Objavljeno u Nacionalu br. 506, 2005-07-25

Autor: Nacionalova redakcija

Mađari moraju donijeti pomorske zakone

  Mađarska i Slovačka našle su se pod prijetnjom birokracije Europske unije da će im biti izrečena golema novčana kazna zato što dosad - iako su članice Europske unije – nisu prihvatile neke obavezne, zajedničke EU zakone. Ti se zakoni odnose na sigurnost na moru, a bez obzira na to što Mađarska i Slovačka nemaju mora pa su za njih ti zakoni potpuno besmisleni, Europska komisija traži da se oni prihvate i počnu primjenjivati.

  Slovačka je ovih dana primila dva službena upozorenja Europske komisije da će je prijaviti Europskom sudu u Strasbourgu ako te zakone hitno ne prihvati. Riječ je o zakonima koji se odnose na sigurnost putnika s putničkih brodova u lukama te o sprječavanju zagađivanja obale smećem iz putničkih brodova. Europska komisija u svojem upozorenju slovačkoj vladi kaže da je ona svjesna da Slovačka nije pomorska zemlja, ali ipak ima 20 brodova pod svojom zastavom, na što je slovačka vlada odgovorila da ni jedan od tih brodova nije putnički, pa se ti zakoni na Slovačku ne mogu ni u tom smislu odnositi.

  Mađarska vlada primila je ovih dana jedno upozorenje jer nije prihvatila Unijin zakon kojim se traži od svih zemalja da "u svojim morskim lukama imaju predviđen prostor za odlaganje smeća koji se stvori na brodovima". Zakon je - naravno - sasvim besmislen jer Mađarska nema mora, dakle niti i jednu morsku luku, no svejedno mora prema odredbama iz Bruxellesa prihvatiti taj zakon. U Europskoj komisiji tvrde da nema veze što Mađarska nema mora niti luka jer ona mora prihvatiti taj zakon zbog onog dijela zakona koji se odnosi na obveze kapetana brodova, a Mađarska ima pod svojom zastavom nekoliko brodova.

  Europski sud pravde u Strasbourgu vrlo strogo ureduje kada se pojedine države ne pridržavaju zajedničkih zakona ili ih ne žele prihvatiti. Tako je, na primjer, nedavno Francuska bila kažnjena globom od 20 milijuna eura jer je dopuštala da njeni ribari hvataju ribe koje su prema zakonima Europske unije premalene za ulov i stoga zaštićene. Ne bude li Francuska postrožila svoje kriterije, takva će joj globa biti izrečena automatski svakih šest mjeseci. To prijeti i Mađarskoj i Slovačkoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika