaka je zbog takvog mišljenja napao Zorica i okrivio ga za događaje 2001.

  NACIONAL: Kakva je atmosfera unutar alkarske čete?
  - I unutar VAD-a i unutar alkarske čete vlada strahovlada Zorice, Ramljaka i njima odanih ljudi. S većinom alkara se susrećem i normalno razgovaram. Kada sam prije nekoliko dana došao na probe, od straha su mi se javila samo dvojica starijih alkara. Iako su probe otvorene za posjetitelje, Zorica je protestirao protiv moje prisutnosti. Na ručku koji je alaj-čauš Zorica priredio za alkare prilikom posjeta Međugorju, harambaša Ramljak zagrmio je da među alkarima ima izdajica. A velikom izložbom alkarske opreme u Zagrebu želi se ostaviti dojam da je sve u redu. Tu je izložbu organizirao Ivo Delonga, bliski suradnik fra Marića, a na njoj je potpuno marginaliziran novi gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević. Nije dobio ni minutu da pozdravi skup. Ista se stvar dogodila na otvaranju Sinjskog ljeta. Tomaševića su ignorirali, a iz VAD-a nitko nije došao.

  NACIONAL: Zašto alkari odlaze u Međugorje?
  - Valjda zbog nečiste savjesti prema Gospi Sinjskoj. Alkari su 17. srpnja odvedeni u Međugorje, a Mate Jukić, Boško Ramljak, Ivan Zorica i v.d. vojvode Ivan Čikara gostovali su na radiju Mir Međugorje. Jukić je tvrdio da ga nema tko smijeniti s mjesta predsjednika VAD-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika